Μέχρι το Πάσχα αναμένεται η μεταφορά των μετοχών από την «Ελληνικό Α.Ε.» στην εταιρεία Lamda Development, «εγκαινιάζοντας» την έναρξη των κυρίως εργασιών για τη μεγάλη επένδυση, όπως τονίζει στο περιοδικό Construction ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κάνει ιδιαίτερη μνεία για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, την οποία χαρακτηρίζει ως «εθνική επιτυχία», περιγράφει τη δυναμική της αγοράς ακινήτων, αλλά και επισημαίνει πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου εν μέσω πανδημίας επιταχύνθηκε με τόσο μεγάλο ρυθμό, που για όλους αποτελεί ένα μικρό θαύμα.
Πόσο επηρέασε η πανδημία το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας και πώς ξεπεράσατε τις δυσκολίες που προέκυψαν;
Η πανδημία επηρέασε αναμφίβολα αρκετά το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδος. Πολλές μεγάλες επενδύσεις καθυστέρησαν, κυρίως λόγω της αδυναμίας των επενδυτών να κάνουν ταξίδια αλλά και λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας η οποία δημιούργησε ασφαλώς μία σχετική ανησυχία στους επενδυτές. Όμως, σε γενικές γραμμές δεν υπήρξε ούτε μία ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου και όλα παραμένουν ακόμα στη σειρά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όταν η πανδημία περάσει με το καλό, θα υπάρξει αντίστροφη πορεία πολύ γρήγορα.
Τι σημαίνει η επένδυση στο Ελληνικό και ποιο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της επένδυσης;
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη επένδυση αστικού ακινήτου στην Ευρώπη. Θα αλλάξει την εικόνα όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ολίγων εβδομάδων από την έναρξη του κυρίως έργου. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Το κυρίως έργο θα ξεκινήσει όταν γίνει η μεταφορά των μετοχών από την «Ελληνικό Α.Ε.» στην εταιρεία Lamda. Υπολογίζω ότι αυτό θα γίνει ασφαλώς μέχρι το Πάσχα.
Ποιός ο ρόλος της ανάκαμψης της ακίνητης περιουσίας (real estate) στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας; Πώς θα συνεχίσετε, ως κυβέρνηση, να στηρίζετε την εν λόγω αγορά;
Έχουμε πάρει μία σειρά μέτρων που στόχο έχουν την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων. Από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την Golden Visa, τα Family Οffices και την υποστήριξη όλων των μεγάλων Real Estate projects ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από το Real Estate μπορεί να επέλθει πολύ σημαντική άνοδος της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε η πανδημία φέρνει και ένα καλό. Η εργασία εξ αποστάσεως πλέον κατακτήθηκε ως γεγονός. Θα επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν να πάνε να δουλέψουν από πιο όμορφους χώρους, πιο όμορφα περιβάλλοντα και η Ελλάδα προσφέρει τέτοια.
Πώς κατάφερε να προχωρήσει τόσο σύντομα και απρόσκοπτα η σύμβαση αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά και πώς σχολιάζετε τη στάση των εμπλεκόμενων μερών;
Η εμπλοκή της εταιρείας Dimand, μιας πολύ αξιόπιστης εταιρείας αξιοποιήσεως ακινήτων στην Ελλάδα, μαζί με τη H.I.G., αλλά και η πίστη του Δημάρχου Πειραιά στο project, με τη συνδρομή της κυβερνήσεως οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Τι σημαίνει για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας η σύμπραξη ΔΕΗ-RWE στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Είναι το μεγαλύτερο έργο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη Δυτική Μακεδονία, εμβληματικό έργο στην πορεία της απολιγνιτοποιήσεως και εξαιρετικά σημαντικό project για το σύνολο της χώρας. Υπενθυμίζω ότι το τελευταίο μας ταξίδι με τον Πρωθυπουργό στο εξωτερικό, πριν την έναρξη της πανδημίας, ήταν στο Βερολίνο και εκεί υπεγράφη το προσύμφωνο. Η επένδυση τώρα προχώρησε, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και υλοποιείται εντός του χρονοδιαγράμματος.
Σε τι στάδιο βρίσκεται το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Νεώριο Σύρου; Πόσο σημαντικό είναι τόσο για τη ναυτιλία όσο και για τη διασύνδεση της τεχνολογίας με τα ελληνικά πανεπιστήμια, κατά τη γνώμη σας;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το έχει στηρίξει πάρα πολύ το Υπουργείο Ανάπτυξης και θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε και ένα επιστημονικό Ινστιτούτο, το οποίο θα μας δίνει τη γνώση για το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει διασύνδεση με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Άλλωστε η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης έγινε ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
Πώς διαμορφώθηκε η απορρόφηση των πόρων ΕΤΠΑ και ποιοι οι στόχοι της Ελλάδας σχετικά με την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;
Η Ελλάδα το έτος 2020 είμαι περήφανος να πω ότι σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση απορρόφησης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι μία σημαντική εθνική μας επιτυχία. Άλλωστε στο σύνολο του 2020 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τόσο στο εθνικό και όσο και στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, έφτασε στο ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης από την πρώτη μέρα εντάξεως μας στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες. Εν μέσω Covid, η Κυβέρνηση με πολύ ευέλικτο και έξυπνο τρόπο κατάφερε να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να ελαφρύνει σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.
Πόσο σημαντικό θεωρείτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου για την προσέλκυση επενδύσεων; Τι σχετικές αλλαγές έχουν γίνει στον τομέα ευθύνης σας, σε σχέση με το παρελθόν;
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου εν μέσω πανδημίας επιταχύνθηκε σε τόσο μεγάλο ρυθμό, που για όλους αποτελεί ένα μικρό θαύμα. Πράγματα που θα γίνονταν σε διάστημα τριών ετών, έγιναν σε διάστημα τριών μηνών. Σε λίγο διάστημα, από το κινητό μας τηλέφωνο και από την gov.gr θα μπορεί κανείς να παίρνει οποιοδήποτε πιστοποιητικό, οποιοδήποτε χαρτί από το ελληνικό κράτος. Με την ψηφιοποίηση τώρα και του αναπτυξιακού νόμου και το νέο ΠΣΚΕ, όλα τα επενδυτικά σχέδια, είτε αφορούν στον αναπτυξιακό νόμο, είτε στο ΕΣΠΑ, θα μπορεί κανείς να τα παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο. Είναι μία μικρή επανάσταση που θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.