O Barak Baum, συνιδρυτής της Ficus Investments Athens, στην πρώτη διά ζώσης συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Construction, μας αποκαλύπτει τα επαγγελματικά του σχέδια στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Κύριε Baum, πόσο καιρό δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και σε τι είδους ακίνητα;

Η Ficus Ιnvestments ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2018. Τα ακίνητα που αναπτύσσουμε και εκμεταλλευόμαστε ανήκουν κυρίως στην κατηγορία του hospitality και κάποια στις κατηγορίες residential και commercial.

Ποιο είναι το ύψος του χαρτοφυλακίου ακινήτων σας;

Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία των ιδρυτών της Ficus προέρχεται από έργα εκτός Ελλάδας, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προς το παρόν βρίσκεται εντός ελληνικών συνόρων και αγγίζει το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.

Πώς βλέπετε τον κλάδο του real estate;

Ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενος. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί πιστεύουμε στη χώρα. Θέλουμε να επενδύσουμε στον τομέα αυτό βλέποντας τις σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και να στηρίξουμε έναν τόπο ιδανικό για τη δραστηριότητα αυτή.

Ποια τα σχέδια σας για Αθήνα, Θεσσαλονίκη ίσως και άλλες πόλεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε επίπεδο υποδομών και τουρισμού; Θεωρείται ικανοποιητικές τις αποδόσεις των ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Τα σχέδιά μας προς το παρόν περιλαμβάνουν την Αθήνα, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων. Το πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνει τουριστικά ακίνητα καθώς και serviced apartments. Είναι νωρίς να κρίνουμε τις αποδόσεις των ακινήτων από τώρα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα και περιμένουμε οι αποδόσεις των επενδύσεών μας να κυμανθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Πώς βλέπετε την ελληνική τουριστική αγορά ευρωπαϊκώς και διεθνώς;

Η ελληνική τουριστική αγορά είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα και σοβαρή στην Ευρώπη και από τις πιο ισχυρές στο κόσμο. Εκτός από το κέντρο της Αθήνας, που έχει να προσφέρει ένα μοναδικό μίγμα ιστορίας και έντονης κοινωνικής ζωής. Επιπλέον, κάθε γωνιά της Ελλάδας κρύβει έναν υποψήφιο τουριστικό προορισμό κάθε είδους, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως έναν μοναδικό επενδυτικό προορισμό.

Τι ευκαιρίες μπορείτε να αντλήσετε από τα έργα πράσινης ανάπτυξης;

Οι πράσινες επενδύσεις είναι ένας τομέας που παρακολουθούμε στενά αλλά προς το παρόν δεν έχουμε εισέλθει.

Με τι κριτήρια υπολογίζετε τις αποδόσεις των ακινήτων, είναι διαφορετικά τα κριτήρια αγοράς και διαφορετικά της μίσθωσης;

Σαφέστατα είναι διαφορετικά τα κριτήρια στην κάθε περίπτωση. Οπωσδήποτε η τοποθεσία και η κατάσταση του ακινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικό και ο χρήστης του εκάστοτε ακινήτου, οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις του και το business plan του.

Πού κυμαίνονται οι αποδόσεις των ακινήτων στην Αθήνα, ποιες οι προοπτικές;

Οι αποδόσεις των ακινήτων στην Αθήνα έχουν διακυμάνσεις. Ανάλογα με τη χρήση, το ρίσκο και την περιοχή σε κάποιες καλές περιπτώσεις κινούνται μεταξύ 5% και 10%. Οι προοπτικές είναι πως, όταν ανοίξει η αγορά των δανείων, θα βελτιωθούν.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επενδύσετε στου Ψυρρή;

Είναι μια περιοχή που ανήκει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είναι σε στρατηγικό σημείο ενδιαφέροντος και δραστηριοτήτων για τον τουρίστα επισκέπτη της Αθήνας. Τα διαθέσιμα ακίνητα κατά τη γνώμη μας ήταν και είναι εξαιρετικά για τη χρήση αυτή. Συνεπώς το όραμά μας για μια τέλεια εμπειρία επισκέπτη στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει σε περιοχή άλλη εκτός από του Ψυρρή.

Συνεργάζεστε μήπως με θεσμικούς επενδυτές, που επενδύουν και σε ακίνητα στοχεύοντας σε σταθερές αποδόσεις χαμηλού κινδύνου;

Συνεργαζόμαστε και με θεσμικούς αλλά και με ιδιώτες επενδυτές. Οι επενδύσεις μας καλύπτουν μεγάλο φάσμα αποδόσεων και κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εμπλεκόμενοι στα έργα μας φροντίζουμε να είναι οι καλύτεροι της αγοράς, έτσι ώστε οι επενδυτές μας να είναι ήσυχοι και ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μαζί μας.

Φοβάστε το φαινόμενο της «φούσκας»;

Στις μεγάλες επενδύσεις και ειδικά στον τουρισμό δεν βλέπουμε κάποια επερχόμενη «φούσκα». Κι αυτό διότι οι περισσότεροι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο hospitality real estate κινούνται με αργά και σταθερά βήματα. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι η αγορά έχει την προοπτική να αντέξει και να στηρίξει τέτοιου είδους επενδύσεις.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ριμπάουντ τιμών το 2021;

Αυτή την περίοδο η αγορά στην Ελλάδα είναι ακόμα μουδιασμένη όπως και σε άλλες χώρες λόγω της πανδημίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για rebound τιμών σε οποιονδήποτε κλάδο του real estateαλλά πιστεύουμε ότι η Eλλάδα τώρα επανακάμπτει και συνεχίζει τα σωστά βήματα ανάπτυξης.

Θα συνεχίσετε να επενδύετε στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει τα επενδυτικά σας πλάνα; Ποιες άλλες περιοχές εξετάζετε;

Η Ficus Investments ιδρύθηκε στην Ελλάδα για να δραστηριοποιηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, αφού ολοκληρώσουμε τα τρέχοντα έργα, έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα σε περιοχές εντός αλλά και εκτός Αττικής.

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος ο ρόλος των υποδομών για τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων;

Εξαιρετικά σημαντικός και καθοριστικός. Έργα υποδομών όπως τα αεροδρόμια, οι προσβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, οδοποιία και λιμενικά έργα είναι η αρχή του νήματος της ανάπτυξης μιας ολόκληρης χώρας. Αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς.