Τα Wood Awards που διοργανώθηκαν από την Boussias, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξυλείας, ανακοίνωσαν τους μεγάλους νικητές μέσω του site www.woodawards.gr. Μεταξύ των έργων που διακρίθηκαν είναι κατοικίες, κτίρια δημόσιας χρήσης, ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής και ευεξίας, κέντρα πολιτισμού, στα οποία η εφαρμογή του ξύλου στην κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε με καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο, αναδεικνύοντας όλα τα οφέλη του πιο φιλικού στον άνθρωπο και το περιβάλλον δομικό υλικό. Την αξιολόγηση των έργων ανέλαβε 12μελής επιτροπή που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Με τον τίτλο του Timber Trader of the Year διακρίθηκε η IDS-Innovative Decoration Solutions για το σύνολο των διακρίσεων (4 Gold και 2 Silver) που απέσπασε το έργο «Cocoon» του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα Kengo Kuma στο Βυζαντινό Μουσείο. Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε για την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα και τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2020 και που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Συμμετείχαν στην κατασκευή ακαδημαϊκοί και σπουδαστές της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, οι εταιρείες X-Metal, VA-Energy και η WOODCO -TAKAS. Η υποψηφιότητα που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία των κριτών και κατέκτησε το Platinum βραβείο είναι το έργο «Wooden Cave» της Tenon Architecture που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Θάνο Ζερβό και Απόστολο Μητρόπουλο για το ξενοδοχείο Hyades Mountain Resort στα Τρίκαλα Κορινθίας.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Με Gold βραβείο διακρίθηκε η Forma Vogiatzis co, για την ειδική κατασκευή κύριας εισόδου στο Ocean Restaurant – Daios Cove Luxury Resort & Villas. Το αρχιτεκτονικό γραφείο «Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες» απέσπασε Silver βραβείο για την διαμόρφωση εσωτερικού χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στο Τατόι club (Kid’s Open) και Bronze βραβείο για το έργο Kids Olive – Ground. Η Easy Green απέσπασε 1 Silver και 1 Gold για Προκατασκευασμένη Παθητική Κατοικία στην Κέρκυρα. Η Sigma Wood απέσπασε 2 Bronze βραβεία για την διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (Pool Bar, κεντρικό εστιατόριο) στο Ηorizon Beach Resort, στην Κω. Από 1 Silver βραβείο διακρίθηκαν οι gkotsis serafimidou architects για διαμέρισμα στην Γλυφάδα, η Περισφαίριον – Κωνσταντίνος Νηστικάκης & συνεργάτες για μονοκατοικία στο Καστρί και η Ρουσσέτου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ για το Ξύλινο Δάπεδο Κατοικίας στη Νέα Ερυθραία. Από 1 Bronze βραβείο διακρίθηκαν οι Alfa Wood Group & Ήσυχος Αντώνης 2728 studio για το Project: «Cellar Anousis» και η Hellas Wood Theocharis για την Κουζίνα «Top Line».

Τα Wood Awards διοργανώθηκαν από το newsletter Build της Boussias με τη στρατηγική συνεργασία της The Design Ambassador. Χορηγός των βραβείων ήταν η Sigma Wood και Υποστηρικτής η IDS – Innovative Decoration Solutions.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος αναφέρει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του: «Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και έκπληξη η πρωτοβουλία της Boussias να διοργανώσει αυτόν τον διαγωνισμό για την ξύλινη κατασκευή. Είμαι ευγνώμων σε αυτή την ομάδα, όπως και στους εκλεκτούς συνεργάτες που αποτελέσαμε την κριτική επιτροπή, γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα βρισκόμαστε σε μία εξέλιξη και ανάπτυξη της ξύλινης κατασκευής. Το ξύλο είναι το μόνο δομικό υλικό το οποίο παράγεται από την φύση, είναι οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εφόσον λαμβάνονται και εφαρμόζονται όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί και προδιαγραφές. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι διατηρεί απόθεμα εγκλωβισμού του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που απαντά στα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Μέσα από την διοργάνωση των Wood Awards δίνεται μία ευκαιρία να αναδειχτεί στην περιοχή μας η ξύλινη κατασκευή, που δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Όταν η ξύλινη κατασκευή γίνει σωστά, τότε έχουμε ως αποτέλεσμα κτίρια που αντέχουν σε εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια. Συγχαίρω όλους όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους ενθαρρύνω με όλη μου την ψυχή να μην σταματήσουν εδώ και να συνεχίσουν. Υπόσχομαι από την πλευρά μου να προσφέρω τη βοήθεια και στήριξή μου ώστε να επιτύχουμε την εξέλιξη της ξύλινης κατασκευής».

Εκπροσωπώντας στην κριτική επιτροπή των βραβείων τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ξυλείας ο κύριος Μιχαήλ Ρουχωτάς δήλωσε: «Τα Wood Awards τα αγκαλιάζει και τα υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ξυλείας. Το ξύλο είναι το υλικό που όλους εμάς, υποψηφίους, μέλη της επιτροπής, χορηγούς μας ενώνει για αυτό και ελπίζουμε στη διεύρυνση των βραβείων αυτών. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους και ιδιαίτερα στους νικητές όλων των κατηγοριών».

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ CONSTRUCTION

«Η διάκριση του Wooden Cave στα Wood Awards μας έχει συγκινήσει ιδιαίτερα, καθώς νιώθουμε ότι έτσι ανταμείβεται και επιστεγάζεται η μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει για την υλοποίηση του πρώτου μας έργου. H αναγνώριση της αξίας του ξύλου ως σύγχρονου δομικού υλικού από ένα θεσμό όπως τα Wood Awards μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με αμείωτο ενθουσιασμό στην κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει ως ομάδα της TENON Architecture. Μέσω της έρευνας και της χρήσης σύγχρονων σχεδιαστικών και κατασκευαστικών πρακτικών, η ομάδα μας στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη των δυνατοτήτων του ξύλου και τη δημιουργία καινοτόμων έργων που επαναπροσδιορίζουν την ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον του».

Απόστολος Μητρόπουλος & Θάνος Ζερβός, Tenon Architecture

«Ευχαριστούμε την Boussias για τη βράβευση του έργου μας στα Wood Awards. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός έργου είναι η συνεργασία με πολύ καλούς συνεργάτες και η απόλυτη εμπιστοσύνη του πελάτη ως προς την ολοκλήρωση του έργου».

Χρήστος Γκότσης & Έλενα Σεραφειμίδου, gkotsis serafimidou architects

«Τα Wood Awards έρχονται για να αναδείξουν την αριστεία στον κατασκευαστικό κλάδο επιβραβεύοντας καινοτόμα και αισθητικά άρτια έργα με δομικό υλικό το ξύλο. Το βραβείο στην Καινοτομία στην Παραγωγή όσο και στην Εφαρμογή και Χρήση μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί η καινοτομία διαδραματίζει αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας εταιρείας, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην οργάνωση και ανάπτυξή της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στην τιμητική αυτή διάκριση που απέσπασε ο όμιλος Alfa Wood σε συνεργασία με το 2728studio και τον Αντώνη Ήσυχο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του project».

Ιωάννα Δημάκη, Marketing Director, Alfa Wood

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εκπροσωπώ την εταιρεία μου σε αυτή την διάκριση. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή που μας τίμησε με το Bronze βραβείο. Στη συνέχεια θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το εν λόγω έργο, καθώς και τους συνεργάτες μας που μας εμπιστεύονται επί σειρά ετών και στέκονται στο πλευρό μας αρωγοί. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η επιτυχία είναι μία συλλογική εργασία του τεχνικού και του διοικητικού προσωπικού του εργοστασίου μας».

Δημήτρης Θεοχάρης, CEO, Hellas Wood Theocharis

«Η Easy Green είναι στην πρώτη γραμμή της εξοικονόμησης ενέργειας και της βιωσιμότητας. Πιστεύουμε ότι η έννοια της βιωσιμότητας στην οικοδομή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ξύλο ως δομικό υλικό. Η προσπάθεια μας προσανατολίζεται στην βέλτιστη χρήση των πλεονεκτημάτων του, με σκοπό την κατασκευή σπιτιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το έργο για το οποίο η Easy Green τιμήθηκε με 2 βραβεία, στις κατηγορίες του βιώσιμου σχεδιασμού και των βιώσιμων κατασκευών, αφορά μια κατοικία 240 m² στο Γαστούρι της Κέρκυρας. Ο σχεδιασμός της συνδυάζει την κλασική αρχιτεκτονική της Κέρκυρας με τα υψηλά ενεργειακά standard ενός παθητικού σπιτιού. Η κατοικία προκατασκευάστηκε με τη μέθοδο του ξύλινου πλαισίου εξολοκλήρου στη γραμμή παραγωγής της Easy Green και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε επί τόπου σε χρόνο 2 μηνών. Η βράβευση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για το δυναμικό της Easy Green με στόχο να οικοδομούμε σπίτια καλύτερα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Θανάσης Βούλγαρης, Πολιτικός Μηχανικός, Ιδρυτής/Διευθύνων Σύμβουλος της Easy Green

«Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε το έργο μας και την κριτική επιτροπή για την τιμή που μας έκανε να μας ξεχωρίσει μεταξύ άλλων αξιόλογων έργων. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική για μας, γιατί δικαιώνει την απόφαση μας να επιλέξουμε το ξύλο ως το βασικότερο στοιχείο επένδυσης των όψεων του έργου. Η συγκεκριμένη επιλογή ήταν μεγάλη πρόκληση γιατί κληθήκαμε να λύσουμε πληθώρα μελετητικών και κατασκευαστικών θεμάτων που προέκυψαν. Η ορθή εφαρμογή που εξασφάλισε τις τεχνικές απαιτήσεις του έργου, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και η επισφράγιση με τη διάκριση στο διαγωνισμό, θεωρούμε ότι δικαίωσε την επιλογή μας αυτή».

Κωστής Νηστικάκης, Αρχιτέκτων

«Οι συμμετοχές μου στο διαγωνισμό Wood Αwards 2020, αποτελούν δύο έργα με κυρίαρχο υλικό το ξύλο σε χρήση και εφαρμογή, εντελώς διαφορετική. Η διάκρισή τους με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς αποτέλεσε ένα μικρό τεκμήριο ότι ο πειραματισμός πάνω στην πολύπλευρη αισθητική και λειτουργική υπόσταση αυτού του αγαπημένου υλικού, απέδωσε καρπούς. Στο έργο “KID’S-OPEN”, στο Tatoi Club, το ξύλο στη μορφή του κόντρα πλακέ θαλάσσης, συγκροτεί έναν αναδιπλούμενο κόσμο, σαν origami, όπου πίσω από κάθε αναδίπλωση αποκαλύπτεται μία ξεχωριστή λειτουργία-παιχνίδι. Στο έργο Kids Olive-ground, το ξύλο μετουσιώνεται σε πολλαπλές μορφές. Κυριαρχεί η ακατέργαστη μορφή του -αποφλοιωμένοι φυσικοί κορμοί καστανιάς, καλάμια-, ενώ το κόντρα πλακέ θαλάσσης αυτή τη φορά στη φυσική μορφή του αποδίδει οργανικά κελύφη, με αποτέλεσμα οι κατασκευές παιχνιδιού, να συνδιαλέγονται με τον υπάρχοντα ελαιώνα ως αναπόσπαστο τμήμα του. Η ανάδειξη μέσω των βραβείων, αυτής της διαδικασίας ανακάλυψης των ιδιοτήτων ενός υλικού, είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, δημιουργώντας κίνητρα για πειραματισμό και εξέλιξη, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους νεότερους δημιουργούς».

Πολυάννα Παρασκευά, Αρχιτέκτων, «Πολυάννα Παρασκευά + Συνεργάτες»