Όπως αναφέρει στο Build ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Μυλωνάς, «σε ό,τι αφορά στο EBITDA, θα είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2022 λόγω της μείωσης τιμών στις πρώτες ύλες κατά την περυσινή χρονιά, γεγονός που επηρέασε την αξία των αποθεμάτων μας και κατ’ επέκταση την κερδοφορία. Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάσαμε υψηλή κερδοφορία και το 2023. Για το 2024 η χρονιά θα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, ενώ τρέχουν αρκετές δουλειές που έχει αναλάβει η εταιρεία κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, η οποία επίσης κινείται με θετικούς ρυθμούς. Επί της ουσίας, προβλέπεται, ότι τα μεγέθη μας θα είναι βελτιωμένα σε όλες της γραμμές του ισολογισμού μας».

Συνολικές επενδύσεις 41 εκατ. ευρώ
Αυτή την περίοδο, η Alumil πραγματοποιεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 16 εκατ. ευρώ και το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν και νέες συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια του Κιλκίς και της Αιγύπτου, γεγονός που τοποθετεί τον πήχη των επενδύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει αλλά και εκείνων που θα ξεκινήσουν, στα 41 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ποσό 10 εκατ. ευρώ διατίθεται για επενδύσεις στο εργοστάσιο του Κιλκίς με την προσθήκη νέου βαφείου και αυτόματων γραμμών συσκευασίας. Αντίστοιχα, στο εργοστάσιο της Αιγύπτου, το οποίο ενέχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο, επεκτείνονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις με συνολική επένδυση 6 εκατ. ευρώ.

Θα προστεθούν 9.000 τετραγωνικά μέτρα και θα τοποθετηθούν μηχανήματα παραγωγής εξαρτημάτων αλουμινίου, με σκοπό την τροφοδοσία της ασιατικής και αφρικανικής αγοράς καθώς και της Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός επενδυτικού σχεδίου που θα έχει και δεύτερη φάση με τη δαπάνη που απαιτείται να αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ σε αυτή την περίπτωση. Προσεχώς, αναμένεται να υλοποιηθεί μία ακόμα επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Κιλκίς για την τοποθέτηση ρομποτικών συστημάτων διακίνησης των προϊόντων χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινου παράγοντα. «Επί της ουσίας, προχωράμε σε πλήρη αυτοματοποίηση σημαντικού μέρους των διαδικασιών μας», εξηγεί ο κύριος Μυλωνάς.

Σταθεροποίηση στις τιμές των πρώτων υλών
Αναφορικά με το τοπίο στην αγορά, ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι οι τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν σταθεροποίηση αυτή την περίοδο, μετά την εικόνα που είχαν στη διάρκεια του 2023 όταν κινήθηκαν πτωτικά, προκαλώντας απομείωση των κερδών της εταιρείας λόγω της μειωμένης αποτίμησης των αποθεμάτων. «Στη διάρκεια του 2023 είχαμε σοβαρή πτώση στις τιμές των μετάλλων. Ωστόσο, από το τελευταίο δίμηνο της περασμένης χρονιάς και ύστερα, έχει αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέταλλο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική καθότι δεν επηρεάζει την αξία των αποθεμάτων μας, ενώ δεν απαιτούνται μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης, δεδομένου πως δεν υφίστανται αυξήσεις τιμών. Πρόκειται για την ιδανική συνθήκη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία εταιρεία που διαχειρίζεται μέταλλα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build