Τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις και την πορεία των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια εξέφρασαν στο πλαίσιο της Prodexpo North οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς και της Elvial, Ασημίνα Τζήκα.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ως παράδειγμα ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει η Alumil, ένα κτίριο 260 μέτρων στη Σεούλ, όπου έχουν μπει τα θεμέλια, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του, όμως οι εργασίες έχουν μπει στον «πάγο» εξαιτίας της αβεβαιότητας των τιμών. «Μας λένε ότι το κόστος έχει ξεφύγει και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, σταματάμε και θα περιμένουμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alumil, που στη συνέχεια έκανε τη δική του πρόβλεψη:

«Αν τα κόστη ξεφύγουν τόσο πολύ, θέλουμε μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή τάση που υπήρχε μέχρι τώρα, και δεν είμαι σίγουρος ότι η μετάβαση στο επόμενο στάδιο για το real estate δεν θα είναι τόσο τρικυμιώδης. Το επόμενο στάδιο το περιμέναμε με μία γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών. Όμως τα πράγματα έχουν ανακοπεί και δεν ξέρει κανένας τι γίνεται». Αναφέρθηκε σε ένα έργο που είχε υπογράψει η εταιρεία πριν από ένα μήνα στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στο Τελ Αβίβ, που αφορά σε τρεις πανύψηλους πύργους. «Οι άνθρωποι το ξεκινάνε, αλλά δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσουν να μιλάνε για τιμές. Αυτή η αβεβαιότητα, αν συνεχιστεί, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, θα διακοπεί όλη η αλυσίδα τροφοδοσίας που υπάρχει», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, υπογραμμίζοντας: «Αυτό το πράγμα, ανεξαρτήτως πολέμου, δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει μία βίαια αποκλιμάκωση των τιμών στα υπόλοιπα αγαθά και ακόμα και στην ενέργεια».

Α. Τζίκα: Χωρίς «αέρα» ο Απρίλιος
Από την πλευρά της, η Ασημίνα Τζίκα σχολίασε πως με τις τιμές που υπάρχουν, η ζήτηση θα πέσει. «Ήδη προπολεμικά οι πελάτες μας από το εξωτερικό είχαν θέμα με τα υψηλά επίπεδα τιμών. Τώρα, με την αύξηση αυτή, το πράγμα έχει ξεφύγει. Ειδικά ο Απρίλιος θεωρούμε ότι θα είναι ένας μήνας χωρίς αέρα, με πολύ πεσμένη παραγγελιοληψία, και αυτό θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση των τιμών», ανέφερε.

Σχετικά με τις τιμές, παρατήρησε: «Αγοράζουμε σε διπλάσιες τιμές και πλέον έχουμε ξεφύγει σε σχέση με τον αντίστοιχο Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η αύξηση που έχουμε δηλαδή στον κύκλο εργασιών είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό πλασματική. Έχεις μία αύξηση 10% φέτος σε όγκο και είναι σχεδόν διπλάσιος ο κύκλος εργασιών αποκλειστικά και μόνο από το κομμάτι του χρηματιστηρίου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build