Μηχανισμό αναθεώρησης τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) από την κυβέρνηση για το θέμα των υπέρογκων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά και τις πρώτες ύλες. Όλοι οι φορείς ενασχόλησης με τα δημόσια έργα εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση για αποφάσεις, εν αναμονή της σχετικής συνάντησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Με επιστολή του προς τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, ο ΣΤΕΑΤ ζητά ένα «προσωρινό μέτρο μεταβατικού χαρακτήρα, ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αναθεώρηση στις τιμές των υλικών και των ημερομισθίων». Η αναθεώρηση των τιμών προτείνεται αρχικά να γίνει «για ορισμένο χρονικό διάστημα, ολίγων μηνών», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, με πολύ συγκεκριμένο μηχανισμό υπολογισμού.

Το βασικό αίτημα του ΣΤΕΑΤ είναι να προχωρήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίο Σύστημα Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών ώστε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει η Εταιρεία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, που θα είναι αρμόδια να ρυθμίζει και να αναπροσαρμόζει, προς τα επάνω ή προς τα κάτω, αυτόματα τις τιμές μέσω διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος.

Για τον ΣΤΕΑΤ, «κινδυνεύει σοβαρά η δυνατότητα συνέχισης των έργων, σε περίοδο εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας», εκτός κι αν παρθούν από την πολιτεία γενναίες αποφάσεις. Επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι επείγουν μέτρα διασφάλισης και επέκτασης της δυνατότητας χρηματοδότησης των έργων. Είναι μια έμμεση προτροπή για αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς την ποσόστωση επιλεξιμότητας δράσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα μέτρα στήριξης που προτείνουν οι μεγαλοκατασκευαστές
Ο ΣΤΕΑΤ ζητά να διαπιστώνονται και να εφαρμόζονται όλες οι αναγκαίες μεταβολές σε όλα τα εκτελούμενα έργα, ανεξαρτήτως χρόνου δημοπράτησης, φτάνει να εκτελούνται ή να έχουν ανατεθεί τη στιγμή της δημοσίευσης της νομοθετικής ρύθμισης, άρα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ακόμη, ο ΣΤΕΑΤ ζητά επικαιροποίηση των προϋπολογισμών όλων των δημόσιων έργων, των έργων παραχώρησης και έργων ΣΔΙΤ που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα παράτασης παράδοσης έργων ή ακόμη για προσωρινή αναστολή συμβατικών υποχρεώσεων για τους εργολήπτες που κατασκευάζουν δημόσια έργα στην τρέχουσα συγκυρία. Για το τρέχον διάστημα, ζητείται επίσης από το κράτος να προβλέψει απολογιστική πληρωμή βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα έργα, όπως η άσφαλτος, ο οικοδομικός σίδηρος, ο χαλκός. Συνολικότερα, ο ΣΤΕΑΤ θεωρεί ότι είναι «απολύτως απαραίτητη η επανεξέταση και τροποποίηση των κανόνων που προβλέφθηκαν δέκα χρόνια πριν», μιας και στον κλάδο παραγωγής δημοσίων έργων δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός για την αναθεώρηση των συμβατικών τιμών υλοποίησης των έργων τη δεδομένη στιγμή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build