«Η παραγωγή δομικών έργων σε όλο το φάσμα, μετά από μια κάμψη την εποχή της οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και της πανδημίας, ξαναβρίσκεται σταθερά σε υψηλότερο επίπεδο από τότε, γεγονός που εγκαινιάζει μια νέα εποχή και καινούργιες προοπτικές για τα υλικά και τον αρχιτεκτονικό και τον δομοστατικό σχεδιασμό», δήλωσε στο Building Materials Forum, που διοργάνωσε η Boussias Events, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Oμότιμη Καθηγήτρια και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Αντωνία Μοροπούλου.
Βασικός παίκτης η Ελλάδα
«Ο ελληνικός κλάδος των δομικών υλικών χαρακτηρίζεται ως εξαγωγικός και, ταυτόχρονα, βασικός παίκτης στην παγκόσμια οικονομία, με πολλές από τις ανταγωνιστικές εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές και ο Τιτάνας, να βρίσκονται σήμερα στους 20 πρώτους παγκόσμιους παίκτες, κάτι που σημαίνει πως, ως χώρα, διαμορφώνουμε το τοπίο» υπογράμμισε η κ. Μοροπούλου. «Διανύουμε το 4ο κύμα της βιομηχανικής επανάστασης, με τεχνολογίες ρομποτικής, τρισδιάστατες εκτυπώσεις και όλες τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα υλικά», ανέφερε επίσης, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία της καινοτομίας. Όπως περιέγραψε, οι προκλήσεις σχετίζονται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που προσεγγίζει το 20% με 40% και με την άνοδο των τιμών των δομικών υλικών διεθνώς. «Απαιτούνται γενικότερα από την οικονομία σωστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των κραδασμών, ενώ το ΤΕΕ έχει παρεμβεί ουσιωδώς στην αγορά για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας και ρύθμιση των τιμών σε εθνικό επίπεδο», τόνισε.
Υλικά και κατασκευές διαμορφώνουν το νέο τοπίο
«Υλικά και κατασκευές καλούνται να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο, με αποτελεσματικές στρατηγικές μείωσης εκπομπών άνθρακα, ενίσχυση της καινοτομίας για κυκλική οικονομία άνθρακα, του ρολού της τυποποίησης του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας και τυποποίηση του πράσινου τσιμέντου», σχολίασε η κ. Μοροπούλου. «Επιβάλλεται έτσι η σύμμεικτη χρήση παραδοσιακών και συγχρόνων υλικών και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κελύφη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το «Εξοικονομώ» θα πρέπει να προσεγγίσει τη συνολική θεώρηση του κελύφους.
«Πέρα από την παραγωγή και τον σχεδιασμό δομικών υλικών, χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν από όσους διαχειρίζονται το δομημένο περιβάλλον η ανάγκη συνεχούς ελέγχου και παρακολούθησης των κατασκευών, για την πρόληψη μεγάλων προβλημάτων σε μαζική κλίμακα του τέλους του χρόνου ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος» περιέγραψε, αναφέροντας τον μη καταστροφικό έλεγχο ως ένα σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Καταλήγοντας, η κ. Μοροπούλου σημείωσε: «Η καινοτομία συνιστά την απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις, αφού οδηγεί σε λύσεις αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κατασκευών και συνολικά της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος, σε μια εποχή όπου υπάρχει και κοινωνική κρίση, γιατί απαιτείται η συναντίληψη του κάθε πολίτη για τα προβλήματα που δημιουργεί η κατασκευή που τον αφορά».