Μιλώντας στο Build ο Αλέξανδρος Φ. Πετρίδης, Group Chief Commercial Officer της Isomat, στάθηκε στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία από την αρχή του 2024, στις στρατηγικές της κινήσεις στο πλαίσιο εδραίωσης της «One Isomat» κουλτούρας και στα υπό εξέλιξη έργα όπου πρωταγωνιστούν οι λύσεις της.

Ποιες οι πιο σπουδαίες προκλήσεις που έχει ως τώρα αντιμετωπίσει η Isomat το 2024;
Χαρτογραφώντας το επιχειρηματικό τοπίο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, το 2024 ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς παρατηρείται σταθερή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις (ενεργά πολεμικά μέτωπα, πολιτική αστάθεια, κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα), φέρνουν ανησυχία και εμπόδια στις μεταφορές προϊόντων προς την Ασία και στην εισαγωγή πρώτων υλών. Στις εξαγωγές, η αναδιαμόρφωση του τελικού κόστους και οι καθυστερήσεις αποτελούν προκλήσεις που προϋποθέτουν πολύ καλό προγραμματισμό και εφαρμογή ευέλικτων στρατηγικών από το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σημαντική πρόκληση για εμάς ήταν και η υλοποίηση του SAP, μιας στρατηγικής επένδυσης επιχειρηματικού μετασχηματισμού του Ομίλου, με κύριους άξονες την εδραίωση του «One Isomat» οράματός μας. Το SAP υλοποιείται ομαλά και με επιτυχία, ενώ έχει ενταχθεί και στις παραγωγικές θυγατρικές της Isomat σε Ρουμανία και Σερβία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, που συνέβαλε σημαντικά στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνουν και οι απαραίτητες βελτιστοποιήσεις.

Ποια τα άμεσα σχέδια της εταιρείας όσον αφορά στα προϊόντα της;
Μόνιμος στόχος μας παραμένει η παροχή ολοκληρωμένων προϊοντικών λύσεων και υπηρεσιών σε 8 κατηγορίες προϊόντων και πολλαπλά πεδία εφαρμογών. Προκειμένου να ενισχύσουμε τη φιλοσοφία αυτή, σχεδιάζουμε την καθετοποίηση της παρουσίας μας με τις ανάλογες επενδύσεις και την περαιτέρω ενίσχυση των προϊοντικών κατηγοριών μας με νέα προϊόντα στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού, προς ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ομίλου. Ειδικότερα, η στρατηγική περαιτέρω καθετοποίησης και αναβάθμισης της δυναμικής των παραγωγικών θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία, επιτρέπει την αμεσότερη εξυπηρέτηση των συνεργατών μας στα Βαλκάνια και κατά συνέπεια την ενίσχυση της συμμετοχής της Isomat σε περισσότερα καινοτόμα projects. Ο εξωστρεφής μας προσανατολισμός συνεχίζει να διευρύνεται μέσω της αδιάλειπτης ανάπτυξης ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών σε πολλαπλά πεδία, ανάλογα με τις κατασκευαστικές τάσεις στις εκάστοτε χώρες. Ενδεικτικά αναφέρω την κατηγορία των διακοσμητικών χρωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις προηγμένες λύσεις στεγάνωσης στις χώρες της Ασίας.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι που επιθυμεί να επιτύχει η Isomat ως το τέλος του 2024;
Επιδιώκουμε την εξέλιξη μέσω κινήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική μας και επενδύσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου. Συνεπώς, στοχεύουμε και φέτος στην ενίσχυση της εξωστρέφειας με την είσοδο σε νέες αγορές, κάτι που επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της συμμετοχής μας στις πιο δημοφιλείς διεθνείς εκθέσεις των κατασκευών. Οι επενδύσεις μας σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζονται και το 2024 και αφορούν στον εκσυγχρονισμό, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αειφορία, με σημαντικό ποσοστό του τρέχοντος επενδυτικού πλάνου να βρίσκεται ήδη σε υλοποίηση και με σημαντικό μέρος του να αφορά στην κτιριακή αναβάθμιση της μητρικής εταιρείας, αλλά και των θυγατρικών Ρουμανίας και Σερβίας. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η μεθοδική ανάπτυξη που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη δυναμική της Isomat σε επίπεδο Ομίλου.

Σε ποια μεγάλα εν εξελίξει έργα στην Ελλάδα συμμετέχει η Isomat;
Την τρέχουσα περίοδο συμβάλλουμε, μεταξύ άλλων, στην ανάπλαση του Ελληνικού, στην ολική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Hilton Athens, στην κατασκευή των γραφείων του Hub-26 στη Θεσσαλονίκη, στην ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά και στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα, ενώ αρκετές ακόμη συμμετοχές μας θα γίνουν γνωστές προσεχώς. Συμμετέχουμε, ακόμη, σε μεγάλα έργα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Αρμενία, κ.ά. Τέλος, οι προηγμένες λύσεις μας συμμετέχουν και σε πλήθος έργων ανοικοδόμησης στην Ουκρανία.