«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διαθέσει 100 δισ. προκειμένου να εκσυγχρονίσει το σύστημα των μεταφορών, κάνοντάς το πιο έξυπνο, πιο πράσινο και πιο ανθεκτικό» δήλωσε στο χαιρετισμό του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 1 Ιουνίου 2022, 3η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών. Ο ίδιος χαρακτήρισε στο λόγο του τις μεταφορές και υποδομές ως βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς και κινητήριες δυνάμεις της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας της.

«Για την ερχόμενη περίοδο μέχρι το 2027, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διαθέσει περίπου 100 δισ. ευρώ προκειμένου να εκσυγχρονίσει το σύστημα των μεταφορών, κάνοντάς το πιο έξυπνο και φιλικό προς το περιβάλλον. Με τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης αυτό το ποσό θα διπλασιαστεί σχεδόν με τα κράτη – μέλη να προβλέπουν περί τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ για πρόσθετες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τις μεταφορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το διπλό στοίχημα είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ώστε να εκπληρωθούν οι κλιματικοί στόχοι της πράσινης συμφωνίας και πιο συγκεκριμένα, η μείωση εκπομπών κατά 90% μέχρι το 2050, αλλά και η βελτίωση ανθεκτικότητας των μεταφορικών υποδομών απέναντι σε απρόβλεπτα ανατρεπτικά γεγονότα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένους στόχους για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

Σύμφωνα με το Μαργαρίτη Σχοινά οι συγκεκριμένες προτάσεις δίνουν κίνητρο για στροφή προς πιο βιώσιμες μορφές μεταφορών μέσω νέων προτύπων, αυξημένης διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφόρων τρόπων μεταφορών, αλλά και καλύτερη ενσωμάτωση πόλεων και αστικών μεταφορών στο συγκεκριμένο δίκτυο. Επιπλέον, κύριος στόχος είναι η επέκταση ευρωπαϊκών διάδρομων μεταφορών προς τρίτες χώρες προς τα δυτικά βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ελλάδα: Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ
«Στην Ελλάδα, μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πρόκειται να διατεθούν σχεδόν 4 δισ. ευρώ» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, το ποσό θα αξιοποιηθεί για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας λιμένων, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, αλλά και για την ενίσχυση της ανανέωσης του στόλου των ελληνικών επιβατικών πλοίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build