Στο έργο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο project κατασκευής του Vouliagmenis Mall & Tower ως Local Architects (Architects of Record) επιλέχθηκαν δύο ελληνικά γραφεία. H A&M Architects του Μιχάλη Μαυρολέων και η AETER Architects του Χάρρυ Μπουγαδέλλη. Και τα δύο γραφεία βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου της Aedas, που συμμετείχε και κέρδισε τον διεθνή αυτό διαγωνισμό. Λόγω του μεγέθους του έργου, η Aedas με την Lamda Development, διαχώρισαν το έργο στα δύο γραφεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες υποστήριξης του σχεδιασμού και οι αδειοδοτήσεις τους.

Όπως λέει ο Μιχάλης Μαυρολέων «το έργο αφορά στην ανέγερση του Vouliagmenis Mall με επιφάνεια ανωδομής περί τα 190.000 τ.μ, και για τον Πύργο μικτής χρήσης γραφείων, ξενοδοχείου και διαμερισμάτων, επιφάνειας ανωδομής πάνω από 40,000 τ.μ.» Η συνολική επένδυση για το Vouliagmenis Mall, σύμφωνα με την Lamda Development, έχει προϋπολογιστεί στα 410 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για τον πύργο γραφείων σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Το Ellinikon Commercial Hub όπως αναφέρεται στο σύνολό της, η συγκεκριμένη ανάπτυξη, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό συγκρότημα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότια Ευρώπη. Ο Χάρρυ Μπουγαδέλλης αναφέρει στο Build ότι «Πρόκειται για δύο ειδικά κτίρια, η μελέτη των οποίων ανατέθηκε στην Aedas, που διαθέτει διεθνή εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο κτιριακών κατασκευών. Η Aedas έχει την τελική ευθύνη του συνόλου του έργου, τόσο του πύργου όσο και του Vouliagmenis Mall». «Όπου απαιτείται τα δύο γραφεία, συνεργάζονται στενά και ανταλλάσσουν, από την πολύχρονη εμπειρία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στοιχεία και γνώση», εξηγεί από την πλευρά του ο Μιχάλης Μαυρολέων.

Όπως μας ανέφεραν και οι δύο: «Το έργο, αυτή τη στιγμή, με επικεφαλής των ομάδων για την Α&Μ την Έστα Γεωργαλά, Design Director, και για την AETER τους Θάνο Αθανασόπουλο και Χρυσάνθη Μαυραγάνη Architect – Partners, βρίσκεται στην φάση της προμελέτης, κατά την οποία γίνονται ταυτόχρονα και οι αιτήσεις έκδοσης
των προεγκρίσεων δόμησης. Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των μελετών εκτείνεται στα επόμενα δύο χρόνια».

Η συμμετοχή των δύο γραφείων στο έργο
Τα δύο Ελληνικά γραφεία, Α&Μ και ΑΕΤΕR συμμετέχοντας στην εξέλιξη της μελέτης, με τις συνέργειες πληθώρας διεθνών και Ελλήνων εξειδικευμένων συμβούλων, καλούνται να ενσωματώσουν τις ελληνικές νομοθεσίες, τα διεθνή standards, τις εφαρμοσμένες πρακτικές, τους διεθνείς κανόνες πυρασφάλειας, κυκλοφοριακές συνδέσεις κ.α προκειμένου το έργο για τα δύο εμβληματικά κτίρια του Ελληνικού, να είναι απολύτως συμβατά και να υπερκαλύπτουν την κείμενη εγχώρια νομοθεσία. «Επί της ουσίας έχουμε την ευθύνη των προσαρμογών που απαιτούνται στον σχεδιασμό για την έκδοση των αδειών και τον συντονισμό εγκρίσεων όλων των μελετών από τους αρμόδιους αδειοδοτικούς φορείς» αναφέρει ο Χάρρυ Μπουγαδέλλης. «Έχουμε μπροστά μας την μελέτη εφαρμογής, και στην συνέχεια την παρακολούθηση των κατασκευών, μέχρι την παράδοση των έργων στους χρήστες» συμπληρώνει ο Μιχάλης Μαυρολέων.

Ποιοι είναι οι Aedas
Η έδρα των Aedas Architects βρίσκεται στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, ενώ για την μελέτη του συγκεκριμένου έργου συνεργάζονται τα γραφεία που διατηρούν στο Χονγκ Κονγκ και στο Ντουμπάι, τα οποία διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα των ψηλών και ειδικών κτιρίων. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas διατηρεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 1.200 συνεργάτες με γραφεία παγκοσμίως.

 

Οι αρχιτέκτονες Χάρρυ Μπουγαδέλλης
και Μιχάλης Μαυρολέων


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build