Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου είναι σκληρά εργαζόμενοι, ευρηματικοί, σχεδιαστές, εκτελεστές και δημιουργοί δομών, αλλά συνήθως δεν διακρίνονται για την πρωτοπορία τους στην υιοθέτηση νέων ιδεών, αφού προτιμούν τις δοκιμασμένες λύσεις.

ΗΑΙ, που ήδη συνιστά βασικό πυλώνα στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της υγειονομικής περίθαλψης, έρχεται να μεταβάλλει τα δεδομένα σε οτιδήποτε αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κάθε είδους έργου, οδηγώντας σε περισσότερες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του.
Αναμφισβήτητα, ο πρώτος σημαντικός τομέας που θα επηρεαστεί από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην κατασκευή είναι η ασφάλεια των κτιρίων. Όποιος έχει προβεί ποτέ σε μια αξιολόγηση κινδύνου, γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να λάβει υπόψη του όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν στο εργοτάξιο και, παράλληλα, να βρει τρόπους να τα μετριάσει. Η AI, χρησιμοποιώντας τα ιστορικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί για κάθε εργασία, επιτρέπει τη δημιουργία των παραπάνω εκτιμήσεων κινδύνου και διαδικασιών μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης, συμβάλλει στην έξυπνη κατανομή πόρων και αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες, ώστε η ομάδα να παραμείνει εστιασμένη στα σημαντικά ζητήματα, αφήνοντας τις κουραστικές εργασίες στην τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγουν τα συστήματα του οργανισμού απαιτείται να είναι επαρκώς ασφαλισμένα και προσβάσιμα μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες, όπως επίσης να μην συνδέονται με οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες.Η πρόσληψη ταλέντων συνιστά ένα ακόμη ζήτημα το οποίο δημιουργεί προβληματισμό, αφού παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και τα μεγάλα δεδομένα δεν αποτελούν ακριβώς νέες έννοιες, παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα.

Εφαρμογή της AI σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο Βερολίνο
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία λειτουργεί όταν τα συστήματα απορροφούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, τα αναλύουν για συσχετίσεις και μοτίβα και χρησιμοποιούν αυτά τα μοτίβα για να κάνουν προβλέψεις για μελλοντικές καταστάσεις, ασκεί ήδη σημαντική επίδραση στον τρόπο σχεδίασης, εκτέλεσης και διαχείρισης των έργων, παρατηρεί ο Paul Wilson, Ψηφιακός Διευθυντής της Aecom Europe and India.

Ως ένας από τους 2.000 ψηφιακούς επαγγελματίες της Aecom που απαρτίζουν την Digital Aecom -μέρος της πολυεθνικής υποδομής που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής συμβουλευτικής καθώς και στην παροχή δικών της φιλοξενούμενων υπηρεσιών και βέλτιστων πρακτικών ψηφιακής υιοθέτησης- ο Wilson έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθεί από κοντά ένα νέο κύμα τεχνολογικών λύσεων, που υπόσχονται να διαχειριστούν, μέσω της ΑΙ, μερικά από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σειράς νέων τεχνολογικών εφαρμογών με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, βασισμένες στο cloud, που αρχίζουν να χρησιμοποιούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τους εργολάβους, είναι και το Buildots.

Πιο συγκεκριμένα, το Rhinstrasse 143, ένα συγκρότημα πέντε πολυκατοικιών στο ανατολικό Βερολίνο, στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία MBN και αποτελεί ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κτίρια που χτίστηκαν χρησιμοποιώντας βίντεο 360 μοιρών, με δυνατότητα AI από βιντεοκάμερες τοποθετημένες σε κράνη εργατών.

Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή startup εταιρεία λογισμικού Buildots, επιτρέπει στους διαχειριστές του έργου να συγκρίνουν το βίντεο της κάμερας του κράνους με ένα μοντέλο BIM του εργοταξίου και στη συνέχεια να επισημαίνουν τυχόν αποκλίσεις.

Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι διαχειριστές έργων μπορούν να παρακολουθούν με ακρίβεια την πρόοδο σε πραγματικό χρόνο, σε σύγκριση με τα σχέδια του έργου, προβαίνοντας σε προσαρμογές στον προγραμματισμό, όταν απαιτείται, αναφέρει ο Επικεφαλής Προϊόντων και Συνιδρυτής της Buildots, Aviv Leibovici.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Buildots, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να συγκρίνει τις πληροφορίες από τις βιντεοκάμερες με ένα λεπτομερές εικονικό μοντέλο του έργου, η ομάδα της MBN κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 38 σφάλματα νωρίτερα από ό,τι θα έκανε διαφορετικά, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήματα για την εταιρεία.

Τέλος στις υπερβάσεις προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος;
Η AI συνιστά μια ιδιαιτέρως αξιόπιστη λύση ακόμη και στα ζητήματα των υπερβάσεων του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος των έργων, που, όπως σημειώνει εύστοχα ο Brad Barth, Chief Product Officer στην εταιρεία κατασκευής λογισμικού InEight, με έδρα τις ΗΠΑ, θεωρούνται τόσο διαδεδομένα, ώστε είναι σχεδόν πιο εύκολο να δοθούν παραδείγματα έργων όπου κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με έρευνα 300 παγκόσμιων επαγγελματιών κατασκευών, που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία InEight τον Ιούνιο, μόλις το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους ολοκλήρωσαν εγκαίρως τα έργα που σχετίζονται με την κατασκευή το 2023, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (49% ) είπαν ότι κατάφεραν να μην βγουν εκτός προϋπολογισμού.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη, καθώς μόλις το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους έφεραν εις πέρας τα έργα στον απαιτούμενο χρόνο και μόνο το 38% ότι πληρούσαν τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Όπως υπογραμμίζει ο Brad Barth, τα καλύτερα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους σχεδιαστές να προβούν σε πιο εύστοχες προβλέψεις σχετικά με το πόσο είναι πιθανό να διαρκέσουν τα κατασκευαστικά έργα και πόσο πραγματικά θα κοστίσουν. Για τους εργολάβους, αυτό σημαίνει ότι δύνανται να θέτουν ρεαλιστικές προσδοκίες από την αρχή ενώ για τους ιδιοκτήτες ότι έχουν τα μέσα επικύρωσης και αξιολόγησης των προσφορών που ελήφθησαν κατά την επιλογή του αναδόχου.

Βελτιστοποίηση των σχεδίων που αφορούν νέα έργα
Η InEight, η οποία παρέχει λογισμικό διαχείρισης έργων σχεδιασμένο για τον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελεί μία από τις πολλές εταιρείες αυτού του είδους που ενεργοποιούν μια βιβλιοθήκη γνώσης δεδομένων από προηγούμενα έργα για τη βελτιστοποίηση των σχεδίων που αφορούν νέα έργα, υπογραμμίζει ο Brad Barth.

Η εταιρεία επιτρέπει επίσης στους σχεδιαστές να εκτελούν χρονοδιαγράμματα μέσω ενός εργαλείου ανάλυσης κινδύνου της μεθόδου Μόντε Κάρλο, μιας προσέγγισης προσομοίωσης που βασίζεται σε πρότυπα που μπορούν να προσδιορίσουν το κόστος και να προβλέψουν έκτακτα γεγονότα για πολύπλοκα έργα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Bluebeam, που αποτελεί πλέον μέρος της αυτοκρατορίας λογισμικού του Ομίλου Nemetschek, με έδρα τη Γερμανία, παρέχει ψηφιακό λογισμικό ροής εργασιών για την αρχιτεκτονική, τη μηχανική και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες.

Ο Matt Wheelis, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Στρατηγικής στο κατασκευαστικό τμήμα της εταιρείας, μας πληροφορεί πως άλλη μια σημαντική δυνατότητα της AI είναι να εξετάζει τα περίπλοκα έγγραφα χρονοδιαγράμματος που χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές έργων, να αναλύει τις πολλές, αλληλένδετες, μεγάλες και μικρές εργασίες που εμπλέκονται και στη συνέχεια να χαρτογραφεί την καλύτερη σειρά για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ενός έργου. Εργαλεία με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το SmartPM, μπορούν να αναδείξουν στους μάνατζερ την ευκαιρία να εκτελέσουν νωρίς μια φαινομενικά μικρή και άσχετη εργασία σε ένα χρονοδιάγραμμα κατασκευής, που συχνά θα αγνοούνταν από έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει προτεραιοποίηση, για να εξοικονομήσει μέρες, ή ακόμη και εβδομάδες, σε ένα πιεστικό πρόγραμμα.

Ανοίγει ο δρόμος για την καλύτερη επικοινωνία των ομάδων
Λογισμικά με δυνατότητα AI χρησιμοποιούνται και για την επίλυση του προβλήματος των δυσκολιών επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Nvidia, η οποία διαχειρίζεται μια πλατφόρμα που ονομάζεται Omniverse, σχεδιασμένη να δημιουργεί εικονικούς κόσμους και ψηφιακά δίδυμα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνεργαστεί με τον κατασκευαστικό κολοσσό Bentley Systems για να παράγει rendering με τη βοήθεια AI, δημιουργώντας εικονικά μοντέλα μηχανικής μάθησης, ακρίβειας χιλιοστών, με ρεαλιστικό φωτισμό, τα οποία μπορούν να προβληθούν σε πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων ακουστικών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από τον ανάδοχο υπηρεσιών μηχανικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών Brigantium στο έργο ITER στη νότια Γαλλία, όπου ομάδες χωρών από όλον τον κόσμο συνεργάζονται για την κατασκευή του μεγαλύτερου tokamak παγκοσμίως.

Ο Lynton Sutton, Διευθύνων Σύμβουλος της Brigantium Engineering, αναφέρει ότι παρόλο που η επίσημη γλώσσα του έργου ITER είναι τα αγγλικά, συχνά οι ομάδες δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να ανταλλάξουν τεχνικές πληροφορίες και, έτσι, ένα διαισθητικό φωτορεαλιστικό εικονικό μοντέλο βοηθά πολύ πιο αποτελεσματικά στην επικοινωνία αυτών.

Η Trimble είναι μια άλλη εταιρεία τεχνολογίας που προσπαθεί να επιτύχει κάτι παρόμοιο.

Τον Νοέμβριο παρουσίασε το SitePrint, μια συνεργασία με τον γίγαντα εκτύπωσης HP, που χρησιμοποιεί ρομπότ με δυνατότητα AI για να εκτυπώνει, με απόλυτη ακρίβεια, λεπτομερείς διατάξεις εργοταξίων στο δάπεδο των εσωτερικών έργων.

Η στρατηγική που εγγυάται την επιτυχία
Μια εταιρεία που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της AI, χρειάζεται αρχικά να καταλήξει σε μια συνεκτική στρατηγική, καθορίζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα ή έργο, λέει ο Paul Wilson.

Στη συνέχεια, απαιτείται η προετοιμασία ενός σχεδίου ψηφιακής εφαρμογής, που καθορίζει ακριβώς ποια δεδομένα πρέπει να εμφανιστούν, ποια βρίσκονται ήδη διαθέσιμα, πόσο αξιόπιστα είναι, πώς μπορούν να παρουσιαστούν καλύτερα και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιείται με ασφάλεια η διαχείρισή τους, συνεχίζει.

Στο παρελθόν, για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή, θα έπρεπε να γνωρίζετε scripting και Java και κάθε είδους φανταχτερό κώδικα IT. Τώρα ,όμως, πολλά στοιχεία είναι προ-προγραμματισμένα και, έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή που αυτοματοποιεί τις διαδικασίες για εσάς, μας εξηγεί ο Paul Wilson.

Όπως τονίζει, αυτό είναι κάτι που υφίσταται στον τραπεζικό τομέα εδώ και πολύ καιρό, αλλά πια το βλέπουμε να έρχεται και στον κατασκευαστικό κλάδο.


Πηγές:
www.constructiontechnology.media
www.pbctoday.co.uk