Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει μία καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας στα κατασκευαστικά έργα στοχεύοντας σε μηδενικά ατυχήματα στα εργοτάξια, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), Ανδρέας Γερακάκης, σε ομιλία του στη διάρκεια του Occupational Safety in Construction Conference το οποίο είχε τίτλο «Rebuilding Safety». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γερακάκης, ο σπουδαίος αυτός στόχος είναι δυνατό να επιτευχθεί αξιοποιώντας, αφ’ ενός, την προστιθέμενη εμπειρία που διαθέτουμε από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα των τελευταίων χρόνων και, αφ’ ετέρου, την ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία.

«Στόχος τα μηδενικά ατυχήματα, έτοιμοι για μία καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας»
Αρχικά, ο κ. Γερακάκης ανέφερε: «Όλοι μας γνωρίζουμε τη σημαντικότητα που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας όσον αφορά στην κατασκευή των τεχνικών έργων και εκτιμώ πως όλοι έχουμε την ίδια θέση αναφορικά με την προτεραιότητα της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτά τα έργα.

Θεωρούμε και εμείς ότι θα πρέπει να στοχεύσουμε ψηλά, σε μηδενικά ατυχήματα στα εργοτάξια, με αξιοποίηση τόσο της προστιθέμενης εμπειρίας από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα των τελευταίων χρόνων όσο και της τεχνολογίας, η οποία εξελίσσεται ραγδαία. Εκτίμησή μου είναι πως αυτή τη στιγμή είμαστε πλέον έτοιμοι να υιοθετήσουμε μια καινοτόμα κουλτούρα ασφάλειας, ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπου μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομής υλοποιούνται ή ξεκινούν και θα αλλάξουν τη χώρα μας και την ποιότητα ζωής όλων».

«Όταν ο εργαζόμενος παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, έχουμε λιγότερα ατυχήματα»
Ακολούθως, ο κ. Γερακάκης, επιθυμώντας να τονίσει την τεράστια σημασία της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας στα κατασκευαστικά έργα, διηγήθηκε ένα περιστατικό από τα χρόνια που έκανε ως φοιτητής το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά. Είπε, συγκεκριμένα: «Ήταν το 1980. Τότε, το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο αντιμετώπιζε ένα εργατικό ατύχημα την ημέρα, δηλαδή περίπου τριάντα ατυχήματα τον μήνα, σε μία πόλη η οποία είχε εκείνη την περίοδο πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κατόπιν, επιβλήθηκε αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας σε οποιοδήποτε εργοτάξιο. Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να καταγράφεται ένα εργατικό ατύχημα τον μήνα, από ένα τη μέρα.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπήρχαν τραυματισμοί ή άλλα ατυχήματα λόγω του ότι έπεφτε κάτι στο κεφάλι των εργαζομένων; Όχι. Αυτό το οποίο κατανοήσαμε ήταν πως, όταν ο εργαζόμενος παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας, προσέχει πολύ περισσότερο και επομένως έχουμε πολύ λιγότερα ατυχήματα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build