Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Όμιλος ΑΒΑΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει:

• Με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος των μετόχων του, ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει ως πάγια τακτική την αποεπένδυση με ελκυστικές αποτιμήσεις από ώριμες δραστηριότητες και την επανεπένδυση σε νέες δραστηριότητες με αντίστοιχες αποδόσεις (όπως ενδεικτικά ευκαιρίες ΣΔΙΤ / Παραχωρήσεις στις οποίες ο Όμιλος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το προσεχές διάστημα)

• Από τη πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, ο Όμιλος θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. Ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

• Η Volterra συνεχίζει ακάθεκτη την περαιτέρω πορεία της σε όλο το ενεργειακό φάσμα. Συγκεκριμένα, συνεχίζει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου περίπου 100MW, το οποίο αποτελείται από έργα ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά) αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας (αυτόνομα συστήματα και υβριδικά), σε άδειες παραγωγής και άλλα αδειοδοτικά στάδια. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε άλλα ενεργειακά project όπως η ηλεκτροκίνηση με ανάπτυξη δίκτυο φορτιστών σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας (ESCO).

Τέλος, η Volterra συνεχίζει την εμπορική της δραστηριότητα τόσο στον τομέα της λιανικής, όσο και στον τομέα της χονδρικής του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης της δραστηριότητας της μέσω τη σύναψης συμβολαίων PPAs.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ, η οποία κατέχει ένα σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης ύψους Euro133 εκατομμυρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volterra, Πάνος Νίκου, δήλωσε: «Είναι μια συμφωνία win-win και αποτελεί υλοποίηση μέρους της στρατηγικής μας. Η Volterra, από τις πιο παλιές εταιρίες του κλάδου ενέργειας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Βαδίζουμε με συντεταγμένες κινήσεις προς το μέλλον».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μέσω του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου. Η συνεχής διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας οδηγεί στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο».

Πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέφεραν ότι με τη συμφωνία η εταιρεία αποκτά έργα ΑΠΕ άνω των 110 MW, που βοηθούν στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της, αλλά και στη διαφοροποίησή του με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων τα οποία συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει ο Όμιλος.

Σημειώνουν, ακόμη, ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και το γεγονός ότι υποψήφιοι αγοραστές ήταν μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Iberdrola.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αναμένονται και άλλες κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα εντός του έτους, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για φωτοβολταϊκό ισχύος 500MW.