Ρυθμίσεις για βελτίωση του κανονισμού για την πυροπροστασία των κτιρίων προανήγγειλε, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), η Αθηνά Σκάρλα, η οποία είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις»
«Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα 41 του 2018, το οποίο δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας της εφαρμογής του έχουν διαπιστωθεί ορισμένα ζητήματα τα οποία επανεξετάζονται», τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Σκάρλα. Ακολούθως, επεσήμανε τα εξής: «Πλέον, μπορούμε να πούμε πως θα υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να προσαρμοστούμε και στις απαιτήσεις που συνεχώς εξελίσσονται». «Εντός δύο ετών ρυθμίσεις για τα ψηλά κτίρια» Η κ. Σκάρλα τοποθετήθηκε, επίσης και για το αν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις όσον αφορά στους κανονισμούς για την πυροπροστασία ειδικά των ψηλών κτιρίων.

«Είχε εκκινήσει τις εργασίες της για το θέμα των ψηλών κτιρίων συγκεκριμένη ομάδα εργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτή τη στιγμή, λόγω αρκετών απαιτήσεων που υφίστανται, καθώς παράλληλα εκδίδονται και διάφορες άλλες πράξεις, παρατηρείται μία στασιμότητα στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε η κ. Σκάρλα. «Αλλά», πρόσθεσε, «λόγω του ότι, βάσει νόμου, έχει δοθεί αρμοδιότητα στα δύο συναρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν τις μελέτες των ψηλών κτιρίων μέχρι να θεσπιστεί ο εθνικός κανονισμός και επειδή, παράλληλα, κατά τη σύνταξη των μελετών αυτών μπορεί να χρησιμοποιούνται και διεθνή πρότυπα, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στο υλικό και στα υφιστάμενα πρότυπα για να διαμορφώσουμε και τον δικό μας εθνικό κανονισμό». Η κ. Σκάρλα διευκρίνισε, έπειτα, πως δεν είναι σε θέση να τοποθετήσει χρονικά την θέσπιση των σχετικών αλλαγών των ρυθμίσεων. Αποσαφήνισε, όμως, πως «είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ευελπιστούμε πως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα το έχουμε έτοιμο». Το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Χορηγοί επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, ήταν
– το newsletter Build και
– το περιοδικό Construction
της Boussias Media.

Γιώργος ΣέργηςΑ. Σκάρλα (ΥΠΕΝ): «Έρχονται βελτιώσεις του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων» Ρυθμίσεις για βελτίωση του κανονισμού για την πυροπροστασία των κτιρίων προανήγγειλε, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), η Αθηνά Σκάρλα, η οποία είναι Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Πρέπει να γίνουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις» «Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα 41 του 2018, το οποίο δίνει διευκρινίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων, μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας της εφαρμογής του έχουν διαπιστωθεί ορισμένα ζητήματα τα οποία επανεξετάζονται», τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Σκάρλα.
Ακολούθως, επεσήμανε τα εξής: «Πλέον, μπορούμε να πούμε πως θα υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, ώστε να προσαρμοστούμε και στις απαιτήσεις που συνεχώς εξελίσσονται».

«Εντός δύο ετών ρυθμίσεις για τα ψηλά κτίρια»
Η κ. Σκάρλα τοποθετήθηκε, επίσης και για το αν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις όσον αφορά στους κανονισμούς για την πυροπροστασία ειδικά των ψηλών κτιρίων. «Είχε εκκινήσει τις εργασίες της για το θέμα των ψηλών κτιρίων συγκεκριμένη ομάδα εργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτή τη στιγμή, λόγω αρκετών απαιτήσεων που υφίστανται, καθώς παράλληλα εκδίδονται και διάφορες άλλες πράξεις, παρατηρείται μία στασιμότητα στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε η κ. Σκάρλα. «Αλλά», πρόσθεσε, «λόγω του ότι, βάσει νόμου, έχει δοθεί αρμοδιότητα στα δύο συναρμόδια Υπουργεία να εγκρίνουν τις μελέτες των ψηλών κτιρίων μέχρι να θεσπιστεί ο εθνικός κανονισμός και επειδή, παράλληλα, κατά τη σύνταξη των μελετών αυτών μπορεί να χρησιμοποιούνται και διεθνή πρότυπα, διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία όσον αφορά στο υλικό και στα υφιστάμενα πρότυπα για να διαμορφώσουμε και τον δικό μας εθνικό κανονισμό». Η κ. Σκάρλα διευκρίνισε, έπειτα, πως δεν είναι σε θέση να τοποθετήσει χρονικά την θέσπιση των σχετικών αλλαγών των ρυθμίσεων. Αποσαφήνισε, όμως, πως «είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και ευελπιστούμε πως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα το έχουμε έτοιμο».

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Χορηγοί επικοινωνίας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, ήταν
– το newsletter Build και
– το περιοδικό Construction
της Boussias Media.