Στη νέα της δραστηριότητα που αφορά στη διαχείριση ακινήτων έχει μετατοπίσει το σύνολο του ενδιαφέροντος της η Alpha Aστικά Ακίνητα, έχοντας ήδη συμφωνήσει για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που είχε στην κατοχή της στο Project Skyline, με το τίμημα να ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το χαρτοφυλάκιο αυτό απαρτίζεται κυρίως από καταστήματα και γραφεία, μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι κατάστημα-γραφείο συνολικής επιφάνειας 1.761 τ.μ. στην οδό Μητροπόλεως 19 στη Θεσσαλονίκη με εύλογη αξία 5 εκατ. ευρώ, κατάστημα 412 τ.μ. στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι με εύλογη αξία 4,5 εκατ. ευρώ και κατάστημα στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα με επιφάνεια 589,7 τ.μ. και εύλογη αξία 3,5 εκατ. ευρώ καθώς και αρκετά ακόμη όπως κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη 1 στην Κηφισιά με εύλογη αξία 3,5 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 559 τ.μ.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα που θα αποκομίσει η Alpha Real Estate από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτου στο Project Skyline, θα κινηθούν σε ποσό λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως για την επόμενη πενταετία. Επίσης, η εταιρεία στοχεύει σε project που θα προέλθουν από επενδυτές που θα αποκτήσουν τιτλοποιήσεις, που θα βγαίνουν τμηματικά στην αγορά. Στο στόχαστρο είναι η διαχείριση χαρτοφυλακίων για λογαριασμό τρίτων καθώς και αγοραπωλησίες ακινήτων για ΑΕΕΑΠ.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα που πλέον μετονομάζεται σε Alpha Real Estate με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, έχει υπογράψει σύμβαση με τη Skyline για διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 750 εκατ. ευρώ. Επίσης επικεντρώνεται στο να αναλάβει υπηρεσίες για λογαριασμό τρίτων και όλο το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έλαβε χώρα ο μετασχηματισμός της εταιρείας στη σημερινή της μορφή.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι εξαγόρασε τον κλάδο υπηρεσιών της Αlpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων, κάτι που ολοκληρώθηκε ήδη ως διαδικασία, ενώ προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Skyline και στο πλαίσιο εξορθολογισμού των μεικτών κερδών της προχώρησε φέτος στη διανομή ποσού 3,42 ευρώ μεικτών προς τους μετόχους με τη μορφή μερίσματος. Ήδη έχει μεταβιβάσει τα 6 από τα 24 ακίνητα που είχε στην κατοχή της, στο Project Skyline, ενώ τα υπόλοιπα θα μεταβιβαστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Ο CEO της Alpha Real Estate, Γιάννης Γκάνος προέβλεψε ότι φέτος θα είναι μία καλή χρονιά σε τζίρο και κέρδη λόγω της νέας δραστηριότητας και δεδομένων των προοπτικών της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων ο Γ. Γκάνος είπε ότι έχει ξυπνήσει από τον δεκαετή λήθαργο από το 2009 που βρισκόταν, και από το 2019 βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ανόδου τιμών και πτώσης αποδόσεων. «Καταγράφουμε ρεκόρ ανόδου σε τιμές ακινήτων και σε μισθώματα, ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις ξένων στην Ελλάδα κάτι που φαίνεται από τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αυξήθηκαν το 2022 κατά 68%, ενώ και η Golden Visa παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα.

Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ ήταν κινητικές το 2022, ενώ παρακολουθήσαμε την προσπάθεια συγχώνευσης Briq και ICI. Ταυτόχρονα, τρέχουν αστικές αναπλάσεις ακινήτων όπως αυτών της ΠΥΡΚΑΛ και του Βοτανικού, όπου συμμετέχει ο όμιλος και η Alpha Real Estate ως σύμβουλος του ομίλου». Σημειώνεται ότι η Alpha Bank κατέχει το 93% των μετοχών της εταιρείας, με μικρή διασπορά. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Ποιμενίδης, σημείωσε ότι «είμαστε κερδοφόροι, ενώ περάσαμε μία δεκαετή κρίση όπου σε όλες τις χρήσεις είχαμε κερδοφορία, με αποτέλεσμα να εγκρίνουμε σήμερα διανομή μερίσματος και να κάνουμε σχέδια για το μέλλον».

Η αλλαγή ονόματος σε Alpha Real Estate
Η εταιρεία δεδομένου ότι αλλάζει μορφή και χαρακτήρα, εισερχόμενη πλέον στη διαχείριση ακινήτων, προχώρησε στην αλλαγή της ονομασίας της σε Alpha Real Estate Α.Ε. «Θέλαμε να επικεντρωθούμε στο λογότυπο και την ονομασία που σχετίζονται με τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας. Πρόκειται για δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλο βάθος στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, επιδιώξαμε να κεφαλαιοποιήσουμε το όνομα του κύριου μετόχου μας, της Alpha Bank, γι’ αυτό και κρατάμε το όνομα Alpha στην επωνυμία μας», εξήγησε ο Γιάννης Γκάνος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build