Τον δρόμο για τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου της Παράκαμψης Αράχωβας ανοίγει η ολοκλήρωση του έργου των τεχνικών συμβούλων, που οριστικοποιήθηκε με την επίσημη έγκριση της οριστικής παραλαβής της σχετικής σύμβασης από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου του 2022, μετά από διαγωνισμό στον οποίο επικράτησε η ένωση των εταιρειών Δομοστατικές Μελέτες ΑΕ και Δαίδαλος Μελετητική-Σύμβουλοι Μηχανικοί, λαμβάνοντας συνολική αμοιβή ύψους 150.350 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο που ανέλαβε η ένωση των δύο εταιρειών αφορούσε σε στατικές, συγκοινωνιακές και υδραυλικές μελέτες, καθώς και στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της Παράκαμψης Αράχωβας, με ημερομηνία περαίωσης έως τις 17 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή ένα ημερολογιακό έτος. Οι τεχνικοί σύμβουλοι παρέδωσαν εγκαίρως τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, όπως πιστοποιείται και από την απόφαση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, η οποία υπεγράφη στις 3 Νοεμβρίου.

Στα 177 εκατ. ευρώ το εκτιμώμενο κόστος
Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η μελέτη ξεκίνησε το μακρινό 2009, με σκοπό να δοθεί λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταγράφονται στην Αράχωβα λόγω της αυξημένης κίνησης, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ωστόσο, το έργο έμεινε για χρόνια στο «συρτάρι», πριν προκηρυχθεί το 2022 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου που το έφερε σε τροχιά υλοποίησης. Η Παράκαμψη Αράχωβας εντάσσεται στον οδικό άξονα Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα και θα έχει μήκος περίπου 3,7 χιλιομέτρων. Θα περιλαμβάνει, εξάλλου, μία οδική σήραγγα διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χιλιομέτρων, μία διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χιλιομέτρων, δύο ανισόπεδους κόμβους, έναν ισόπεδο κόμβο, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο. Το κόστος της υλοποίησης του έργου εκτιμάται στα 177 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων απαλλοτριώσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build