Σε επαναξιολόγηση της δραστηριότητάς της στον τομέα της χύτευσης αλουμινίου οδηγείται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Alumil, η οποία με αυτή την κίνηση σκοπεύει να διαθέσει το 70% της υπό σύσταση Alufond, εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί ο τομέας της χύτευσης μετά την απόσχισή του από τον όμιλο Alumil. Για το συγκεκριμένο ποσοστό υπάρχουν αυτή την περίοδο συζητήσεις με στρατηγικούς εταίρους που προέρχονται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή από την ευρωπαϊκή ήπειρο, με σκοπό τη συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία, με την Alumil να διατηρεί το υπόλοιπο 30% και με αυτόν τον τρόπο να βάζει στα ταμεία της ρευστό, το οποίο θα της χρησιμεύσει για την αποπληρωμή του δανεισμού της, γεγονός που θα την αποδεσμεύσει από τους servicers κατά τη διάρκεια του 2024.

Αποπληρωμή μέρους του δανεισμού μέσω της πώλησης του κλάδου χύτευσης
Θα θυμίσουμε, ότι η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου βαρύνεται από δάνειο που ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η Cepal. Μετά την πώληση του 70% του κλάδου χύτευσης σε στρατηγικό εταίρο, η Alumil θα κάνει ένα ακόμα βήμα για την εξυγίανση των οικονομικών της δεδομένων. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μέρος του κοινού ομολογιακού δανείου που είχε λάβει η Alumil, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ. Μέρος του συγκεκριμένου δανείου είχε αγοράσει από τη DoValue η Παγκρήτια Τράπεζα, ύψους 40,89 εκατ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός του ομίλου Alumil, είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσχισης της χύτευσης έως και το τέλος του φετινού Ιουνίου, με τη σύσταση της νέας Alufond έως και τον Οκτώβριο και την εισφορά της δραστηριότητας στη συγκεκριμένη εταιρεία. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, με βάση τον σχεδιασμό που τρέχει ο όμιλος, είναι να έχει οριστικοποιηθεί και η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών να για την εξαγορά του 70% να υπολογίζεται ότι θα επέλθει έως το τέλος του 2024. Από την πώληση του προαναφερόμενου ποσοστού, το τίμημα που θα εισπράξει η εταιρεία θα συντείνει στη μείωση του συνολικού της δανεισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις, στο τέλος του 2023 ήταν 145 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται, ότι το ποσό της συναλλαγής μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Πλεονέκτημα η πιστοποιημένη παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου
Ο τομέας της χύτευσης παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι είναι πιστοποιημένος για την παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου, ενώ η σημερινή παραγωγή που αξιοποιεί η Alumil ανέρχεται σε περίπου 30.000 τόνους, ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη από τη συνολική δυναμική του εργοστασίου που φτάνει στους 65.000 τόνους. Το γεγονός της αξιοποίησης μόνο ενός μέρους της συνολικής δυναμικότητας του τομέα χύτευσης, σε συνδυασμό με τη διάθεση μείωσης του υφιστάμενου δανεισμού από πλευράς της επιχείρησης, οδήγησε στην απόφαση για την πώληση του ποσοστού πλειοψηφίας σε επενδυτή.

Την ίδια στιγμή, διατηρώντας το 30% στη νέα εταιρεία, θα έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται τις ποσότητες που έχει ανάγκη σε «πράσινο» αλουμίνιο. Η πρόβλεψη για την πορεία της εταιρείας είναι ότι το 2024 θα καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις της, φτάνοντας κοντά στο κατώφλι του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι θα αγγίξει περίπου τα 460 εκατομμύρια ευρώ από 406 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στο απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο χύτευσης, πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι θα μεταφερθεί στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, Nέα Alufont, ενώ τα δικαιώματα τους προστατεύονται πλήρως και διατηρούνται ακέραια παρά τη μεταβολή του εργοδότη. Η Alumil πραγματοποιεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 16 εκατ. ευρώ και το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν και νέες συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια του Κιλκίς και της Αιγύπτου, γεγονός που τοποθετεί τον πήχη των επενδύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και εκείνων που θα ξεκινήσουν στα 41 εκατ. ευρώ.