Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική στο κομμάτι των «πράσινων» ακινήτων, όμως το ενδιαφέρον για αυτού του είδους τα ακίνητα είναι τεράστιο και η δυναμική του τομέα είναι μεγάλη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ψαλτόπουλος, βοηθός γενικός διευθυντής, Head of Commercial Real Estate Finance της Eurobank, μιλώντας σε πάνελ του 1ου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με θέμα «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο». Όπως σημείωσε, το κομμάτι εκείνο των «πράσινων» ακινήτων για το οποίο καταγράφεται η ισχυρότερη ζήτηση είναι αυτό του luxury hospitality, που αφορά σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα που περιλαμβάνουν και κατοικίες, ενώ μεγάλη είναι και η ζήτηση για logistics από εταιρείες που χρειάζονται αποθηκευτικούς χώρους, όμως το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν βρίσκουν τέτοιους χώρους, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν επιτρέπει συνενώσεις πολλών μικρών οικοπέδων και οι μεγάλες εκτάσεις είναι δυσεύρετες.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει φυσικά και η κατηγορία των «πράσινων» γραφείων, όπου επίσης υπάρχει πολλή ζήτηση, αλλά πολύ περιορισμένη προσφορά. Ο κ. Ψαλτόπουλος πάντως παρατήρησε πως πέρα από τα μεγάλα γραφειακά ακίνητα, που συνήθως ενοικιάζουν μεγάλες πολυεθνικές που μπορούν να καλύψουν τα υψηλά τους ενοίκια, υπάρχει μία ευκαιρία για την αναβάθμιση και επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος στοκ, που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μικρότερων επιχειρήσεων.

Data centers και εμπορικά ακίνητα
Μία άλλη κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή των data centers, η οποία παρουσιάζει ορισμένες ιδιορρυθμίες, καθώς απαιτεί πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, πολύ καλή οπτική ίνα και εγγύτητα στον πληθυσμό που θα το χρησιμοποιήσει – στοιχεία που συγκεντρώνουν περιοχές όπως τα Σπάτα, όπου δρομολογείται η κατασκευή data centers της Microsoft. Τέλος, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο κ. Ψαλτόπουλος επεσήμανε πως περιμένουμε πολλές νέες αναπτύξεις κυρίως εμπορικών κέντρων, οι οποίες θα γίνονται όλο και πιο «πράσινες».