Ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: «Ανάπλαση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και αναβάθμιση εμπορικού κέντρου Αγίων Αναργύρων» διακήρυξε ο δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Η εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται σε 6.921.080,65 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 %). Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, σε μία έκταση 56.000 τ.μ., στόχος είναι η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού κέντρου με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και προσανατολισμό στις σύγχρονες μορφές εργασίας και εκπαίδευσης, επαφή με την φύση και παροχή συγχρόνων μορφών άθλησης – όπως πίστες skate και αναρρίχησης – και δημιουργικού παιχνιδιού. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί – σε συνέχεια με το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του δήμου -, ένα πάρκο πόλης, προσανατολισμένο στην εκπαίδευση και στις σύγχρονες τεχνολογίες. Το πάρκο θα είναι περιφραγμένο και προβλέπονται δύο κεντρικές φυλασσόμενες είσοδοι και πέντε περιμετρικές πύλες.

Περιμετρικά θα διαμορφωθούν τέσσερις οργανωμένοι χώροι στάθμευσης με σημεία φόρτισης αυτοκινήτων.
Ποδηλατόδρομος, έξυπνα παγκάκια και αμφιθέατρο Αναλυτικότερα, στο 56.000 τ.μ. πάρκο, θα περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσής, συνολικής επιφάνειας 2.200 τ.μ., δίκτυο διαδρόμων άθλησης, περίπατου και κοινωνικής επαφής, τρεις προσπελάσεις σε διαδρόμους για απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα και οχήματα ανάγκης και διαχείρισης, δίκτυο εσωτερικών χωμάτινων διαδρόμων εντός φυτεμένων περιοχών με «έξυπνα παγκάκια», ενώ στη νότια πλευρά το δίκτυο των χωμάτινων διαδρόμων θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά. Στη βόρεια πλευρά του πάρκου προβλέπεται η τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ενήλικων και η κατασκευή μικρού υπαίθριου αμφιθέατρου 400 θέσεων. Στον σχεδιασμό του βαρύνοντα ρόλο θα έχει η ενσωμάτωσή του στο φυσικό περιβάλλον.

Σε γειτνίαση με το αμφιθέατρο θα χωροθετηθεί αναψυκτήριο με χώρους υγιεινής, συνολικής επιφάνειας 150 τ.μ. Μπροστά από το αναψυκτήριο θα οργανωθεί ο υπαίθριος χώρος που θα αποτελεί και την πλατεία του θέατρου. Προβλέπονται βιοκλιματικά στοιχεία δροσισμού, ενώ θα δημιουργηθεί αίθουσα 220 τ.μ. για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε εφήβους, αλλά και υπαίθριος κινηματογράφος για παραστάσεις και εκπαιδευτικές προβολές. Ο χώρος με τις πίστες skate θα διαμορφωθεί στη βόρεια πλευρά του πάρκου, ενώ προβλέπονται δύο γήπεδα τένις και δύο padel με αποδυτήρια και κερκίδες 700 θεατών.

Work cafe στο παλιό κτίριο του σταθμού του ΟΣΕ
Ένας ακόμη χώρος εστίασης και αναψυχής χωροθετείται προς τη νότια – κεντρική περιοχή του πάρκου όπου θα ανακατασκευαστεί το παλιό κτίριο του σταθμού του ΟΣΕ. Το επιφάνειας περίπου 120 τ.μ. κτίριο, θα λειτουργήσει σαν αναψυκτήριο και ‘work café’ με παροχές για εξ αποστάσεως εργασία. Οι ίδιες εξυπηρετήσεις θα παρέχονται και στον υπαίθριο χώρο του, επιφάνειας περίπου 800 τ.μ. Στο πάρκο θα χωροθετηθούν ακόμα δύο υπαίθριες αγορές με ενιαίας μορφής στέγαστρα.
Σε ό,τι αφορά την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων προβλέπεται η ανακατασκευή της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build