Να εγκρίνει την πώληση του κατασκευαστικού της βραχίονα και του ομίλου Άκτωρ ήρθε το σώμα των μετόχων στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ομίλου Ελλάκτωρ. Ο κλάδος των κατασκευών είχε τζίρο 554,74 εκατ. ευρώ το 2022. Η γενική συνέλευση προχώρησε και στην τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών, κάτι που ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
H πώληση της Άκτωρ θα έχει επίδραση στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, η οποία αφενός θα προέλθει λόγω της απώλειας των εσόδων από τον κλάδο των κατασκευών και αφετέρου λόγω της εισροής νέων κεφαλαίων και βελτίωσης της κεφαλαιακής του διάρθρωσης.
Παράλληλα, η συναλλαγή θα ενισχύσει σημαντικά τα μελλοντικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει στη μείωση της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων του Ομίλου. Ειδικότερα, η μεταβίβαση του κλάδου κατασκευών συνεπάγεται την απώλεια μιας σημαντικής ροής εσόδων για τον όμιλο, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 50% του συνόλου των καθαρών πωλήσεών του κατά τη χρήση 2022 και σημαντικά μεγαλύτερη του 50% κατά την τελευταία πενταετία. Θα θυμίσουμε ότι οι καθαρές πωλήσεις του 2022 ήταν στα επίπεδα του 1,04 δισεκατομμυρίων ευρώ, του 2021 στα 915,48 εκατομμύρια ευρώ, του 2020 στα 892,29 εκατομμύρια ευρώ, του 2019 στα 1,27 δισ. ευρώ και του 2018 στα 1,85 δισ. ευρώ.
Δραστική μείωση στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις
Για τον όμιλο Ελλάκτωρ, η πώληση της Άκτωρ σε συνδυασμό με την πώληση του 75% του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022, έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση των κεφαλαίων που αναμένεται ότι θα θωρακίσουν την κεφαλαιακή δομή του ομίλου και θα τον βοηθήσουν να εξοφλήσει υφιστάμενα δάνεια και υποχρεώσεις. Να σημειωθεί ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια και υποχρεώσεις μίσθωσης μετά την πώληση ανέρχονται στα 630,12 εκατομμύρια ευρώ για τον όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των δανείων είναι στα 758 εκατ. ευρώ. Eκεί που είναι εμφανής η διαφορά, είναι στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων δανείων για τον όμιλο Ελλάκτωρ μετά την πώληση ανέρχεται στα 259,3 εκατ. ευρώ από τα 726,23 εκατ. ευρώ που ήταν πριν την πώληση.
Στο επίκεντρο παραχωρήσεις, περιβάλλον, ανάπτυξη ακινήτων και ΑΠΕ μετά την πώληση
Με τα νέα δεδομένα και μετά την πώληση της Άκτωρ, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα επικεντρωθεί στους κλάδους παραχωρήσεων, περιβάλλοντος, ανάπτυξης ακινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους οποίους έχει ήδη παρουσία μέσω των θυγατρικών του και των συγγενών του εταιρειών. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή, ο όμιλος ενδυναμώνει και εδραιώνει τη θέση του στον κλάδο παραχωρήσεων ώστε να διεκδικήσει νέα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ που αναμένονται τα επόμενα έτη, θωρακίζει τον διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο περιβάλλοντος ώστε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του με νέα έργα σε τομείς που διατηρεί τεχνογνωσία και εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των έργων του κλάδου ανάπτυξης ακινήτων.
Η ανάπτυξη ακινήτων
Η Reds αποτελεί έναν τομέα που θα διατηρήσει ο όμιλος Ελλάκτωρ, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά του μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα θυμίσουμε ότι πρόσφατα απέκτησε την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, όπου πρόκειται να υλοποιηθεί μία σημαντική τουριστική επένδυση τα επόμενα χρόνια, χαρακτηριζόμενοι από αρκετούς ως το «Μικρό Ελληνικό».
Σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, καθώς και τα κεφάλαια που πρόκειται να επενδυθούν για την ανάπτυξη του κτήματος Καμπά και των Γουρνών, το επενδυτικό πλάνο της Reds εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Δυνατότητα συμμετοχής της Άκτωρ Παραχωρήσεις σε έργα ΣΔΙΤ μετά το deal
Σημειώνεται ότι, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία συμμετέχει κατά 18,89% στο κεφάλαιο της ΑΚΤΩΡ δεν αποχωρεί από κανένα έργο παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ που συμμετέχει, ενώ θα έχει δικαίωμα αλλά όχι και την υποχρέωση, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει από κοινού με την Άκτωρ, ως θυγατρική της Iντρακάτ πλέον, σε νέα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build