Έργα τους που αφορούσαν σε ανακαίνιση εσωτερικού χώρου και τα οποία έφεραν μοντέρνο «αέρα» σε αυτόν τον χώρο παρουσιάζουν στο Build εκπρόσωποι τριών διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Στάθης Αμανατίδης (Interior designer | Design director, Caput Design)
Πρόσφατα αναλάβαμε την ανακαίνιση ενός (μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτου) υπόγειου χώρου μιας κατοικίας, με στόχο να τον μετατρέψουμε σε playroom και να του δώσουμε ζωή. Επικεντρωθήκαμε σε έναν σχεδιασμό που συνδυάζει την πλαστικότητα των όγκων με μία μινιμαλιστική προσέγγιση, δημιουργώντας έναν μοντέρνο χώρο που εκπέμπει φρεσκάδα και σύγχρονο αέρα. Ένας από τους σημαντικότερους άξονες του σχεδιασμού ήταν η εκμετάλλευση κάθε εκατοστού του χώρου, για τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα. Χρησιμοποιήσαμε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που ενισχύουν την αισθητική του χώρου, διατηρώντας τον ταυτόχρονα πρακτικό και εύχρηστο. Ακόμη, ο φωτισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση του υπόγειου αυτού χώρου: ενσωματώσαμε μινιμαλιστικά φωτιστικά σώματα και κρυφούς φωτισμούς που αναδεικνύουν την πλαστικότητα των όγκων και δημιουργούν μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Παράλληλα, οι καθαρές γραμμές και ο συνδυασμός των σύγχρονων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, όπως το μέταλλο και η πατητή τσιμεντοκονία, δίνουν έναν μοντέρνο «αέρα».

Μάρα Παπαβασιλείου (Co-Founder | Director, Micromega)
Μια μονοκατοικία του 1976 στη Γλυφάδα ανακαινίζεται ριζικά από το γραφείο μας, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του νέου ιδιοκτήτη. Χτισμένη τη δεκαετία του 1970, η μονοκατοικία φέρει χαρακτηριστικά κατοικιών του μοντέρνου κινήματος, με έμφαση στην οριζοντιότητα και στα μεγάλα ανοίγματα. Η εσωτερική οργάνωση της κατοικίας διατηρείται σε γενικό βαθμό σε σχέση με την αρχική της οργάνωση, ωστόσο απελευθερώνεται οπτικά η σύνδεση μεταξύ των τριών επιπέδων (με απομάκρυνση τοίχων και οπτικών εμποδίων). Η είσοδος γίνεται στο μεσαίο επίπεδο, όπου υπάρχουν το κύριο καθιστικό και το bar, ενώ αποτελεί και το σημείο γενικής εποπτείας των άλλων δύο επιπέδων.

Η σκάλα που ενώνει τα επίπεδα επανασχεδιάστηκε με έμφαση στις μεταλλικές λεπτομέρειες, ενώ πλαισιώνεται από τον custom ξύλινο χειρολισθήρα. Το ύφος της δεκαετίας του 1970 δίνει αφορμή για την επιλογή των εσωτερικών υλικών και τελειωμάτων, αλλά και τη διατήρηση και ανάδειξη των υπαρχόντων στοιχείων (λ.χ. τα ξύλινα συρόμενα παντζούρια που αποκαθίστανται). Υλικά με έντονο χαρακτήρα, όπως το μάρμαρο, εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε χώρο του σπιτιού.

Το bar κατασκευάζεται με συνδυασμό από μπρούντζο, μαύρο μάρμαρο Άργους και μάρμαρο Calacatta Gold. Οι ξύλινες κατασκευές του καθιστικού κατασκευάζονται από δρυ σε φυσική απόχρωση. Για τα μπάνια, επιλέγονται μάρμαρα σε βαθιές αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ. Ελένη Μπουμπάρη (Αρχιτέκτων | Μουσειολόγος, Eleni Boumpari) Η ανακαίνιση αφορά σε ισόγεια οικία της δεκαετίας του 1970 στην πόλη της Χίου. Η πρόσοψη έχει βόρειο προσανατολισμό και αρχικά φιλοξενούσε το σαλόνι της οικίας, ενώ στο νότο υπήρχαν τα δυο από τα τρία υπνοδωμάτια.

Η βασική αλλαγή αφορούσε στο ότι έγινε αντιμετάθεση των χώρων διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια, μιας και το άπλετο φυσικό φως από την πλευρά του νότου ήταν πολύ σημαντικό για τον κεντρικό χώρο καθιστικού, τον οποίο η ιδιοκτήτρια χρησιμοποιεί και για να κάνει διαλογισμό. Τα χαρακτηριστικά της οικίας, όπως μωσαϊκά πατώματα, γύψινος διάκοσμος στις οροφές, τα καλοριφέρ, η κουζίνα με τον λευκό μαρμάρινο πάγκο και νεροχύτη διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν.

Ταυτόχρονα, αφαιρέθηκαν τα πλακάκια της κουζίνας και εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία στην πλάτη του πάγκου σε πράσινο χρώμα, ίδιο με αυτό που βάφτηκαν τα υφιστάμενα ξύλινα ντουλάπια. Στον κεντρικό χώρο του καθιστικού, για να μην υπάρχει φλυαρία λόγω των 4 διαφορετικών μωσαϊκών της οικίας, το μωσαϊκό επιχρωματίστηκε με λευκή βιομηχανική βαφή. Τα αρχικά ξύλινα δάπεδα των υπνοδωματίων συντηρήθηκαν και συμπληρώθηκαν εκεί που υπήρχαν οι εσωτερικοί τοίχοι, δημιουργώντας ένα φιλόξενο καθιστικό, σε συνέχεια του λευκού δαπέδου. Ο συνδυασμός παλαιού και νέου έχουν δώσει φρέσκια πνοή στην οικία.