Την παράταση της προθεσμίας για τους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κατά ενάμιση μήνα, έως την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τις αγορές νέων ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος, οι οποίες μέχρι τώρα δεν κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την πρόοδο του προγράμματος, μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαν εκδοθεί κοντά στις 250.000 επιταγές για την αγορά μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, εκ των οποίων οι 120.023 αφορούν σε κλιματιστικά, οι 99.459 σε ψυγεία και οι 30.252 σε καταψύκτες. Ωστόσο, μέχρι τώρα λιγότερες από έξι στις δέκα επιταγές έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί από κάποιον έμπορο, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από το 40% των επιταγών παραμένουν αχρησιμοποίητες.

Πιο «ζεστοί» για τα ψυγεία οι δικαιούχοι, στον… πάγο οι καταψύκτες
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι πιο «ζεστοί» για τα ψυγεία και λιγότερο για τα κλιματιστικά, παρότι οι περισσότερες επιταγές έχουν εκδοθεί για κλιματιστικά. Συγκεκριμένα, από τις 99.459 επιταγές για ψυγεία, έχουν αξιοποιηθεί οι 66.563, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα, ενώ αντίθετη είναι η εικόνα στα κλιματιστικά, όπου έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί 65.426 επιταγές και απομένουν 54.597, και ακόμα χειρότερη στους καταψύκτες, όπου οι επιταγές που έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί (14.427) είναι λιγότερες από αυτές που παραμένουν διαθέσιμες προς χρήση (15.825).

Νέες προσδοκίες από τους 200.000 επιλαχόντες που θα πάρουν επιταγές
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην αγορά, και δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες κλιματιστικών και αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών ειδών έσπευσαν με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες να πληροφορήσουν το κοινό για τα οφέλη του προγράμματος, ελπίζοντας να προσελκύσουν τους δικαιούχους τους στα προϊόντα τους.
Ωστόσο η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν η αναμενόμενη, όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς. Πάντως, η πρόσφατη προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, ώστε να πάρουν επιταγές για ανακύκλωση και αλλαγή συσκευών ακόμα 200.000 επιλαχόντες, γεννά νέες προσδοκίες για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και για αυξημένο τζίρο στο μέλλον.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build