Ως τεκτονική αλλαγή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αλλαγή σκυτάλης στην κυριαρχία της αγοράς χρωμάτων. Μετά από 6 δεκαετίες η Βιβεχρώμ για πρώτη φορά έχασε την πρωτοκαθεδρία από τη Vitex το 2022 από πλευράς κύκλου εργασιών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα την ίδια χρονιά τα 90 χρόνια επιχειρηματικής πορείας. Θα θυμίσουμε ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1932 από τον Στέφανο Πατέρα, ο οποίος συνέστησε τότε μία μονάδα παραγωγής χρωμάτων που κατά κύριο λόγο απευθυνόταν στον κλάδο της ναυτιλίας με τον οποίον συνδεόταν η οικογένειά του.
Στη συνέχεια η επιχείρηση επεκτάθηκε μέσα από την ανάπτυξη δικτύου ιδιόκτητων πρατηρίων και καταστημάτων και σταδιακά κατάφερε να γίνει η δεύτερη δύναμη στην αγορά κατά την εποχή του μεσοπολέμου, πίσω από την Ίρις, κραταιά δύναμη της εποχής, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Το 1990 ο Διαμαντής πατέρας, γιός του ιδρυτή της εταιρείας, διέθεσε την πλειοψηφία των μετοχών της στην τότε Nobel, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου και μετονομάστηκε σε Akzo Nobel. Πρώτος επικεφαλής στη νέα εποχή της Βιβεχρώμ ήταν ο Παύλος Τρυποσκιάδης, ο οποίος ακολούθησε έντονα επιθετική εμπορική πολιτική. Ο Τρυποσκιάδης και τα στελέχη που συγκροτούσαν την τότε διοίκηση της Βιβεχρώμ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε επιθετικό management buyout από την μητρική. Μετά από αυτή την εξέλιξη η διοικητική ομάδα απομακρύνθηκε και ο Τρυποσκιάδης με τον οικονομικό διευθυντή, Γιάννη Κώττη, ανέλαβαν διοικητικά καθήκοντα στην Πετζετάκις.
Η εποχή Κατσαμπούρη
Το επόμενο βήμα έγινε κατά την δεκαετία του 2000 με επικεφαλής τον Πέτρο Κατσαμπούρη, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη των μετόχων, τον σεβασμό του προσωπικού και την καλή έξωθεν μαρτυρία στις συνεργασίες που διατηρούσε με τους πελάτες της εταιρείας. Η εταιρεία άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά, έχοντας διέλθει περίοδο πιέσεων υπό την διοίκηση Τρυποσκιάδη, και ταυτόχρονα άρχισε η απόδοση μερισμάτων στους μετόχους της μητρικής. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ο Κατσαμπούρης προήχθη σε επικεφαλής της Marshal Boya, θυγατρικής εταιρείας της Akzo Nobel στην Τουρκία. Τη θέση του ανέλαβε ο Μάκης Προβατάς, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθμίσει τις απώλειες πωλήσεων που έφερε η κρίση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των μετόχων της επιχείρησης για υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό σήμανε την στρατηγική μείωσης των εξόδων με ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας.
Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία από τους 300 εργαζόμενους που είχε το 2008 επί εποχής Κατσαμπούρη, έφτασε το 2020 με βάση τον επίσημο ισολογισμό της να έχει 187 άτομα προσωπικό, ενώ περιόρισε σημαντικά της προωθητικές κινήσεις κατά διαστήματα όπου η ίδια έκρινε ότι θα έπρεπε να συρρικνώσει τις δαπάνες της. Σημειώνεται επίσης ότι επί θητείας Προβατά η Βιβεχρώμ αποχώρησε από την Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων.
Εκτός των άλλων εταιρεία δέχτηκε κριτική κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για το γεγονός ότι προχωρούσε σε εξαγγελία αυξήσεων στις τιμές κατά την έναρξη της νέας σεζόν, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις πώλησης χρωμάτων να μην προλαβαίνουν να προσαρμόζουν τις τιμές τους στα νέα δεδομένα και προϊόντα τους να διατηρούν τις παλαιές τιμές, ενώ η ίδια η βιομηχανία είχε ήδη περάσει τις αυξήσεις της στο δίκτυο συνεργατών της. Φέτος τα δεδομένα άλλαξαν για πρώτη φορά, με τη Vitex να ανακοινώνει για πρώτη φορά εκείνη ανατιμήσεις στην αγορά, τον Φεβρουάριο του 2022, ως απόρροια των διεθνών ανατιμήσεων πρώτων υλών.
Το «διαζύγιο» με την Praktiker
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται από κάποιους και το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, σταμάτησε η εμπορική σχέση της Βιβεχρώμ με τα Praktiker, με τη Vitex να αναλαμβάνει να διαθέσει τα δικά της προϊόντα στην γνωστή αλυσίδα DIY. Ως κορωνίδα εξελίξεων αλλά και της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει ως προς τις τιμές της τα τελευταία χρόνια η Vitex σε συνδυασμό με επενδύσεις σε παραγωγή που έγιναν και απέδωσαν σταδιακά, ήρθε η απώλεια της πρώτης θέσης στην αγορά με το τζίρο της Bιβεχρώμ να κατέρχεται τ0 2022 στα 58 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας και της Vitex να ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια ευρώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build