Aισθητικές, μορφολογικές και κατασκευαστικές εκφράσεις του αλουμινίου σε έργα που διακρίνονται για την καινοτομία και την αρχιτεκτονική ευρηματικότητά τους.

Τα έργα που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται στο έπακρο το αλουμίνιο, αυτό το τόσο εξαιρετικά ευπροσάρμοστο, ιδιαίτερα χρηστικό και ελκυστικό δομικό υλικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των βραβείων Aluminium in Architecture Awards 2021 της Boussias.

Τα είκοσι ένα ανώτατα στελέχη από τη βιομηχανία του αλουμινίου, αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκούς, που αποτέλεσαν την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή του νεοσύστατου θεσμού, έθεσαν επί τάπητος όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και ανέδειξαν εκείνες που ξεχώρισαν για τα σύγχρονα πρότυπα σχεδίασης, τις καινοτόμες ιδέες και πρωτοποριακές λύσεις στη χρήση αλουμινίου ως δομικού υλικού.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Χαιρετίζω την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Aluminium in Architecture Awards 2021 για τη βράβευση πρωτοπόρων εφαρμογών του αλουμινίου σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Η κριτική επιτροπή είχε το δύσκολο έργο να αξιολογήσει σημαντικό αριθμό ιδιαίτερα επιτυχημένων και καινοτόμων εφαρμογών, όπου οι κατασκευές αλουμινίου προβάλλουν την καθοριστική τους παρουσία και συμβολή στην αισθητική, μορφολογική, λειτουργική και κατασκευαστική έκφραση και ποιότητα των έργων και να βραβεύσει τους συντελεστές εκείνων από αυτές που ξεχωρίζουν.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτούς που κατακτούν τα κορυφαία βραβεία, σε όσους διακρίνονται στις επιμέρους κατηγορίες, αλλά και σε όλους εκείνους που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται τόσο προς τους υπεύθυνους της Boussias, όσο και προς τα εκλεκτά μέλη της κριτικής επιτροπής, προσωπικότητες του ευρύτερου πεδίου των κτιριακών κατασκευών, που συνέβαλλαν με τις απόψεις τους και τη συμμετοχή τους στην αρτιότητα της διαδικασίας αξιολόγησης.

Θεωρώ τιμή τη συμμετοχή μου στην διοργάνωση των Aluminium in Architecture Awards2021. Εύχομαι συνέχιση της προσπάθειας στα επόμενα χρόνια και καθιέρωση των βραβείων ως σημαντικό και αναγνωρίσιμο γεγονός του κλάδου των κατασκευών αλουμινίου, ως πόλο έλξης των πρωτοπόρων συντελεστών στο σχεδιασμό και τις εφαρμογές του αλουμινίου στα κτήρια και ως βήμα ανάδειξης υψηλής ποιότητας, προβολής επιτευγμάτων και αριστείας σε ένα εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα πεδίο».
Καθηγητής Δημήτρης Κ. Μπίκας, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Ομότιμος καθηγητής Οικοδομικής ΑΠΘ

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Aluminium Architect of The Year η Vikelas Architects
Η Vikelas Architects κέρδισε τον τίτλο “Aluminium Architect of the Year” καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των έργων που διακρίθηκε. Συγκεκριμένα απέσπασε Platinum βραβείο στην ενότητα Architectural Design & Construction για το «The Orbit». Πρόκειται για ένα εννιαώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων με έξι υπόγεια πάρκινγκ συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 τ.μ, το οποίο και έχει πιστοποιήθει με την ανώτατη περιβαλλοντική διάκριση κατά LEED Platinum και βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και ο σχεδιασμός τοπίου και πρασίνου, με στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου περιβάλλοντος μεσογειακής φύτευσης με μεγάλη ποικιλία αυτοφυών ειδών, που προσδίδουν ένα διαρκές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Όλα αυτά, σε μια διαμόρφωση που συνομιλεί με το κτίριο, καθοδηγεί τους πεζούς και τους επισκέπτες και προσφέρει φιλόξενους υπαίθριους χώρους με τις ειδικά σχεδιασμένες, κτιστές διαμορφώσεις.

Το εν λόγω έργο απέσπασε Gold διάκριση στις κατηγορίες Offices και SustainableDesign. Μεταξύ των συντελεστών είναι η Noval Property Α.Ε.Ε.Α.Π (φορέας ανάπτυξης του έργου) η Steelmet Property Services (διαχείριση έργου), Lianou Chalvatzis Architects (αρχιτεκτονική μελέτη). HVikelas Architects απέσπασε και από 1 Silver και 1 Bronze βραβείο για τα έργα «River West Open» και «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Β&Ε Γουλανδρή|Πέργκολα Café» αντίστοιχα.

“Aluminium Designer of the Year” η Orama Minimal Frames
Η Orama Minimal Frames απέσπασε τον τίτλο “Aluminium Designer of the Year” για το «The Royal Atlantis Resort & Residences», που βρίσκεται στο Dubai. Πρόκειται για ένα έργο αιχμής, με πολλαπλά καινοτομικά στοιχεία σχεδιασμού και εφαρμογής, σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, με παράλληλα ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η Orama Minimal Frames σε άμεση συνεργασία με όλο της το επιτελείο, όπως επίσης και τους βασικούς συντελεστές (συνεργάτες, σύμβουλους, μελετητές, σχεδιαστές, κτλ.) εμπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τη νέα αυτή έννοια και ανέπτυξε ένα νέο σύστημα ‘’Tailored Made’’, σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο το βαρύ και σημαντικό γνωστικό επίπεδό της, όπως επίσης και την άψογη οργάνωση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσει να διατελέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την προετοιμασία των προτάσεων.

Η Orama Minimal Frames, ως μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία με καινοτόμες ιδέες και λύσεις που προσφέρονται για χρήση σε βάθος χρόνου, κατάφερε και αναδείχτηκε ως η επιχείρηση στον κόσμο του Minimal Frame, που απέδειξε ότι κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο. Για την ολοκλήρωση του έργου η Orama Minimal Frames συνεργάστηκε με την Enlevo Engineering και απέσπασε 3 Gold διακρίσεις στις κατηγορίες Residential Buildings, Hotels & Resorts και Mixed Use.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

  • Η Elvial απέσπασε 6 διακρίσεις συνολικά: Πρώτον, για το «Kylistra Milos» (Gold και Silver), που έχει σχεδιαστεί σαν ένα καταφύγιο με κεκλιμένη οροφή και ασύμμετρες σκάλες που ακολουθούν τη φυσική κλίση του εδάφους, ώστε να εναρμονίζεται απόλυτα με το τοπίο, χρησιμοποιώντας τα καινοτόμα συστήματα MINIMAL Look. Δεύτερον, το «The Island Concept Boutique Hotel» (Silver), του οποίου η φιλοσοφία στηρίζεται στη μοναδικότητα των ελληνικών νησιών και στην ιστορία που «κρύβεται» πίσω από αυτά καθώς βρίσκεται σε μια καταπράσινη ιδιωτική χερσόνησο στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Τρίτον, το «Olive Green Hotel» (Silver), το μοναδικό eco & smart hotel για την Κρήτη, 100% φιλικό προς το περιβάλλον που έχει κερδίσει τις καρδιές των επισκεπτών του απ’ όλο τον κόσμο. Τέταρτον, το «Onoma Hotel» (Bronze), με κουφώματα εξασφαλίζουν στα δωμάτια χαμηλά επίπεδα θορύβου και υψηλές επιδόσεις σε θερμομόνωση. Πέμπτον, το «Abaton Island Resort & Spa» (Bronze), του οποίου τα δωμάτια «φόρεσαν» MINIMAL Look και έδωσαν τη δυνατότητα στο έργο να μεγιστοποιήσει την ένωση με τη φύση και τη θέα στη θάλασσα αλλά και να διατηρήσει το προνόμιο της ιδιωτικότητας που από την αρχή ήταν προαπαιτούμενο.
  • Το έργο «Ανακαίνιση & Επέκταση Εργοστασίου και Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Εταιρείας TheonSensors» χάρισε σύνολο 6 βραβεία (1 Gold, 1 Silver και 4 Bronze) στις Α+Ε Προκάκη Ε.Π.Ε. και FocalProject Managers. Για το εν λόγω έργο, έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό της εισόδου των κτιρίων και του συνολικού façade αφού αποτελούν και την πρώτη εντύπωση στον επισκέπτη. Η ίδια αίσθηση της πρώτης εντύπωσης έπρεπε να συνεχίζεται με τον σχεδιασμό όλων των εσωτερικών χώρων του κτιρίου. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των υλικών έπρεπε να είναι τέτοια ώστε να εκφράζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική τάση και να εμπεριέχει υλικά που χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανική παραγωγή της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό έγινε η επιλογή του αλουμινίου ως βασικού υλικού για τον σχεδιασμό. Οι τεχνικές προκλήσεις ήταν διάφορες κατά τη φάση της υλοποίησης καθώς χρειάστηκαν εξειδικευμένα συνεργεία και έγιναν διάφορες ειδικές κατασκευές με βάση το αλουμίνιο. Επομένως η κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια είχε επιλυθεί σε βάθος ώστε να εξασφαλιστεί η τέλεια εφαρμογή, ενώ όλες οι ομάδες δούλεψαν από κοινού και συνεργάστηκαν επιτυχώς.
  • Η Exalco απέσπασε Gold βραβείο για το «Milos Cove Inception Resort». Η μινιμαλιστική δομή του ολοκληρώθηκε με τα πρωτοποριακά συστήματα της Exalco, με τις ιδιαίτερες custom made πόρτες εισόδου HOTELIA, να κλέβουν την παράσταση, το θερμοδιακοπτόμενο συρόμενο σύστημα Albio 235 να πρωταγωνιστεί και να συμπληρώνεται με μια επιβλητική γωνιακή εφαρμογή με το συρόμενο σύστημα με θερμοδιακοπή σύστημα Albio 230. Επίσης, διακρίθηκε με Silver για το «Al Mansour Gate». Το Energy City Complex ή αλλιώς Al Mansour Gate ήταν ένα δύσκολο έργο, καθώς η αρχιτεκτονική ομάδα Ε2 Architects σχεδίασε την όψη του έργου με διπλή καμπυλότητα και ενσωμάτωσε στη βάση μια ιδιαίτερη κατασκευή με πολύπλοκα κυρτά σημεία, το ονομαζόμενο «cocoon». Στόχος του έργου ήταν η ιδανική εφαρμογή ενός συστήματος αλουμινίου σε μια οργανική, μονοστρωματική «single-layer» δομή. Τέλος, κέρδισε από 1 Bronze βραβείο για τα έργα «Shell Tower», του οποίου η καινοτομία έγκειται στο ότι το σύστημα αλουμινίου έχει βελτιωθεί έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί το σύστημα σκίασης της όψης, και «Utopia Blu Hotel».
  • Με Gold βραβείο ξεχώρισε και το έργο «Aεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία» των Aluminco και Bobotis+Bobotis Architects, Πέρα από τις αυτονόητες αρχιτεκτονικές προκλήσεις, ο σχεδιασμός της πρόσοψης του νέου τερματικού σταθμού πρέπει να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα λειτουργικά στάνταρντ επιδόσεων και σχεδιασμού αεροδρομίων, ώστε να υπηρετούν και τον βασικό στόχο του συνολικού πρότζεκτ της Fraport, που είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τους επιβάτες. Όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν εξαιρετικά από την Aluminco, με τον σχεδιασμό ́και την παραγωγή́ του ειδικού συστήματος πρόσοψης Aluminco SKG120, το οποίο απάντησε με απόλυτη επιτυχία. Επίσης, 1 ακόμα Bronze βραβείο κέρδισε η Aluminco για το έργο «Soho City Montenegro». Η πολυτέλεια, το άρτιο αισθητικό́ αποτέλεσμα αλλά́ και οι υψηλές ενεργειακές αποδόσεις ήταν το απαιτητικό́ τρίπτυχο του έργου. Σημείο αναφοράς του έργου είναι ότι όλα τα υλικά́, εξαρτήματα και εξοπλισμός που χρησιμοποιηθήκαν έπρεπε να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά ́πρότυπα ποιότητας και αντοχής και επιλέχθηκαν από́ εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών.
  • Το έργο που αφορά «Επταώροφο κτίριο γραφείων με ενεργειακές προδιαγραφές πιστοποίησης LEED GOLD στην Αθήνα», την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του οποίου επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Κλέαρχος Μαλέας Αρχιτέκτονες, κέρδισε 2 βραβεία (Silver και Bronze). Η κατασκευή των διάτρητων πάνελ αλουμινοκυψέλης στις όψεις έγινε από την ελληνική εταιρεία κατασκευής Metallock. Χρησιμοποιήθηκαν 100% ελληνικές πρώτες ύλες, δηλαδή αλουμίνιο (ΕΛΒΑΛ) καθώς και κόλες (Coltech), και τέλος στην τελική επικάλυψη χρωματιστό επίχρισμα ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Οι προμηθευτές των υλικών για τη κατασκευή των πάνελ επιλέχθηκαν επίσης με βάση τη χιλιομετρική απόσταση (γύρω στα 20 χλμ.) από το εργοστάσιο κατασκευής, ώστε να μειωθεί η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση κατά τη μεταφορά. Το βάρος των συγκεκριμένων πάνελ είναι 4kg/m2 που σημαίνει minimum μεταλλικό σκελετό στήριξης. Έχουν τέλεια επιπεδότητα, δεν θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία καθότι αλουμινοκυψέλες και δεν χρησιμοποιούν μεταλλικό σκελετό στη κατασκευή τους.
  • Από 1 Silver βραβείο απέσπασαν: Η Anegersi για το έργο «Metro Θεσσαλονίκης – Αμαξοστάσιο Πυλαίας» (αριστερή φωτό), όπου τοποθετήθηκαν τα τελικά ελάσματα αλουμινίου ορθής ραφής αποδίδοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, εξασφαλίζοντας την υδατοστεγανότητα και σε συνδυασμό με τα πιστοποιητικά περί εγγύησης του υλικού για 25 έτη, πλέον αποτελεί μια λειτουργική οροφή στο παραπάνω συγκρότημα. Επίσης, οι Etem και Elval Colour για το έργο «Redex: Αποπεράτωση και Προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση υπάρχοντος κτιρίου με όρους περιβαλλοντικής αναβάθμισης» (δεξιά φωτό), όπου το αλουμίνιο χρησιμοποιήθηκε σε επενδύσεις τμημάτων και των τεσσάρων όψεων του κτιρίου, τοποθετήθηκαν κουφώματα και υαλοπετάσματα αλουμινίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης, χρησιμοποιήθηκε σε περσίδες σκίασης που συμβάλλουν στο σύστημα σκίασης του, καθώς και στα εσωτερικά γυάλινα χωρίσματα των γραφείων ως το υλικό του περιμετρικού προφίλ τους. Τέλος, με Silver διακρίθηκε η Ialonet για το έργο που υπέβαλε με τίτλο «Papastratos», με κορυφαία πιστοποιητικά ηχομείωσης.
  • Με Bronze βραβείο διακρίθηκαν: Η Goulidis Constructions & Properties για το έργο «Δύο κτίρια Κατοικιών». Στο αστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στόχος ήταν η δημιουργία σύγχρονων κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης, με την χρήση υλικών στις όψεις, που θα έχουν αντοχή στο χρόνο και θα απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση. Η εκτεταμένη χρήση των συστημάτων αλουμινίου, σε συνδυασμό με τις πέτρινες επενδύσεις από στενάρι και του συστήματος θερμοπρόσοψης στο κέλυφος με σιλικονούχα επιχρίσματα, συνετέλεσαν στην επίτευξη του στόχου αυτού.
  • Το Αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio (Δανάη Αθανασοπούλου – Γιώργος Μπουσές) για το έργο «Μελέτη διαρρύθμισης, Αλλαγής όψεων & Προσθήκης κατ’ επέκταση κτιρίου προσβάσεων Δημοτικού Κτιρίου». Η παρούσα αρχιτεκτονική οριστική μελέτη έχει ως αντικείμενο την εκ νέου διαρρύθμιση, αλλαγή των όψεων, και δημιουργία προσβάσεων στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου, με σκοπό να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου, αμφιθεατρική αίθουσα για το Δημοτικό Συμβούλιο, γραφεία δημάρχου – αντιδημάρχων καθώς και χώρο αναψυχής με φυτεμένο δώμα. Προτείνεται, επίσης, η ανέγερση ενός νέου δημοτικού κτιρίου, κατόπιν πολεοδομικής συνένωσης όμορων αδόμητων δημοτικών ακινήτων, ώστε τα δύο κτίρια να εξυπηρετούν το κοινό ως ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο.
  • Το TAKA+PARTNERS & Abatzis Aluminium Systems για το έργο «Serenity Suites | Luxury Apartments». Το αρχιτεκτονικό γραφείο TAKA+PARTNERS έθεσε τις προδιαγραφές για την κατασκευή και τοποθέτηση των εξωτερικών κουφωμάτων. Επιπλέον, σχεδίασε τέσσερις ειδικές κατασκευές αλουμινίου ως χαρακτηριστικό γνώρισμα των όψεων των κτιρίων, οι οποίες προσφέρουν σκίαση στους εξώστες των δωματίων. Επίσης, σχεδιάστηκε μια ειδική εξωτερική μεταλλική επένδυση του όγκου του χώρου υποδοχής (reception), ούτως ώστε να αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο σημείο στον χώρο από τους θαμώνες, και δύο στέγαστρα στην κύρια όψη του χώρου υποδοχής. Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019.