Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το 4ο Alphanetrix Annual Autodesk Forum όπου αναδείχθηκαν οι σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις, τοποθετήθηκαν διακεκριμένοι Autodesk experts και παρουσιάστηκαν τρόποι αξιοποίησης των λύσεων της Autodesk. Αρχικά τον λόγο έλαβε ο Ηλίας Μαργέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alphanetrix, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα και την αποστολή της εταιρείας, επισημαίνοντας πως στόχος της Alphanetrix, μέσω της συνεργασίας της με τους μεγαλύτερους οίκους του κλάδου της Πληροφορικής, είναι να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κάθε επιχείρησης και επαγγελματία που είναι πελάτης της, με τις πιο προηγμένες λύσεις και υπηρεσίες.

Η Alphanetrix από το 2011 αδιάλειπτα δραστηριοποιείται στην αγορά της Πληροφορικής μέσω της πώλησης προϊόντων και εφαρμογών και τον Οκτώβριο του 2022 επεκτάθηκε στην κυπριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας την εξειδίκευσή της στην προώθηση και υποστήριξη των εφαρμογών της Autodesk, ως ο μόνος Autodesk Gold Partner για Ελλάδα και Κύπρο. Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισε ιδιαίτερα το πάνελ «BIM experience in Greek projects», όπου επαγγελματίες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, υπό τον συντονισμό του Αθανάσιου Παναγιωτίδη (Alphanetrix Sales Manager), παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη χρήση της τεχνολογίας Βuilding Ιnformation Μodeling.

Β. Πουτέτσης: Σχεδιάζουμε κατευθείαν το κτίριο
Ο πρώτος ομιλητής του πάνελ, ο αρχιτέκτων Βασίλειος-Αλέξανδρος Πουτέτσης (ιδρυτής και επικεφαλής των VAP Architects), τόνισε την εξέλιξη στον σχεδιασμό των κτιριακών έργων σε περιβάλλον ΒΙΜ, συγκριτικά με το Autocad, σημειώνοντας πως «ενώ παλιότερα σχεδιάζαμε γραμμές, πλέον με τη βοήθεια της ΒΙΜ σχεδιάζουμε κατευθείαν το κτίριο». Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι πρόκειται για μια νέα διαδικασία που έχει δρόμο μπροστά της, αλλά και στην ανάγκη βελτίωσης και επικαιροποίησης των κανόνων ελέγχου στα στάδια μελέτης του κάθε έργου από την πλευρά του ΤΕΕ.

Δ. Βωβός: Ανιχνεύουμε αστοχίες από τη φάση της μελέτης
Στη συνέχεια, ο Δημήτριος Βωβός (BIM Manager της ADT Omega) μοιράστηκε τη στρατηγική που ακολούθησε η μελετητική εταιρεία προκειμένου να γίνει BIM ready και να μπορεί να αναλαμβάνει απαιτητικά έργα υποδομών εντός και εκτός των συνόρων. Ανέδειξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η BIM εγγυάται την πρόβλεψη αστοχιών και αλληλοεπικαλύψεων από τη φάση της μελέτης, κάτι που εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασικότερη πρόκληση της περαιτέρω διάδοσης της ΒΙΜ είναι να πεισθούν και να συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της τεχνολογίας, παρά το αρχικά υψηλό κόστος.

Κ. Μήτσης: Προτεραιότητα η κατάρτιση του προσωπικού
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μήτσης (BIM Manager Infrastructure Division ΜΕΤΚΑ SA-MΥTILINEOS GROUP), έκανε λόγο για ασύγκριτα οφέλη από την εφαρμογή της BIM σε έργα οδοποιίας και συγκοινωνιακές υποδομές. Ωστόσο, πολλά μελετητικά γραφεία δεν προτιμούν το περιβάλλον ΒΙΜ για τη διενέργεια των αντίστοιχων μελετών, κάτι που δυσχεραίνει τα επόμενα στάδια. Όπως επεσήμανε, δε, στη συνέχεια, η κατάρτιση του προσωπικού της κατασκευαστικής αγοράς στην τεχνολογία ΒΙΜ είναι και πρέπει να θεωρείται άμεση προτεραιότητα.

Φ. Σκόκος: Ακρίβεια στην ποιότητα κατασκευής
Τη δική του εμπειρία με τη χρήση της Building Information Modeling παρουσίασε ο Φίλιππος Σκόκος (Technical Projects Director, Group Innovation & Technology, TITAN Cement Company SA), τονίζοντας πως το 2017 ο όμιλος ΤΙΤΑΝ πήρε τη στρατηγική απόφαση όλα τα έργα που κατασκευάζει εντός των εγκαταστάσεών του να γίνονται σε περιβάλλον ΒΙΜ. Αν και στα αρχικά στάδια παρουσιάστηκαν προκλήσεις, όπως οι ανέτοιμοι στην τεχνολογία προμηθευτές εξοπλισμού, πλέον η τεχνολογία Building Information Modeling αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας του ομίλου, καθώς εξασφαλίζει ακρίβεια στον σχεδιασμό, ποιότητα στην κατασκευή, πρόβλεψη αστοχιών και έξυπνη διαχείριση κατά τη φάση λειτουργίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build