Οι αναπλάσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, και οι πεζοδρομήσεις είναι έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Αθηναίων, ενώ αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.

Οι ελληνικές πόλεις του σήμερα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τη σημασία του υπαίθριου χώρου. Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί προσπάθειες να αναβαθμιστούν οι υπαίθριοι χώροι, μιας και εκεί λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Έτσι και στην Αθήνα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων μέσω αναπλάσεων αλλά και πεζοδρομήσεων.

Ανάπλαση Των Προσφυγικών Στον Καρέα
Ένα σημαντικό έργο για την Αθήνα και ειδικά την περιοχή του Βύρωνα είναι η ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών στον Καρέα. Το εν λόγω έργο, ύψους 4 εκατ. ευρώ καθιστά μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, έκτασης 25 στρεμμάτων, πιο «πράσινη», μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ο κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα, μας μίλησε για το έργο και τι περιλαμβάνει, αλλά και τη σημασία του για την περιοχή. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Η ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Αρχή της Ρένας Δούρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε ολοκληρώσει μέχρι σήμερα ως δημοτική αρχή. Τα έργα που έγιναν σε διαρκή συνεννόηση με τους περίοικους, επιλύουν οριστικά χρόνια προβλήματα όπως το δίκτυο αποχέτευσης, που ταλαιπωρούσαν για χρόνια τους κατοίκους. Παράλληλα όμως αναβαθμίζουν ενεργειακά και μεταμορφώνουν συνολικά μια γειτονιά που είχε αφεθεί στην τύχη της για δεκαετίες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, γιατί, εκτός από την ολοκληρωτική ανακατασκευή-ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, περιλάμβανε:

 • ανακατασκευή του δικτύου αποχέτευσης,
 • αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με σύγχρονα φωτιστικά LED,
 • τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων απορριμμάτων
 • ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων και του εσωτερικού οδικού δικτύου,
 • ασφαλτοστρώσεις όλων των οδών που συμπεριλαμβάνονται στο έργο,
 • νέες πεζοδρομήσεις και ενοποίηση ελεύθερων χώρων,
 • αντικατάσταση και ενίσχυση του υπάρχοντος πράσινου,
 • δημιουργία παιδικών χαρών,
 • τοποθέτηση καθιστικών, σιντριβανιών και ξύλινες πέργκολες».

Για το ίδιο έργο μάς μίλησε και ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο οποίος στάθηκε στη σημασία του έργου και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν. Όπως δήλωσε: «Η ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο ολοκληρώσαμε και για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς αναβάθμισε ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής.

Πρώτα απ’ όλα, δώσαμε λύση σε ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους για πολλά χρόνια, που δεν είναι άλλο από την αποχέτευση. Δεν μείναμε όμως εκεί. Προχωρήσαμε σε ολιστική ανάπλαση της περιοχής. Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά με σύγχρονα φωτιστικά LED, έγινε ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων και του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις μεγάλου αριθμού οδών που συμπεριλήφθηκαν στο έργο. Έγιναν νέες πεζοδρομήσεις και ενοποίηση ελεύθερων χώρων και τοποθετήθηκαν συστήματα υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Τέλος, πραγματοποιήσαμε αντικατάσταση και ενίσχυση του υπάρχοντος πράσινου και δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές. Παράλληλα, και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της περιοχής, στο έργο συμπεριλάβαμε και την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης του ηλεκτροφωτισμού, του συστήματος άρδευσης και των γεωεναλλακτών, δηλαδή των γεωθερμικών συστημάτων που αξιοποιούν τη θερμοκρασία του υπεδάφους για την ψύξη ή τη θέρμανση του υπαίθριου χώρου».

Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα

«Η ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε ολοκληρώσει μέχρι σήμερα ως δημοτική αρχή, επιλύοντας οριστικά χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους της περιοχής».

 

 

Εργασίες ανάπλασης στο Πεδίον του Άρεως
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στις εργασίες ανάπλασης που έγιναν στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και σε αυτές που δρομολογούνται. «Όπως γνωρίζετε, το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως είναι υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Αττικής. Δεν μένουμε στα λόγια. Αντιθέτως, έχουμε ολοκληρώσει ήδη την ανακατασκευή του σιντριβανιού της Πλατείας Οικονομίδη, έχουμε προχωρήσει στη συντήρηση των παιδικών χαρών του πάρκου, αλλά προβαίνουμε και σε άμεσες εργασίες αποκατάστασης, σε τακτική βάση των αγαλμάτων των ηρώων του 1821 και άλλων μνημείων που βρίσκονται μέσα στο πάρκο και στα οποία, δυστυχώς, παρατηρούνται αρκετές φορές βανδαλισμοί. Έχουμε ομορφύνει το θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς με εμπνευσμένες καλλιτεχνικές δημιουργίες από νέους, ενώ στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκαν τόσο η σύνταξη της φυτοτεχνικής και δασικής μελέτης για το Πεδίον του Άρεως, όσο και η διαχειριστική μελέτη για την προστασία και ανάδειξη του Λόφου Εθνικής Αντιστάσεως (Φινοπούλου).

Στόχος μας είναι το Πεδίον του Άρεως να πάρει ξανά ζωή και να γίνει και πάλι ο τόπος συνάντησης των Αθηναίων. Ήδη, μετά και τα έργα που ολοκληρώθηκαν, οι κάτοικοι του Κεντρικού Τομέα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στο πάρκο. Όσο η αναβάθμιση συνεχίζεται, ο χώρος γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός για οικογενειακούς περιπάτους και στιγμές χαλάρωσης μέσα στην πόλη», κατέληξε.

Ανάπλαση Της Λεωφόρου Ειρήνης Στην Ηλιούπολη
Το περασμένο έτος ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για τον δήμο της Ηλιούπολης. Το έργο αφορά την ανάπλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Ειρήνης, έναν από τους εμπορικότερους δρόμους του δήμου, και υλοποιήθηκε από την εταιρεία Τσακίρης ΕΚΤΕΡ Ο.Ε.

Για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και τη σημασία της ανάπλασης μάς μίλησε ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης. «Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ολοκληρώθηκε το 2020 το έργο ‘‘Αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος στη Λ. Ειρήνης’’, συνολικής επιφάνειας 6.300 τ.μ., προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και τελικής σύμβασης 314.375 ευρώ. Το έργο περιλάμβανε αντικατάσταση του ασφάλτινου οδοστρώματος, ανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων με κυβόλιθους, ράμπες ΑΜΕΑ, διαδρόμους για άτομα με προβλήματα όρασης και υποδομές συστημάτων φωτισμού και ποτίσματος. Χάρη στην εξαιρετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας μας και στην διαχρονική συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας Αττικής, το έργο ολοκληρώθηκε και έτσι σήμερα ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης μας είναι πιο φιλικός και πιο ασφαλής για τον πεζό και ιδιαίτερα για τους πολίτες με προβλήματα κινητικότητας.

Με την οριστική παραλαβή του έργου υποδεχθήκαμε στην πόλη μας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε μαζί κατά μήκος της Λ. Ειρήνης και να επιθεωρήσουμε με ικανοποίηση το τελικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και προετοιμάζουμε κι άλλα σημαντικά έργα στην πόλη μας», δήλωσε.

Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης

«Χάρη στην εξαιρετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας μας και στη διαχρονική συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας Αττικής, το έργο για την αναβάθμιση της Λ. Ειρήνης ολοκληρώθηκε και έτσι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης μας είναι πιο φιλικός για τον πεζό».

 

 

Διπλή Ανάπλαση Σε Βοτανικό Και Ελαιώνα

Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Παναθηναϊκό και αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στην περιοχή του Βοτανικού, μέσω του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας της κυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων, του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της «ΑΕΠ Ελαιώνα» (κοινοπραξία Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς).

Ο συνολικός ενδεικτικός αρχικός προϋπολογισμός των έργων της Διπλής Ανάπλασης ανέρχεται στα 163,5 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθεί αξιοποιώντας εθνικούς, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους.

Στον Βοτανικό προβλέπεται να δημιουργηθεί:

 • Γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων.
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ, έκτασης 7.500 τ.μ..
 • Ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, έκτασης 4.800 τ.μ..
 • 52.000 τ.μ. στο ακίνητο της ΑΕΠ Ελαιώνα.
 • Χώροι πρασίνου, έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων.
 • Έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ.
 • Περιβαλλοντικές υποδομές για την οχύρωση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθούν:

 • Ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής, έκτασης 18 στρεμμάτων.
 • Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης.
 • Αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού.
 • Υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Επιπλέον, με το νέο πάρκο-τοπόσημο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, θα δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση των Προσφυγικών και να συνδεθεί, μέσα από ελεύθερους υφιστάμενους χώρους, με τον Λυκαβηττό και το Πάρκο Ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αποφασίστηκε ο Δήμος να χωροθετήσει –έπειτα από συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό– σε όμορα οικόπεδα ή σε οικόπεδα ακτίνας 300 μέτρων από την έκταση της Διπλής Ανάπλασης, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Εγκαταστάσεις Πολλαπλών Χρήσεων. Η μεταφορά των εν λόγω αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ελαιώνα/Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας – βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή έχει διπλό στόχο:

1) την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες, ήδη από το 1985, προβλέψεις, ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί,

2) τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας. Σε αυτή τη κατεύθυνση, ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή του Ελαιώνα.

Τον περασμένο Μάιο, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» για τη χωροταξική – πολεοδομική, αναπτυξιακή παρέμβαση, μεγάλης κλίμακας, της Διπλής Ανάπλασης. Στο αντικείμενο της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε», προϋπολογισμού 607.600 ευρώ, περιλαμβάνονται η εκπόνηση μελετών, ο συντονισμός και η δημοπράτηση υποστηρικτικών έργων διαμόρφωσης των χώρων και των δικτύων υποδομής, η εποπτεία και η υλοποίησή τους στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αυτής στον Ελαιώνα.

Ανάπλαση Πλατείας Θεάτρου
Μετά από 12 χρόνια, ξεκινά η δημοπράτηση για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Θεάτρου, πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Το έργο, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, με την αρχική -βραβευμένη- μελέτη της κας Κωνσταντίνας (Βαλεντίνης) Καρβουντζή και του κ. Ματθαίου Παπαβασιλείου, να επικαιροποιείται δίχως να αλλοιωθεί η αρχική της φιλοσοφία.

Σύμφωνα με τους δύο μελετητές, η λύση που προτείνεται επιχειρεί με λιτούς σχεδιαστικούς χειρισμούς να συνδέσει νοηματικά τον τόπο του σήμερα με το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης και να δημιουργήσει τις συνθήκες ενός ποιοτικού χώρου – υποδοχέα πολλαπλών και διαφορετικών ατομικών δράσεων και συλλογικών συνευρέσεων. «Προτείνεται η δημιουργία ενός κεντρικού πλατώματος μπροστά από τη Διπλάρειο Σχολή, σε χαμηλότερη στάθμη από το γύρω περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί ως συλλογικό καθιστικό. Στο εσωτερικό του πλατώματος, η παρουσία μιας μεγάλης ελιάς στο κέντρο, σε συνδυασμό με ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, θα λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της Αθηναϊκής μυθολογίας που εδραιώνει τη σχέση της πόλης και της «εξοχής». Μέσα στο κεντρικό πλάτωμα θα κατασκευαστεί ένα μεταλλικό γλυπτό, στην θέση όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τα υπόγεια ίχνη του μεσαιωνικού τείχους Χασεκή. Το γλυπτό θα φωτίζεται στη νύχτα και θα λειτουργεί ως χρονογράφος, με την υποστήριξη ηλεκτρονικής διάταξης.

Έχουν επιλεγεί κατασκευές και υλικά που θα έχουν διάρκεια μέσα στον χρόνο και αντοχή στις φθορές από την καθημερινή χρήση και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπεδοστρώσεων αποτελείται από υδατοπερατά και φυσικά υλικά, όπως το αδρανοποιημένο χώμα, που βοηθούν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση φυσικού χώματος για την ανάπτυξη της φύτευσης. Τα όμβρια ύδατα θα συλλέγονται σε δεξαμενές για την άρδευση του πρασίνου. Επιλέχθηκαν δέντρα και τα φυτά που παραδοσιακά ενδημούν στο αττικό τοπίο», σημειώνουν.

Η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου είναι ένα από τα πρώτα έργα που επαναπροσδιορίζουν την φυσιογνωμία του Ιστορικού – Εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία των έργων που δρομολογεί ο Δήμος, τα οποία αναδεικνύουν τους δημόσιους χώρους της Αθήνας, δημιουργούν νέους χώρους, ενοποιούν τις πράσινες, αρχαιολογικές και ιστορικές ζώνες και προωθούν μια νέα αντίληψη βιώσιμης κινητικότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ανάπλαση Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας
Στις αρχές του Ιουνίου ανακοινώθηκε το πρώτο βήμα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η υπογραφή της δημόσιας σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας του Δήμου Αθηναίων», στην οποία προχώρησε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Αντικείμενο της μελέτης είναι η μετατροπή της Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας σε πεζόδρομο, με στόχο να διαμορφωθεί ένας ευρύς κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, ολοκληρώνοντας τον αρχαιολογικό περίπατο από τον Κεραμεικό ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το όριο της μελέτης εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας με τη Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Λεωφ. Αρδηττού μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας, συμπεριλαμβάνοντας τον χώρο που περιβάλει την πύλη του Αδριανού, με την επιφάνειά του να είναι περίπου 23.000 τ.μ.

Ανάπλαση Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, με συνολική έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Είναι γεγονός πως, τα τελευταία χρόνια, το πάρκο έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση. Όμως, φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, καθώς τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, κήρυξε την επίσημη έναρξη των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης μήκους 1,5 χλμ., του έργου στεγάνωσης της 5ης λίμνης και του καναλιού που διατρέχει το Πάρκο.

Τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και οι παρεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα έχουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο. Από το ποσό αυτό, χρηματοδοτούνται και τα έργα στεγάνωσης τα οποία είναι προϋπολογισμού 829.410 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης: «Στόχος μας είναι η Αττική να γίνει μια πράσινη Περιφέρεια Υγείας και ευζωίας. Σε ένα χρόνο από σήμερα το Πάρκο θα έχει μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο Περιβαλλοντικό Κέντρο προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και όλης της Αττικής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με έργα και πράξεις. Σήμερα κηρύσσουμε την έναρξη ενός μεγάλου έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Η Περιφέρεια Αττικής, συνεργάζεται στενά με τη Διοίκηση του Ταμείου, με το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης και με τους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων Καματερού προκειμένου να μετατραπεί το Πάρκο σε πρότυπο και ένα πόλο άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τα περιβαλλοντικά έργα, η βιοκλιματική ανάπλαση, η εξασφάλιση υδροδότησης από το Δήμο Ιλίου με 1000 κυβ. μέτρα ημερησίως και η ανάπλαση του θεάτρου, αποτελούν την απάντηση μας στην απραξία των προηγούμενων ετών».

Ανάπλαση Παιδικού Κήπου Φιλοθέης
Τον Απρίλιο του 2021, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) ενέκρινε την ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Παιδικού Κήπου Φιλοθέης, επί των οδών Ελ. Βενιζέλου & Εθνικής Τραπέζης. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του παιδικού κήπου της Φιλοθέης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1961 – 1964 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Ο κήπος αποτελείται από κτίσματα, παιχνίδια, ιδιοκατασκευές (σαρακατσάνικη καλύβα, νησάκι με ξύλινα καθιστικά), χώρο ανάπαυσης, λιθόστρωτα μονοπάτια, γλυπτικό διάκοσμο κλπ., τα οποία λόγω της γήρανσης των υλικών, των φθορών, των μηχανικών καταπονήσεων και των τμηματικών επεμβάσεων, χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αποκατάσταση θα γίνει με βάση τις αρχές που ορίζονται από τον Χάρτη της Βενετίας, δηλαδή τις κατευθυντήριες αρχές της αποκατάστασης και της συντήρησης κάθε είδους Μνημείων, ενώ έχει εκπονηθεί και εξειδικευμένη μελέτη συντήρησης.

Πεζοδρομήσεις Στο Κέντρο Της Αθήνας
Τον ίδιο μήνα, το ΚΕΣΑ ενέκρινε και νέες εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο «Αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας» είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, αφορά έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνει: την ανακατασκευή πλατειών, τη δημιουργία νέων πεζόδρομων, καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων. Πιο συγκεκριμένα:

Πεζοδρομήσεις: Προβλέπονται πεζοδρομήσεις που είχαν θεσμοθετηθεί πριν από το 2001 στις οδούς Πραξιτέλους, Ι. Παπαρρηγοπούλου (μεταξύ Πραξιτέλους και Π.Π. Γερμανού), πλατεία Καρύτση (μεταξύ Πραξιτέλους και Παρνασσού), Λέκκα και Άνθιμου Γαζή. Επίσης, πεζοδρομείται η οδός Καραγεώργη Σερβίας (κάτω από τη διασταύρωση με τη Βουλής), που στη συνέχεια αλλάζει τρεις ονομασίες (Περικλέους-Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης) μέχρι να συναντήσει την Αθηνάς.

Πλατείες: Οι πλατείες Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου Καρύτση και Αγίων Θεοδώρων θα ανακατασκευαστούν με νέες δαπεδοστρώσεις, φυτεύσεις και διευθετήσεις τραπεζοκαθισμάτων. Το ίδιο και η πλατεία Ιερού Λόχου, εκεί όπου συναντιούνται οι οδοί Πραξιτέλους, Αγίου Μάρκου, Αιόλου και Ευριπίδου.

Πεζοδρόμια: Θα γίνει ανακατασκευή πεζοδρομίων με προσθήκες οδεύσεων τυφλών και αστικό εξοπλισμό στις οδούς Κολοκοτρώνη, Βορέου, Βουλής, Καρύτση, Χρ. Λαδά, Παρνασσού, Π.Π. Γερμανού, Ι. Παπαρρηγοπούλου (από Π.Π. Γερμανού έως Σταδίου), Δραγατσανίου, Ευριπίδου (από Αθηνάς έως Αριστείδου), Αριστείδου, Σοφοκλέους (από Αθηνάς έως Αριστείδου), Πεσμαζόγλου (από Αριστείδου έως Σταδίου), Γεωργίου Σταύρου και Στρέιτ.

Πεζόδρομοι: Προβλέπεται ανακατασκευή ή επισκευή των πεζόδρομων Ευαγγελιστρίας (μεταξύ Αθηναΐδος και Ερμού), Σκουλενίου, Αιόλου, Κτενά, Φωκίωνος, Κορνάρου, Διομείας, Καλαμιώτου, Ρόμβης, Θησέως, Αξαρλιάν και Καρόρη μεταξύ Βορέου – Αιόλου.

Βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζόδρομων του εμπορικού τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής και η ενίσχυση του πρασίνου.

Γιώργος Δημόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

«Το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως είναι υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Αττικής. Δεν μένουμε στα λόγια. Μεταξύ άλλων, έχουμε ολοκληρώσει ήδη την ανακατασκευή του σιντριβανιού της Πλατείας Οικονομίδη».