Την ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ το πρωί της Παρασκευής 15 Απριλίου, μετά το «φρένο» που έβαλε σ’ αυτόν το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «σε συνέχεια της με αριθμ. 567/2022 απόφασης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοινώνει ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού)».

Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας στην Αρετσού της περιοχής Καλαμαριάς για περίοδο 35 ετών κατ’ ελάχιστον. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση, αυτήν της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, έξι επενδυτικά σχηματα, και συγκεκριμένα οι: Emma Alpha Holding LTD, Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Πόρτο Καρράς Μαρίνα, ΤΕΚΑΛ και Τεχνική Ολυμπιακή. Μάλιστα, μεθαύριο Τετάρτη εξέπνεε η προθεσμία για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, μετά από δύο παρατάσεις που είχε λάβει. Δεν είχε προηγηθεί διαδικασία νέας χωροθέτησης πριν την πρόσκληση του διαγωνισμού Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το τέταρτο τμήμα, έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου Καλαμαριάς από τον Απρίλιο του 2021, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Στην προσφυγή του δήμου, για την οποία δεν υπήρχε ομοφωνία των δημοτικών παρατάξεων, αλλά ασκήθηκε κατά πλειοψηφία, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το ΤΑΙΠΕΔ επιβαλλόνταν να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία νέας χωροθέτησης της μαρίνας πριν από την έκδοση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο γενικό σχεδιασμό και έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μαρίνα Καλαμαριάς και αντίστοιχα, έκδοση συνδεδεμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα παρουσιάζονταν με ακρίβεια και θα εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ορθή κατασκευή και λειτουργία των προβλεπόμενων έργων.

Η κοινοπραξία των 4 που ανέλαβε έργο 70 εκατ. ευρώ για την ΕΥΔΑΠ στο Μαραθώνα
Έργο αξίας κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ανέλαβε η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ, Θεμέλη και Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης. Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύων ακαθάρτων στο δήμο Μαραθώνα και στις 14 Απριλίου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση, το ποσό της οποίας ανέρχεται σε 69.519.127,12 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου έχει καθοριστεί στους σαράντα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build