Με το ψήφισμα του τμήματος Αττικής του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων τριτώνει το κύμα αντιδράσεων έναντι του ΣΔΙΤ για τη μετατροπή της Πυρκάλ σε κυβερνητικό πάρκο, που θα φιλοξενήσει εννέα υπουργεία. Το τμήμα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ χαρακτηρίζει τη δημιουργία του πάρκου στο βιομηχανικό συγκρότημα «πολυεπίπεδα προβληματική».

Οι αρχιτέκτονες εκτιμούν ότι οι κτιριακές ανάγκες για τις υπηρεσίες εννέα υπουργείων, που εξαγγέλλεται ότι θα μεταφερθούν εκεί, «είναι οφθαλμοφανώς μεγάλης έντασης. Έρχονται μάλιστα σε αντίθεση με την κλίμακα των κτιρίων της περιοχής, αλλά και τις κυκλοφοριακές-συγκοινωνιακές δυνατότητες του τοπικού αστικού ιστού, ο οποίος θα επιβαρυνθεί υπερβολικά. Χωρίς μελέτη ή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να περιγράφει την αστική ανάπλαση, παραχωρούν μια έκταση φιλέτο 155 στρεμμάτων προς τον επενδυτή. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηριακών εγκαταστάσεων με “πράσινες ταράτσες” και κατάφυτων εκτάσεων, αποτελούν το “πράσινο” περιτύλιγμα για να κερδίσουν κοινωνική αποδοχή οι πανάκριβες για το λαό “πράσινες” επενδύσεις με το επιχείρημα της “μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος”, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στη μισή σχεδόν έκταση».

«Τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας»
Στο ίδιο ψήφισμα, η πρόταση χαρακτηρίζεται καταστροφική και για την περιοχή από την οποία θα εκδιωχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων, το κέντρο της Αθήνας, με τους αρχιτέκτονες να ισχυρίζονται πως η πρόθεση είναι «η μετατροπή των κτιρίων που θα εκκενωθούν σε εγκαταστάσεις τουριστικής κυρίως αλλά και άλλων εμπορικών χρήσεων, όπως μεγάλης κλίμακας ξενοδοχεία, σε εμπόριο και επισιτισμό», παρόλο που στο τραπέζι έχει πέσει από κυβερνητικούς φορείς και η επιστροφή σε ένα είδος κοινωνικής κατοικίας στα ακίνητα που θα μείνουν κενά. Η μέθοδος του ΣΔΙΤ δε μένει στο απυρόβλητο, με τους αρχιτέκτονες να θεωρούν πως αποτελεί μορφή ιδιωτικοποίησης ακόμα και των πιο βασικών κρατικών λειτουργιών, όπως αυτές της κατασκευής των κεντρικών κτιρίων υπουργείων, καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιεύσει το ποσό που θα καταβληθεί στον ιδιώτη από το κράτος για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης.

Τριτώνουν τα ψηφίσματα «κατά»
Του ψηφίσματος των αρχιτεκτόνων είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης/Υμηττού. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο ο τελευταίος εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία ανακοινώνει πως εμμένει στο ψήφισμα του 2021, όπου είχε εκφραστεί η αντίθεση των δημοτικών αρχών στην «ταυτόχρονη τσιμεντοποίηση περίπου 50 στρεμμάτων». Ο δήμος ζητά να κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο σχέδιο ανάπλασης της υπόψη έκτασης (όπως αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κ.λπ. μελέτες), καθώς το χρονοδιάγραμμα των έργων. Συνέχεια είχαν δώσει οι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών. Ο προβληματισμός τους αφορά στην ύπαρξη πολεοδομικής μελέτης για το χώρο, τις χρήσεις και την περιοχή.

Εντός του 2022 ο διαγωνισμός των 250 εκατομμυρίων
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ωριμάσει το ΣΔΙΤ εντός του 2022, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Το ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Το σχέδιο θα απελευθερώσει περίπου 350.000 τ.μ. και σύμφωνα με αυτό, θα αποδοθούν 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους, με το πράσινο να καταλαμβάνει 77% της έκτασης. Στις εγκαταστάσεις που μετρούν περίπου ενάμιση αιώνα ζωής θα διαμορφωθεί ένα συγκρότημα βιοκλιματικών κτιρίων τα οποία θα φιλοξενήσουν εννέα υπουργεία και γραφεία της ΕΕΣΥΠ, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.