Αυξανόμενη καταγράφεται η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων στην Αττική το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων. Η έρευνα αφορούσε σε έξι περιοχές της Αθήνας, ειδικότερα σε λεωφόρο Κηφισίας, λεωφόρο Συγγρού, λεωφόρο Μεσογείων, Κολωνάκι, Σύνταγμα και λεωφόρο Βουλιαγμένης. Μάλιστα, σε όλες διαπιστώθηκε αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια, ενώ σε βάθος δεκαετίας τα στοιχεία δείχνουν μέση άνοδο 40%. Τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος την ώρα που τα (λίγα) νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημένα κτίρια καταγράφουν μέχρι και τριπλάσια μισθώματα, στο επίπεδο των 30-35 ευρώ/τ.μ./μήνα, δίχως στο νούμερο αυτό να υπολογίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες.

Η Geoaxis αναφέρει, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται, μεταξύ άλλων, εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα και μεγάλη ζήτηση για σύγχρονα και υψηλής ποιότητας πράσινα γραφεία ανεξάρτητα θέσης, που καταγράφουν ενοίκια στο επίπεδο των 30-35 ευρώ/τ.μ./μήνα, έναρξη ανάκαμψης αξιών βορείων προαστίων (Μαρούσι, Κηφισιά), σημαντική αύξηση νεόδμητου αποθέματος στα βόρεια (Noval, PwC, ΤΕΕ, αηδονάκια) τα επόμενα χρόνια, πλασάρισμα του Πειραιά ως τοποθεσία πιθανής εγκατάστασης νέων γραφείων λόγω μετρό και νέων αναπτύξεων, εξαιρετικά μειούμενος αριθμός παλαιών διαμερισμάτων που μετατρέπονται σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας καθώς η οικιστική χρήση/Airbnb αποδεικνύεται ως προσφορότερη, σχετική αύξηση ζήτησης για παλαιά ανακαινισμένα γραφεία στο κέντρο με παράλληλη στροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς μικρότερη και φθηνότερη επαγγελματική στέγη σε αποκεντρωμένες θέσεις, συνεχόμενη αύξηση κόστους κατασκευής/χρηματοδότησης και επιφυλακτικότητα ως προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων μικρής κλίμακας.

Τρεις ταχύτητες χαρακτηρίζουν την αγορά γραφείων.
Ταχύτητα πρώτη: Ποιοτικά, σύγχρονα, πράσινα γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν πάνω από 30 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποδόσεις γύρω στο 6%.
Ταχύτητα δεύτερη: Παλαιά, ανακαινισμένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, σημειώνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και μισθωτικές αξίες πέριξ των 15-20 ευρώ/τ.μ./μήνα με αποδόσεις 7%.
Ταχύτητα τρίτη: Παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία που δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 10 ευρώ/τ.μ./μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με αποδόσεις περί τα 7,5%.
Οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του 2024.

Ακόμη, η νέα τάση για χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου δεν μπορεί να δείξει ακόμη την ποσοτική επίδρασή της στην πλευρά της ζήτησης. Ο χειρισμός των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες και τα funds που αγοράζουν πακέτα με εξασφαλίσεις σε ακίνητα αποτελεί παράγοντα που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, αν και το ποσοστό των γραφείων στα μέχρι σήμερα πωλημένα χαρτοφυλάκια είναι πολύ μικρό. Ωστόσο, η βιαστική και μη καλά προγραμματισμένη προώθηση γραφείων στην ήδη ρηχή και προβληματική αγορά θα μπορούσε πράγματι να επιφέρει μια νέα πίεση στις τιμές.

Η μεγάλη αύξηση ενοικίων που καταγράφηκε το 2019-2022 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με ηπιότερο ρυθμό. Ως γενική τάση, η Geoaxis θεωρεί ότι οι διαφορετικές ταχύτητες στην αγορά των γραφείων θα συνεχίσουν και το 2024/2025, με σταθεροποίηση στις αξίες για τα παλαιότερα γραφεία σε δευτερεύοντα σημεία, αύξηση για τα παλαιότερα ανακαινισμένα γραφεία προβολής και ανακοπή στον ρυθμό αύξησης αξιών στα μοντέρνα, πράσινα γραφεία, ανεξάρτητα θέσης. Τέλος, βάσει ανάλυσης της κατάστασης σε βάθος δέκα ετών, η Geoaxis παρατηρεί αύξηση κατά μέσο 37% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων δίχως θέσεις στάθμευσης και 33% στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης σε σχέση με το 2015, αύξηση κατά μέσο 46% στις οριζόντιες ιδιοκτησίες δίχως θέσεις στάθμευσης και 54% στις οριζόντιες ιδιοκτησίες με θέσεις στάθμευσης, σε σχέση με το 2015.