Συμμετοχή σε μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά και έργα όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται στη χώρα μας η Fraport, καταγράφει στο ενεργητικό του ο όμιλος Bosch στην Ελλάδα. Στα παραπάνω έργα είχε ή έχει συμμετοχή με εγκαταστάσεις όπως είναι το σύστημα ανακοινώσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή το σύστημα για την παρακολούθηση των διαδρόμων, αλλά και στο σύστημα εισόδου και εξόδου από το χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bosch στην Ελλάδα, Γιάννη Κάπρα, το αεροδρόμιο των Αθηνών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της επιχείρησης στην ελληνική αγορά. Ως προς τις οικονομικές του επιδόσεις ο όμιλος Bosch στη χώρα μας είχε ανοδική πορεία με τζίρο στα 221 εκατ. ευρώ και αύξηση πωλήσεων στα επίπεδα του 16,3% το 2021, έναντι του 2020 με το σύνολο των θυγατρικών του να έχει θετική πορεία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 22% σε πωλήσεις σε σχέση με το τρίμηνο του 2020 για τη Bosch. Στο δεύτερο τρίμηνο συνεχίζεται η θετική εικόνα, με ανάπτυξη πάνω από το 10%, παρουσιάζοντας ωστόσο επιβράδυνση λόγω πολέμου, ελλείψεων πρώτων υλών και προβλημάτων στις μεταφορές σε διεθνές επίπεδο.
Παρόλ’ αυτά εκτιμάται ότι η πορεία στο α’ εξάμηνο θα είναι αρκετά καλή με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η κατηγορία ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων είχε τζίρο 9,5 εκατ. ευρώ το 2021 με κύρια ώθηση από τη θέρμανση, την ψύξη, ενώ τα συστήματα ασφαλείας είχαν τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ με ώθηση και από τη συμμετοχή της Bosch στα 14 αεροδρόμια.

Οι υπόλοιποι τομείς ήταν περαιτέρω ανοδικοί φέτος καθώς ο κλάδος της αυτοκίνησης παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 22,4% στο πρώτο τρίμηνο, τα ηλεκτρικά εργαλεία 19,5% και ο τομέας ενέργειας και τεχνολογίας κτιρίων κινήθηκε ανοδικά με 23,6% με κύρια ώθηση από τα βιομηχανικά έργα και τη θέρμανση. Να σημειωθεί ότι η Bosch έχει ήδη περάσει αυξήσεις εντός του 2022 στα προϊόντα της, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 3%-5% ανάλογα με την κατηγορία του κάθε προϊόντος, ενώ αναμένεται και μία ακόμα αύξηση τον Ιούλιο, η οποία θα φέρει μεσοσταθμικά το ποσοστό ανατίμησης στο 10%.

«Δεν βλέπουμε σύντομο τέλος των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες»
Ο κύριος Κάπρας αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στον τομέα των πρώτων υλών με 3 φορές υψηλότερες τιμές το 2021 σε σύγκριση με το 2020 στον χάλυβα, ο οποίος χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. «Όλες οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τη ζημία και όχι τόσο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δεν βλέπουμε σύντομο τέλος των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, οι οποίες επιβαρύνονται σημαντικά από τα προβλήματα των μεταφορών που προέρχονται από την Κίνα και την Ασία ευρύτερα, δυσχεραίνοντας την εικόνα ακόμα περισσότερο», εξήγησε ο κύριος Κάπρας.

Με αύξηση τζίρου θα κλείσει το 2022 – Επιβράδυνση το 2023
Αναφερόμενος στη συνολική πορεία του 2022 είπε ότι η εκτίμηση για τις πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα είναι θετική σε όλους τους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται επιβράδυνση το 2023. «Θα είναι θετικό το 2022 αν και όχι με αύξηση όπως το πρώτο τρίμηνο. Το 2023 αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση και τα πάντα θα είναι άμεσα εξαρτώμενα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, τις τιμές των πρώτων υλών αλλά και την κατάσταση στην Κίνα», ανέφερε σχετικά.

Επένδυση 500 χιλ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις στο Κορωπί
Στον τομέα της βιωσιμότητας η Bosch έχει στόχο τη μείωση κατά 15% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην εφοδιαστική αλυσίδα έως το 2030, με κύριο προσανατολισμό τον εξηλεκτρισμό, τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τη στροφή στο υδρογόνο. Σε επίπεδο πράσινης ανάπτυξης η εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά με κάλυψη πάνω από το 95% της ενέργειας που απαιτεί το κτίριο που διατηρεί στο Κορωπί. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ανέλθει σε 0,5 εκατ. ευρώ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build