Το όραμα του Ellinikon Commercial Hub, που θα αναπτύξει στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού η Lamda Development, περιγράφουν οι Global Design Principles του αρχιτεκτονικού γραφείου Aedas, Christine Lam και David Clayton.
Για ποιους λόγους αναλάβατε τον σχεδιασμό του Ellinikon Commercial Hub;
Είναι μεγάλη ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις και κύρος πρότζεκτ της Αθήνας, πατρίδας της πιο γνωστής αρχαίας αρχιτεκτονικής. Το μέγεθος και η φιλοδοξία να μεταμορφωθεί το πρώην Διεθνές Αεροδρόμιο σε μια έξυπνη και πράσινη πόλη είναι εντυπωσιακά. Πώς είναι δυνατόν οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας να μη δεχθεί μια τέτοια πρόκληση!
Το γραφείο σας έχει μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα. Με ποια μεγάλης κλίμακας έργα θα μπορούσε να συγκριθεί το Ellinikon Commercial Hub του Ελληνικού;
Σίγουρα θα μπορούσε να συγκριθεί με τα μεγάλης κλίμακας και μικτής χρήσης κτιριακά έργα, τα οποία συνδυάζουν γραφειακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής, και είναι πολύ συχνά στην Ασία. Είχαμε την τύχη λοιπόν να συμμετάσχουμε σε πολλά παρόμοια έργα παρόμοιας πολυπλοκότητας και μεγέθους. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα Center 66 στην πόλη Wuxi, το Heartland 66 στην Wuhan και το κέντρο Xi’an LOVI – όλα παρόμοιας κλίμακας και χρήσης.
Ποιο είναι το όραμα που υπάρχει στον σχεδιασμό του Ellinikon Commercial Hub;
Το όραμα στο οποίο στηρίζεται το πρότζεκτ είναι η δημιουργία ενός κέντρου που δεν θα είναι απλά ένα μέρος για να ψωνίζουμε ή να δουλεύουμε, αλλά ένα σημείο που θα ξεπερνά αυτά τα όρια και θα ενσωματώνεται άψογα με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Το Ellinikon Commercial Hub φιλοδοξεί να συνδυάζει τις αγορές, τη διασκέδαση, την ευεξία και τη χαλάρωση κάτω από την ίδια στέγη, εισάγοντας μια νέα φιλοσοφία στην καθημερινότητα των Αθηναίων.
Παρατηρήσαμε πως στο ίδιο σημείο συνυπάρχουν ο επαγγελματικός χώρος, η αναψυχή και το εμπόριο. Με ποιες αρχιτεκτονικές τάσεις καταφέρατε να διαχωρίσετε τον κάθε τομέα αλλά και να τους συνενώσετε ώστε να αποτελούν τμήματα ενός ολοκληρωμένου έργου;
Την τελευταία δεκαετία, είμαστε πρωτοπόροι στον σχεδιασμό μικτής χρήσης κτιρίων, ενσωματώνοντας στον σχεδιασμό μας τις έννοιες του «πορρώδους» και της «συνεκτικότητας». Προσδίδουμε σε κάθε λειτουργία έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, ενώ εισάγουμε συνδετικούς κόμβους και μια συνεκτική αρχιτεκτονική γλώσσα που θα ενώσει τα συστατικά της εργασίας, της ψυχαγωγίας και του εμπορίου. Παράλληλα, οι εκτεταμένοι δημόσιοι χώροι καθ’ όλη την έκταση του πρότζεκτ μάς επιτρέπουν τη ροή των πεζών από όλες τις κατευθύνσεις και τη μεγιστοποίηση της συνέργειας μεταξύ των διαφορετικών χωρικών τομέων, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις εξατομικευμένες ανάγκες των επισκεπτών.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τον σχεδιασμό του Ellinikon Commercial Hub και πώς τις ξεπεράσατε;
Η πιο σημαντική πρόκληση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι κατά τον σχεδιασμό του concept ήταν πώς να το κάνουμε σχετικό και να το ταυτίσουμε με το ευρύτερο masterplan του Ελληνικού και την τοπική κουλτούρα. Η απάντηση που δώσαμε ήταν το υβριδικό εμπορικό κέντρο που ενσωματώνει απρόσκοπτα τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο και δημιουργεί ένα περιβάλλον κοινωνικοποίησης, που ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα της Αθήνας.
Πώς πιστεύετε ότι το κοινό θα αναγνωρίσει το Ellinikon Commercial Hub ως «τοπόσημο»;
Ο πολυώροφος πύργος σίγουρα βοηθά το πρότζεκτ να γίνει «τοπόσημο», τόσο σε όψη όσο και σε προοπτική, με τους επισκέπτες σίγουρα να απολαμβάνουν τη θέα στο Πάρκο του Ελληνικού, την πόλη και τη θάλασσα. Βέβαια, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει το Ellinikon Commercial Hub σημείο αναφοράς είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα το επισκέπτονται και θα θέλουν να επιστρέψουν για να το ξαναζήσουν. Η αρχιτεκτονική που ξεχωρίζει και οι δημόσιοι χώροι είναι ο καμβάς για να απολαύσουν οι επισκέπτες μια βόλτα με την οικογένεια, ή να γιορτάσουν με φίλους, ή απλά να χαλαρώσουν κάνοντας τα ψώνια τους. Τα «τοπόσημα» είναι κάτι παραπάνω από αξιοθέατα, είναι ένα σημείο συνάντησης που προσκαλεί τους ανθρώπους δημιουργώντας θετικές αναμνήσεις.
Οι έννοιες της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης θεωρούνται προαπαιτούμενα στα σύγχρονα έργα. Πώς διασφαλίζετε ότι το Hub στο Ελληνικό συμμορφώνεται με αυτές τις αρχές;
Από την αρχή ο βιώσιμος σχεδιασμός ήταν βασικό στοιχείο του έργου και φιλοδοξία μας είναι να επιτύχουμε τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις τύπου LEED, BREEAM και WELL. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, η εταιρεία συμβούλων μηχανικών με την οποία συνεργαστήκαμε, η IDOM, εξέταζε καινοτόμους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμα-«πράσινα» υλικά θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός αειφόρου περιβάλλοντος για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους.
Η τεχνολογία καλπάζει και προσφέρει πολλές δυνατότητες στον κατασκευαστικό κόσμο. Πόσο εξοικειωμένοι είστε με τεχνολογικά εργαλεία όπως το ΒΙΜ και πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε στα έργα που αναλαμβάνετε; Είναι το ΒΙΜ το μέλλον του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ή μήπως είναι υπερεκτιμημένο;
Πιστεύουμε ότι το BIM είναι το μέλλον του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της κατασκευής. Η δυνατότητα που μας προσφέρει να χτίζουμε και να συντονίζουμε την «κατασκευή» ενός έργου στον υπολογιστή πριν από την κατασκευή του στο εργοτάξιο, μειώνει ορισμένες από τις αστοχίες που ενδέχεται να προκύψουν.
Το αρχιτεκτονικό επάγγελμα έχει περάσει από το χειρόγραφο σχέδιο στο CAD και τώρα στο BIM. Οπότε, θα λέγαμε ότι το BIM είναι απλώς η επόμενη λογική εξέλιξη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.