Το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό για την «Ανάδειξη Ταυτότητας Νέου Ψυχικού», που διενεργήθηκε από τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, απέσπασε η μελέτη των Molior Architects. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής η πρόταση ανταποκρίνεται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό στο βασικό ζητούμενο του διαγωνισμού, που είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού, πετυχαίνοντας να εμφανίσει την εικόνα της κηπούπολης στον αστικό ιστό της περιοχής και να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον πιλοτικό πρότυπο για μελλοντικές επεμβάσεις στο δήμο.
Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά οκτώ φάκελοι συμμετοχής.

Τρεις μελέτες βραβεύτηκαν και δύο ακόμα εξαγοράστηκαν. Το Α’ βραβείο απέσπασε όμως μία μελετητική ομάδα που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή.
«Το δέσιμό μας με την περιοχή ήταν το βασικό μας κίνητρο για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό», αναφέρουν στο Build οι Molior Architects, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι αποτελεί όνειρο κάθε ανθρώπου να μπορεί να διαμορφώνει και να βελτιώνει τον χώρο στον οποίο ζει και κατοικεί. «Κατά συνέπεια, το να δίνεται η δυνατότητα σε μας και σε αυτή την ηλικία, να συνδιαμορφώσουμε τη γειτονιά και την πόλη μας και να τη δούμε σταδιακά να αλλάζει ως αποτέλεσμα της δουλειάς και της τέχνης μας, είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό και σίγουρα μας κάνει ανυπόμονους για το μέλλον».

Το όραμα της πρότασης και οι προκλήσεις της μελέτης
Όραμα της πρότασης είναι «η μετατροπή της γειτονιάς μας σε μία πόλη – πάρκο», δηλώνουν οι νεαροί αρχιτέκτονες, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν χώρο προσανατολισμένο στον πεζό και στο πράσινο και εκφράζοντας την ελπίδα να προσεγγίσουν αντίστοιχα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα κατοίκησης. «Όταν μιλάμε για πολεοδομικές παρεμβάσεις καμία πρόταση δεν
μπορεί να είναι 100% ουδέτερη ή για να το θέσουμε αλλιώς, να τους αφήνει όλους ικανοποιημένους», αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όποια αλλαγή φέρνει κανείς διαταράσσει την υπάρχουσα ισορροπία και γι’ αυτό η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Η πόλη και ειδικότερα οι συγκεκριμένες περιοχές του Νέου Ψυχικού που αφορούσε ο διαγωνισμός, είναι χώροι που χρησιμοποιούνται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κατά συνέπεια ένα περιβάλλον όπου μπλέκονται πολλές καθημερινότητες πολλών ανθρώπων», διευκρινίζουν και συνοψίζουν λέγοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της μελέτης στο πώς το όραμα τους, «παρότι φιλόδοξο, θα μπορέσει να συμπεριλάβει εκείνες τις λεπτές ισορροπίες που καθιστούν την πόλη λειτουργική για άλλους, χωρίς αυτό να θολώνει την καθαρότητα της πρότασης».

Προς έναν πράσινο τρόπο κατοίκησης
«Ένα έργο τέτοιας φύσης θεωρούμε ότι έχει πολλά επίπεδα επιρροής πάνω στη ζωή των κατοίκων», αναφέρουν οι νικητές του διαγωνισμού, όταν τους ρωτάμε πώς το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, προσθέτοντας πως το πρώτο και ίσως το πιο άμεσα αντιληπτό, θα είναι η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου χώρου, μέσω των νέων διαμορφώσεων και της εισαγωγής πρασίνου όπως και η αντίστοιχη υπεραξία που θα επιφέρει στην εικόνα και στη ζωή της περιοχής.

«Το πιο σημαντικό και η πραγματική φιλοδοξία της πρότασης, είναι να αποτελέσει την αφορμή και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτιστεί ένας συνολικά πράσινος τρόπος κατοίκησης και όχι απλά ένα πιο πράσινο προάστιο», υπογραμμίζουν, προσθέτοντας πως η πρότασή τους έχει ως βασικό άξονα τη δημιουργία μιας περιοχής όπου ο δρόμος μετατρέπεται σε έναν συνεχόμενο περίπατο, με ελαχιστοποίηση της χρήσης του αυτοκινήτου και συνολικότερη στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. «Εκεί θεωρούμε πως βρίσκεται η ουσία και η πραγματική αλλαγή όσον αφορά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων».

Οι συντελεστές του έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Molior Architects +
Ομάδα μελέτης: Ελεάνα Πάστρα, Φοίβος Σιγάλας
Σύμβουλος Αρχιτέκτονας: Αικατερίνη Γουσγούνη
Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής: Φωτεινή Φιαμπολή


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build