Eπενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ υλοποιεί κατά την φετινή χρονιά η Alchimica, ενώ προηγήθηκαν συνολικές δαπάνες 30 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τελευταία πενταετία. Όπως λέει στο Build ο Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, διευθύνων σύμβουλος της Alchimica η εταιρεία διατηρεί τρεις παραγωγικές μονάδες, η μία εκ των οποίων στο Αιγάλεω από όπου προέρχονται περιορισμένες και ποιοτικές παραγωγές προϊόντων, ενώ εκεί εδρεύει και το τμήμα R&D αλλά και μία αποθήκη για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς.

Συν τοις άλλοις η Alchimica διατηρεί δύο εργοστάσια στη Ριτσώνα, το πρώτο στο 70ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και το δεύτερο στις παλιές εγκαταστάσεις της Ideal Standard με συνολική στεγασμένη επιφάνεια 50.000 τ.μ. και δυνατότητα επεκτάσεων στη συνολικά διαθέσιμη έκταση των 150 στρεμμάτων οικοπέδου. Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται στα δύο εργοστάσια της Ριτσώνας γιατί και στο 2ο υφίστανται ανεκμετάλλευτοι στεγασμένοι χώροι, ενώ στον ίδιο χώρο η εταιρεία έχει αποκτήσει όμορα οικόπεδα, ωστόσο ο κύριος χώρος επένδυσης είναι το 3ο εργοστάσιο (πρώην Ideal Standard).

Κρατάει δυνάμεις η εγχώρια αγορά οικοδομής κόντρα στη διεθνή ύφεση
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που προέρχονται από την άνοδο του πληθωρισμού, ο κύριος Κριμίζης αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται διεθνής ύφεση, η οποία ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχει γίνει προς το παρόν ορατή. «Για αρκετούς λόγους η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται ικανοποιητικά τόσο λόγω του τουρισμού όσο και λόγω του ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε επενδύσει ο Έλληνας στην οικοδομή». Όπως λέει, η Alchimica δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με την γενικότερη ύφεση που κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι «ίσως κερδίζουμε ένα μερίδιο από τον ανταγωνισμό καθότι οι αντοχές ορισμένων εκ των εταιρειών του κλάδου έχουν περιοριστεί σημαντικά».

Τρέχει με ανάπτυξη όγκου πωλήσεων έως και 10% το 2022
Πέρυσι η Alchimica έκλεισε με κύκλο εργασιών ύψους 54 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 66 εκατομμύρια ευρώ με αύξηση τζίρου κατά περίπου 23%. Ταυτόχρονα θα παρουσιάσει αύξηση όγκου πωλήσεων που θα κινηθεί στα επίπεδα του 8%-10%. «Το best seller της εταιρείας είναι η σειρά Hyperdesmo, η οποία εισφέρει το 50% του κύκλου εργασιών μας. Ήδη το προϊόν ταξιδεύει σε 100 χώρες του κόσμου. Το υπόλοιπο 50% του τζίρου μας προέρχεται από άλλες κατηγορίες όπως τα δάπεδα αλλά και από την είσοδο μας στα τσιμεντοειδή (σκόνες-τσιμεντοκονίες, ειδικές τσιμεντοκονίες, ειδικά μείγματα τσιμέντου υψηλών προδιαγραφών, κονίες επισκευής υψηλών αντοχών, χητά για δάπεδα, θερμοπρόσοψη)», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alchimica.
Ο κλάδος που προσφέρει δυναμική στην οικονομία σε επίπεδο βιομηχανίας είναι η οικοδομή, όπως αναφέρει ο ίδιος. «Από την αρχή και επειδή το είχα εντοπίσει αυτό, προσπάθησα με βάση και την εμπειρία μου στην Ελλάδα να την μετουσιώσω σε όπλο για εξαγωγή. Η εταιρεία μας κυρίως προσανατολισμένη στο εξωτερικό με πάνω από 80% του όγκου πωλήσεών μας να διοχετεύεται εκτός ελληνικών συνόρων».

Σταδιακή υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών
Αναφερόμενος στις τιμές των πρώτων υλών σημειώνει ότι σταδιακά δείχνουν να υποχωρούν μετά την αύξηση μετά τις αυξήσεις που προκάλεσε η πανδημία και λόγω ελλείψεων που παρουσιάστηκαν στην αγορά. «Είναι γεγονός ότι πληρώσαμε ακριβά τις πρώτες ύλες, αλλά στοχεύσαμε να μην μείνει κανείς χωρίς υλικά. Διαθέτουμε πολύ μεγάλους χώρους αποθήκευσης, αποθεματοποιήσαμε προϊόντα και εξυπηρετήσαμε τους πελάτες μας. Ωστόσο πληρώσαμε ένα υψηλό κοστολόγιο όταν έπεσαν οι τιμές και βρεθήκαμε να έχουμε αγοράσει σε υψηλή τιμή, χωρίς να θέλουμε να μετακυλήσουμε το κόστος αυτό στους πελάτες μας. Γι’ αυτό και τα προβλεπόμενα κέρδη για φέτος θα είναι αναλογικά λίγο μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη κερδίσαμε σε ένα άλλο πεδίο γιατί αποκτήσαμε νέους πελάτες που κάποιοι άλλοι είχαν εγκαταλείψει – είτε γιατί δεν είχαν υλικά είτε γιατί δεν ήθελαν να πληρώσουν ακριβά τα υλικά -, ενώ εμείς τους εξυπηρετήσαμε», καταλήγει.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build