Για ορισμένους «μύθους» για τον χώρο των ακινήτων έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο 2ο συνέδριο για το real estate των Capital.gr-Forbes Greece.
«Η κατανομή των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ισορροπημένη μεταξύ των ακινήτων και των άλλων κλάδων της οικονομίας, σε αντίθεση με την περί του αντιθέτου πεποίθηση», είπε αρχικά. Ο δεύτερος μύθος, είπε, είναι ότι οι μισές άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σε ακίνητα, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι την τελευταία τριετία αυτές αντιστοιχούν μόνο στο 30% του συνόλου.

Επίσης, δήλωσε, «τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται από ξένους επενδυτές σε ακίνητα, Έλληνες επενδύουν πάνω από 4». Ο τρίτος μύθος, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, λέει πως η άνθηση στον χώρο των ακινήτων έχει να κάνει με την Golden Visa. «Οι εγκρίσεις αιτήσεων για Golden Visa το 2023 έφτασαν τις 1.802, σε συνολικό αριθμό μεταβιβάσεων που αγγίζει τις 124.000», ξεκαθάρισε. Ο τέταρτος μύθος αφορά στην «υπερεπένδυση», όπως τόνισε, σε ακίνητα. Όπως είπε, «την τετραετία 2015-2019 το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα ήταν 42% και την τετραετία 2019-2023 ήταν 35%. Το 14% του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου το 2023 στην Ελλάδα ήταν σε κατοικίες. Υπάρχει μακροχρόνια αποεπένδυση στον κλάδο».