Επένδυση που αγγίζει τα 56 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζει η Alumil, η οποία έχει ήδη καταθέσει επενδυτικό σχέδιο και σχετική πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη κίνηση θα αφορά στην βιομηχανική μονάδα του ομίλου που βρίσκεται στην περιοχή του Κιλκίς. Οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν εκεί, θα αφορούν σε συστήματα αυτοματισμών της παραγωγής και των logistics, όπως αναφέρει στο Build ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Μυλωνάς.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επί του παρόντος και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της Ξάνθης με επενδύσεις που υλοποιούνται σε αυτό. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα παρέμενε ανενεργή για περίπου 9 χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο που απέκτησε η οικογένεια Μυλωνά, ωστόσο η δεκαετής κρίση οδήγησε το 2013 στη διακοπή της λειτουργίας του. Συν τοις άλλοις η Alumil επενδύει σε συστήματα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης της παραγωγής, ενώ ήδη έχει υλοποιήσει επενδυτικές δαπάνες και για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τομείς όπου η επιχείρηση διαθέτει σημαντικά ποσά, καθότι διευκολύνουν δραστικά την παραγωγική διαδικασία.
Φέτος η εταιρεία του Γιώργου Μυλωνά καταγράφει μία χρονιά ρεκόρ, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η ανάπτυξη άγγιξε το 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, με το τζίρο να υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για την υψηλότερη μέχρι στιγμής επίδοση στην ιστορία μας, όπου όλες οι αγορές που δραστηριοποιούμαστε όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ασία, η Αμερική, η Αφρική παρουσίασαν μεγάλη ένταση στην κατασκευαστική τους δραστηριότητα, ενισχύοντας τις πωλήσεις μας. Ταυτόχρονα, τα κόστη της πρώτης ύλης που φέρνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης, μετακυλύονται άμεσα στις αγορές, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται στην κερδοφορία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόβλημα όχι τόσο στον τομέα της παραγωγής προφίλ όπου το κόστος είναι διαχειρίσιμο, όσο σε άλλες επεξεργασίες όπως είναι η χύτευση ή και σε επιφανειακές κατεργασίες και ανοδιώσεις. Εκεί κατανάλωση είναι πολύ υψηλή και το κόστος ενέργειας εκτοξεύεται. Σε κάθε περίπτωση όμως οι πωλήσεις μας είναι τέτοιες που κρατούν ψηλά και τις κάτω γραμμές της κερδοφορίας». Όπως λέει ο κύριος Μυλωνάς, η εικόνα αστάθειας που παρουσιάζεται έως και αυτή τη στιγμή στις αγορές δεν αφήνει το περιθώριο προβλέψεων για τις εξελίξεις και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την ευρύτερη αγορά αλλά και την Alumil. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ωστόσο ότι οι πωλήσεις μας θα εμφανίσουν συγκράτηση, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιο τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα».
«Η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια»
Αναφορικά με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alumil επισημαίνει ότι πρόκειται για μία κατάσταση που θα έχει διάρκεια. «Έως ότου ισορροπήσει το σύστημα, θα χρειαστεί χρόνος. Από πλευράς μας για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έχουμε ξεκινήσει προβλέψεις, καθότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχα και προσωπικά την βεβαιότητα ότι θα κλείσει η στρόφιγγα της ενέργειας προς τη Δύση με τον Ρώσο πρόεδρο να ζητά ανταλλάγματα. Η Δύση από πλευράς της βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης, η οποία κάποια στιγμή θα βρεθεί, δεδομένου όλες οι λύσεις έχουν χρηματοοικονομικό χαρακτήρα. Επομένως θα υπάρξει εναλλακτική πηγή για την αγορά φυσικού αερίου ή καυσίμων, χωρίς να γνωρίζει κανείς το ακριβές κόστος και το διάστημα που θα χρειαστεί για τη διευθέτηση της κατάστασης».
Η Alumil έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Είναι κάτι που έχει καθυστερήσει. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για να κάνει την μετάβαση με ταχείς ρυθμούς. Ήδη έχουμε επενδύσει στην κάλυψη ενός μέρους της παραγωγής και εφόσον υπάρξει διέξοδος στις συζητήσεις αυτές, θα επενδύσουμε περαιτέρω σε φωτοβολταϊκά με στόχο να καλύψουμε συνολικά την παραγωγή μας».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build