Ο Αλέξανδρος Καρδιτσάς, Founder & CEO της AKSM Land Building Industrial Surveying, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης των ψηφιακών εργαλείων στον κατασκευαστικό κλάδο και τις πρωτοπόρες υπηρεσίες που προσφέρει η AKSM, παρουσιάζει εμβληματικά έργα εντός και εκτός συνόρων, αλλά και επισημαίνει πως ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι η κινητήριος δύναμη της εταιρείας.

Τεχνικά έργα δεν είναι μόνο τα εργοτάξια που στήνονται στις γειτονιές, τα μηχανήματα που εκτελούν εργασίες και γενικά όσα βλέπουμε. Είναι και όσα εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία, δηλαδή μέσα, συστήματα και εξοπλισμό που απαιτούν βαθιά εξειδίκευση και επιφέρουν σημαντικά οφέλη στις σύγχρονες κατασκευές.
Η AKSM Land Building Industrial Surveying είναι μια εταιρεία, η οποία χρησιμοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία γεωμετρικού ελέγχου και ψηφιακής απεικόνισης της κατασκευής συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και χρόνου κατά την υλοποίηση ανθεκτικών και βιώσιμων έργων.

Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας
«Η AKSM προσφέρει σύγχρονες εφαρμογές BIM, Scan2BIM και Augmented & Mixed Reality», επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλέξανδρος Καρδιτσάς. «Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Laser Scanning και το Scan2BIM, δίνουμε τη δυνατότητα για μία αξιόπιστη και λεπτομερή τεκμηρίωση του έργου, μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο μητρώο της κατασκευής, με όλα τα επιμέρους στοιχεία της (στατικά, αρχιτεκτονικά, MEP) ενώ έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε από αυτό χρήσιμα μετρητικά δεδομένα συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών χαρακτηριστικών».

Σε αυτήν τη διαδικασία, η AKSM χρησιμοποιεί σύγχρονο καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό που αποδίδει εξαιρετικά ακριβείς πληροφορίες. «Η τεχνολογία LiDar (συλλογή δεδομένων σε νέφος σημείων) μπορεί να συνδυαστεί με εναέρια μέσα κάνοντας πιο εύκολες τις εργασίες τοπογραφίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, με εξωσκελετούς χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία SLAM ή χρησιμοποιώντας terrestrial τεχνικές», εξηγεί ο κ. Καρδιτσάς. Οι καινοτόμες λύσεις της AKSM, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα Augmented και Mixed Reality. «Πρόκειται για σπουδαία ψηφιακά εργαλεία. Ειδικότερα, η ψηφιακή αναπαράσταση μιας οποιασδήποτε πληροφορίας μπορεί να ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον του χρήστη, επιτρέποντας την οπτικοποίηση της μελέτης (συμπεριλαμβανομένων γεωμετρικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών) εντός της κατασκευής (Mixed reality) ή εντός του φυσικού περιβάλλοντος (Augmented reality), δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό εργαλείο ελέγχου της κατασκευής (Clash Detection). Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα broadcasting αυτής της πληροφορίας σε όλο τον κόσμο.

Ψηφιακές λύσεις για σύνθετα κτιριακά και βιομηχανικά έργα
Η AKSM εφαρμόζει την τεχνολογία στις πιο απαιτητικές κατασκευές – από σύνθετα κτιριακά έργα έως βιομηχανικές υποδομές πολυσύνθετων λειτουργιών. «Μέσω της διαδικασίας Scan2BIM πραγματοποιείται η συλλογή αξιόπιστων πρωτογενών δεδομένων και απεικόνιση αυτών σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο πληροφοριών, εξασφαλίζοντας στους υπόλοιπους μελετητές τη ρεαλιστική απεικόνιση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δυνατότητα του μετέπειτα σχεδιασμού χωρίς τη δημιουργία Clashes. Εντός και εκτός Ελλάδας, μεγάλες βιομηχανίες ή developers μεγάλων κτιριακών έργων ζητούν τέτοιου επιπέδου λύσεις, γιατί χρειάζονται έγκυρα δεδομένα, προκειμένου να σχεδιάσουν εγκαταστάσεις με ορθό και αξιόπιστο τρόπο, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου.

Στο κτιριακό κομμάτι, η AKSM έχει στο πορτφόλιό της τα μεγαλύτερα οικοδομικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή κατασκευάζονται.

Ο κ. Καρδιτσάς στέκεται ιδιαίτερα:

  • στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου η AKSM κλήθηκε να κάνει διαστασιολογικό έλεγχο και γεωμετρική τεκμηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής,
  • στο Baggage Handling System του «Ελ. Βενιζέλος», στο οποίο έγινε αποτύπωση κατηγοριοποιήσεων όλων των επιμέρους αρχιτεκτονικών, δομικών και Η/Μ στοιχείων, αλλά και όλης της υποδομής,
  • στην αποτύπωση του χώρου TCA Plant Room του «Ελ. Βενιζέλος», που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη χρήσης του ΒΙΜ για facility management,
  • στον Πύργο του Πειραιά η AKSM ανέλαβε όλες τις ψηφιακές αποτυπώσεις και τον γεωμετρικό έλεγχο της κατασκευής. Σε αυτό το έργο χρησιμοποιήθηκε ο πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα ποιοτικός έλεγχος μέσω Mixed Reality, επιτρέποντας άμεση θέαση ενός αντικειμένου σε πραγματικό περιβάλλον,
  • στον Riviera Tower, τον «πράσινο» ουρανοξύστη που ανεγείρεται στην αστική ανάπλαση του Ελληνικού και στον οποίο εφαρμόζεται το ίδιο πακέτο λύσεων.

Μεγαλύτερη πρόκληση, αναμφίβολα, αποτελούν τα βιομηχανικά έργα, εξαιτίας του απαιτητικού τους περιβάλλοντος, της μη κανονικότητας των σχημάτων που δεν συναντάμε σε οικιστικά κτίρια, αλλά και της πολυπλοκότητας της απεικόνισης του μεγάλου αριθμού οντοτήτων που υπάρχουν, συνήθως, σε μία τέτοια εγκατάσταση. «Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα έργα αναβάθμισης στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε Ελλάδα, Σερβία και Αίγυπτο, όπου πραγματοποιήθηκε συλλογή της τρισδιάστατης πληροφορίας, με σκοπό την απεικόνιση σε ένα μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη μελετητική ομάδα για τον ρεαλιστικό σχεδιασμό της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων», αναφέρει.

Εκτός Ελλάδας, βαρύνουσας σημασίας ήταν η συμμετοχή της AKSM στη γραμμή μετρό Gold Line στην Ντόχα του Κατάρ, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας στην Κύπρο, ως Τεχνικός Σύμβουλος στον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, διυλιστηρίων και βιομηχανικών έργων σε Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία και Τσεχία.

«Παρά τις επιμέρους διαφορές και ιδιαιτερότητες, όλα αυτά τα έργα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που δεν επιτρέπουν αποκλίσεις κάνουν υποχρεωτική τη βαθιά γνώση του αντικειμένου και των τεχνολογικών εργαλείων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της AKSM.

Case Study επαυξημένης πραγματικότητας. Εφαρμογή μεταλλικού φορέα από ΒΙΜ σε υφιστάμενο κτίριο

Συνεργάτες με εφαρμοσμένη γνώση
Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, είναι αλήθεια. Η AKSM επενδύει στον άνθρωπο. «Σήμερα, απασχολούνται συνολικά στην εταιρεία 70 άτομα, από διαφορετικές ειδικότητες αλλά προσαρμοσμένοι στη φιλοσοφία της. Η AKSM, επενδύοντας στη σταθερότητα των συνεργασιών της, προσφέρει ένα δυναμικό περιβάλλον και πρόσβαση σε νέες εξελισσόμενες τεχνολογίες. Αξιοποιώντας μάλιστα την εμπειρία των παλαιότερων συνεργατών, οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν τη γνώση όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο εφαρμοσμένης εμπειρίας. Με αυτόν τον τρόπο αφενός μαθαίνουν πώς λειτουργεί η ίδια η εταιρεία, αφετέρου αισθάνονται ελεύθεροι να δημιουργήσουν μετέπειτα τις δικές τους υπο-ομάδες αναλαμβάνοντας όλο και αυστηρότερα πρότζεκτ», τονίζει ο κ. Καρδιτσάς.

Η AKSM φροντίζει να προσφέρει στους συνεργάτες της διά βίου μάθηση με τη συμμετοχή σε σεμινάρια επιμόρφωσης και εξειδίκευσης, καθώς και δράσεις ενίσχυσης της ομαδικότητας και συνεργατικότητας.