Τις τάσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων περιέγραψε, μιλώντας στο Build, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Keller Williams Athens Center, Αλέξανδρος Σακελλαρίου. Επίσης, ο κ. Σακελλαρίου εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ειδικά των κατοικιών στην χώρα μας βαίνουν αυξανόμενες.

Γιατί αυξάνονται συνεχώς οι τιμές αγοράς/ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα;

Ο κλάδος ακινήτων είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης οποιουδήποτε κράτους. Η μείωση ή η αύξηση των τιμών των ακινήτων εξαρτώνται μονάχα από την προσφορά και τη ζήτηση. Από το 2008, εξαιτίας της κρίσης, σταμάτησε βίαια η ανοικοδόμηση των νέων ακινήτων. Για τουλάχιστον 10-12 χρόνια και ως το 2018, που ξεκίνησε πάλι έντονα η ανοικοδόμηση, δεν υπήρχε καν αυτή η αγορά.

Από την άλλη, όλα τα ακίνητα που υπήρχαν στην αγορά μέχρι τότε ήταν «γερασμένα». Προσθέστε, στην εξίσωση αυτή, τις αλλαγές στους σεισμικούς και ενεργειακούς κανόνες και στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων για τα ακίνητα που επιθυμούν. Με άλλα λόγια, διαφοροποιήθηκαν οι προτεραιότητες των καταναλωτών, πάνω στις οποίες θα πρέπει οι επαγγελματίες μεσίτες να εργαστούν. Όλα, λοιπόν, αλλάζουν. Η Ελλάδα έμεινε πάνω από μια δεκαετία πίσω. Στο μεσοδιάστημα, λόγω της κρίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο του πλανήτη. Πράγμα που σημαίνει ότι, από το 2008 και έπειτα, ξεκίνησαν να καταφθάνουν τουρίστες από κάθε γωνία του πλανήτη για να κάνουν φθηνό τουρισμό σε έναν πανέμορφο προορισμό αλλά και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας να κάνει luxury διακοπές.

Ως επί το πλείστον, η χώρα μας φιλοξενούσε τουρίστες από Ευρώπη και Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι βέβαια ήταν και οι πρώτοι που επέλεξαν στη συνέχεια να αγοράσουν ακίνητα και να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό ζητήσεων ακινήτων από το εξωτερικό. Για αυτές οι αιτίες και μαζί το γεγονός ότι χιλιάδες ακίνητα μεταφέρθηκαν στις τράπεζες και πλέον στους servicers και τέθηκαν εκτός αγοράς, η προσφορά των ακινήτων είναι μικρότερη από τη ζήτηση.

Πώς διαγράφεται, θεωρείτε, το τοπίο στο ελληνικό real estate τα επόμενα χρόνια;

Το 90% των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν παρανομίες/αυθαιρεσίες και πλήθος λαθών στους τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτό οφείλεται στην άναρχη ανάπτυξη των πόλεων μας και στον μη κρατικό έλεγχο από το 1960 που ανοικοδομήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας. Δυστυχώς, είναι ένα αργό καράβι η διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Εάν μπορούσαμε να τρέξουμε με ρυθμό ανάπτυξης 25-30%, τώρα, λόγω της γραφειοκρατίας, αναπτυσσόμαστε πιο αργά.

Οι τιμές εκτός απροόπτου θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όχι όμως με τον ρυθμό των τελευταίων ετών, γιατί τα νεόδμητα ακίνητα καθορίζουν αρκετά την «ψαλίδα» τιμών σε σχέση με τα παλαιότερα. Σχετικά με τις τάσεις, τα ακίνητα με μεγάλη ενεργειακή κλάση θα είναι αυτά που θα έχουν πάντα τις καλύτερες τιμές και αυτά με τη χαμηλότερη θα έχουν πολλές δυσκολίες ακόμα και για την ενοικίαση, κυρίως λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών που έρχονται και οι οποίες θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες που έχουν πολύ χαμηλές κλάσεις να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους για να έχουν το δικαίωμα να τα μισθώσουν.

Ειδικότερα, στα κέντρα των πόλεων θα δημιουργηθούν κατοικίες λιγότερων τετραγωνικών μέτρων. Θα ελαχιστοποιηθούν, ίσως και να εξαλειφθούν, ακίνητα άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων για κατοικίες στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Φυσικά, ήδη δημιουργούνται οι πρώτες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες αλλά και τεράστια projects στα νότια και βόρεια προάστια που θα δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα, βάζοντάς τη πιο δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του real estate.

Πώς κυλά έως τώρα το 2024 για την Keller Williams;

Η Keller Williams Athens Center έκλεισε το 2023 με ανάπτυξη 70% στον τζίρο και το πρώτο τρίμηνο του 2024 συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Επιπροσθέτως, το 2024 η ανάπτυξή μας «τρέχει» κατά 15%.  Στόχος της εταιρείας είναι να φθάσει τους εκατό επαγγελματίες κτηματομεσίτες με έδρα το Κολωνάκι και τους τετρακόσιους σε ολόκληρη την Ελλάδα.