Σε διαβούλευση θα τεθεί τον Απρίλιο το υπό κατάρτιση master plan για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Build. Στη συνέχεια, θα βγουν τα τεύχη της διαβούλευσης στη δημοσιότητα, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν και, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία εντός του 2025, με σκοπό την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Την ίδια στιγμή, αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι το ενδιαφέρον της Dimand να αναλάβει την ανάπτυξη του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ.
Η Dimand διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλονίκη με έργα που υλοποιεί όπως είναι το HUB 26, το κτίριο γραφείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, με μισθωτές σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους όπως είναι η Task US, η Παρευξείνια Τράπεζα, η Coca Cola 3E, οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη το project ανάπλασης του πρώην εργοστασίου Φιξ, το οποίο επίσης βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ με το master plan να υλοποιείται από τους Foster+Partners. Σε ό,τι αφορά στο πεδίο των logistics, η Dimand έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη διαμετακομιστικού κέντρου 120.000 τετραγωνικών μέτρων στις πρώην εγκαταστάσεις της Βάλκαν Έξπορτ.
Η σύμπνοια Δήμου-Υπερταμείου έφερε την εξέλιξη του έργου
Στην περίπτωση της ΔΕΘ, ο προϋπολογισμός του έργου κινείται στα επίπεδα των 370 εκατομμυρίων ευρώ. Η έναρξη των διαδικασιών ανάπλασης καθυστέρησε σημαντικά, καθώς για να προχωρήσουν, ήταν απαραίτητο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ του Υπερταμείου και του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάτι που επετεύχθη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε, εδώ, ότι στην περίπτωση της νέας ΔΕΘ, η αρχική πρόβλεψη ήταν για την ύπαρξη 70 στρεμμάτων πρασίνου, αντί για 100 που τελικά συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν από τα συνολικά 180 στρέμματα της έκτασης.
Μία ακόμα παράμετρος είναι ότι, αντί για περίπου 500 δέντρα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, θα τοποθετηθούν 3.000 δέντρα εντός της έκτασης, με την βλάστηση να πυκνώνει σημαντικά. Θυμίζουμε, πως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε στην ατζέντα του αρκετές «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ως προς την υλοποίηση της ανάπλασης της ΔΕΘ. Στις θέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο 100 στρεμμάτων στο νότιο μέρος του ακινήτου, με 4.000 φυτεύσεις δέντρων από την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου έως την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων κατά 20% σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου η συνολική κάλυψη των κτιρίων ανέρχεται σε 67.000 τετραγωνικά μέτρα.