Τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν οι πρώτες εργασίες στη μεγάλη αστική ανάπλαση του Ελληνικού είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά εκπρόσωποι ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Εκεί που παλιότερα δέσποζαν εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού αεροδρομίου, πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές εργασίες με στόχο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η πρώτη φάση έως το 2025. Ουσιαστικά, το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή των περισσοτέρων έργων της πρώτης φάσης της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, από τη Lamda Development, με προοπτική ολοκλήρωσης τέλος του 2025.

Πού βρίσκονται τώρα τα έργα, τι ακολουθεί
Το πρώτο κτιριακό συγκρότημα που θα παραδοθεί πρόκειται να στεγάσει φορείς και σωματεία για ΑμεΑ (με κόστος κατασκευής 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από τη Lamda Development). Έχει ολοκληρωθεί ήδη η θεμελίωσή του ενώ, όταν υλοποιηθεί, ο κτιριακός όγκος θα αποτελεί το 30% της έκτασης και το άλλο 70% θα συνίσταται από ποικιλίες δέντρων και χώρους πρασίνου. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες της υπογειοποίησης στη Λεωφόρο Ποσειδώνος από την Άβαξ, όπως και του πύργου Riviera Tower, όπου σύμβουλος του έργου έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat. Η κατασκευή του Riviera Tower θα ξεκινήσει φέτος, ενώ έως το τέλος της χρονιάς αναμένονται ακόμα οι διαγωνισμοί για το εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένη, το boutique mall στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, καθώς και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάρκου.

Ο παράγοντας του κόστους
Όσον αφορά το κατασκευαστικό κόστος εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά και στο ενδεχόμενο της μετακύλισης στους αγοραστές, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ανέφερε πως «η αύξηση που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι στο 10-15% στα έργα που μας αφορούν, αν μείνουν τα ενεργειακά κόστη εκεί που είναι σήμερα.
Αν συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού, πιστεύουμε ότι ένα μέρος του κόστους μπορεί να μετακυλιστεί στους αγοραστές.
Το είδαμε εν μέρει στις πωλήσεις των condominium (διώροφα και τριώροφα κτίρια), όπου οι αγοραστές απορρόφησαν μέρος της αύξησης». Το επόμενο τεστ, συμπλήρωσε, είναι η πώληση των κατοικιών και διαμερισμάτων στην περιοχή που γειτνιάζει με τον Άλιμο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα οποία θα απευθύνονται πιο πολύ στο μεσαίο οικονομικό στρώμα. «Είμαστε όμως αισιόδοξοι για την ανταπόκριση, γιατί πιστεύουμε πως όποιος αγοράζει στο Ελληνικό θα είναι προνομιούχος λόγω της θέσης και της έκτασης της αστικής ανάπτυξης».

Τα έσοδα από πωλήσεις κατοικιών
Ερωτηθείς για τις φετινές εισπράξεις από πωλήσεις κατοικιών, αλλά και για τον στόχο του 2023, ο κ. Αθανασίου είπε πως έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που βγήκαν προς πώληση, δηλαδή ο ουρανοξύστης, οι βίλες, και τα condominium που βρίσκονται πίσω από αυτές. Επίσης, το πρόγραμμα της εταιρείας να προχωρήσει σε υπογραφές συμβολαίων για τον ουρανοξύστη και να εισπράξει το 20% των τιμών των κατοικιών είναι σε εκτέλεση, από τέλη Οκτωβρίου έως πριν από τα Χριστούγεννα. «Συνολικά, από τα προηγούμενα, αναμένουμε στο τέλος του έτους να είμαστε στον στόχο μας, δηλαδή στα 200 εκατ. ευρώ. Για το 2023 περιμένουμε να φτάσουμε στα 450 εκατ., δηλαδή επιπλέον 200-250 εκατ. από τα φετινά έσοδα», διευκρίνισε ο επικεφαλής της Lamda Development.

Αναφορικά δε με το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγοραστών είναι Έλληνες, ο κ. Αθανασίου ανέφερε το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας που έπρεπε να κερδίσει η Lamda Development. «Από την αρχή βασικός μας στόχος είναι να παραδίδουμε τμήματα της μεγάλης ανάπλασης προτού ολοκληρωθεί η πενταετία της πρώτης φάσης των έργων, για να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία. Είναι γεγονός ότι ως χώρα δεν έχουμε μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας στην ολοκλήρωση των έργων, ειδικά αν θυμηθούμε πόσος χρόνος πέρασε για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Τώρα όμως που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και φαίνεται η αλλαγή στο εγκαταλελειμμένο Ελληνικό, μπορούμε να το επικοινωνήσουμε διεθνώς, γι’ αυτό και έχουμε προγραμματίσει μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης και πωλήσεων κατοικιών από το 2023».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build