Στις προκλήσεις των καιρών, ο ελληνικός πολυεθνικός Όμιλος ISOMAT απαντά με ανάπτυξη, καινοτομία, και στοχευμένες επενδύσεις για την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων που έχουν στον πυρήνα τους τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις. Πώς διαχειρίστηκε η ISOMAT αυτήν τη δύσκολη περίοδο και μετατρέψατε την πρόκληση σε ευκαιρία ανάπτυξης;

Η ISOMAT συνέχισε την ανοδική της πορεία τόσο το 2020 όσο και το 2021, παρόλο που ήταν δύο δύσκολες χρονιές για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και των συνεχόμενων lockdowns. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ISOMAT ανήλθε το 2021 στα 87,6 εκατ. ευρώ με ποσοστό αύξησης 17,4% σε σχέση με το 2020 και της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα ανήλθε στα 69 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η συνεχής ανάπτυξη έρχεται από τη δημιουργία νέων προϊόντων, από την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην εξωστρέφεια αλλά και από τις συνεχείς επενδύσεις που κάνει για να εξελίσσεται. Ενδεικτικό είναι ότι το 52,3% του κύκλου εργασιών του Ομίλου για το 2021 προήλθε από πωλήσεις στο εξωτερικό. Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο Όμιλος πραγματοποίησε μέσα στο 2021 πολλές επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις δύο παραγωγικές του εταιρείες σε Ρουμανία και Σερβία, αλλά και στην εμπορική του εταιρεία στη Βουλγαρία, συνολικού ύψους 6,18 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2021 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας έτσι το επενδυτικό πλάνο της τελευταίας 4ετίας συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό συστημάτων κ.λπ.

Τι σημαίνει για την ISOMAT η έννοια της εξωστρέφειας και πώς πραγματώνεται σε επίπεδο εξαγωγών και θυγατρικών εταιρειών;

Η ISOMAT είναι ένας ελληνικός πολυεθνικός Όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής, μία στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρείες στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, έχει 5 εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. Η εξωστρέφεια είναι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα βασικός στρατηγικός προσανατολισμός του Ομίλου, τον οποίο εκπληρώνει είτε μέσω της δημιουργίας θυγατρικών εταιρειών στις αγορές-στόχους, είτε μέσω της εύρεσης τοπικών διανομέων. Για τον λόγο αυτό, ο Όμιλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούν να είναι εξαγώγιμα όπως είναι σειρά πολυουρεθανικών στεγανωτικών ISOFLEX-PU, τα οποία φέρουν πιστοποιήσεις αναγνωρισμένων φορέων από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ISOMAT στον Αγ. Αθανάσιο Θεσ/νίκης (Παραγωγή, Κτίριο γραφείων διοίκησης, Αποθήκες)

Η βιωσιμότητα και η αειφορία αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο των υποδομών και των κατασκευών. Τι καινοτόμο έχει να προσφέρει η ISOMAT όσον αφορά τα «πράσινα» και πιστοποιημένα δομικά υλικά και προϊόντα κατασκευής;

Η βιωσιμότητα αποτελεί για την ISOMAT στρατηγική προτεραιότητα, για τον λόγο αυτό εντάξαμε προσφάτως και στο λογότυπό μας της φράση «ISOMAT. For a sustainable future». Έμπρακτα θέλουμε να επιβεβαιώνουμε τη συμβολή μας σε ένα βιώσιμο μέλλον από την παραγωγική διαδικασία που ακολουθούμε, τα προϊόντα που αναπτύσσουμε μέχρι και τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουμε.

Τα προϊόντα μας παράγονται εξοικονομώντας ενέργεια και νερό και περιορίζοντας την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων. Έτσι μειώνουμε κάθε χρόνο σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε και παράγουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας για τον άνθρωπο. Προϊόντα που φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά τόσο για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όσο και για τη φιλικότητά τους ως προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικές πιστοποιήσεις είναι οι BLUE ANGEL, Indoor Air Comfort Gold, EMICODE και Ecolabel, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες για έργα που αποσκοπούν σε πράσινες πιστοποιήσεις όπως LEED, BREEAM κ.λπ. Τα προϊόντα με τις ανωτέρω σημάνσεις, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής εκπομπής πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων, το οποίο έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για την ανθρώπινη υγεία, όπως και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η περίοδος της πανδημίας μάς απέδειξε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους για την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Η ISOMAT είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέπτυξε χρώμα που έλαβε την αυστηρότερη οικολογική πιστοποίηση Blue Angel. To ISOMAT ZERO PAINT είναι ένα πρωτοποριακό χρώμα χωρίς συντηρητικά και με πολύ χαμηλή εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs), ιδιαίτερα φιλικό για τον χρήστη και το περιβάλλον. Είναι κατάλληλο για άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες στα φρεσκοβαμμένα χρώματα, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από τις ισοθειαζολινόνες, τα πιο κοινά συντηρητικά στα πλαστικά χρώματα, ενώ εξασφαλίζει υγιεινή ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους. Είναι ιδανικό για παιδικά δωμάτια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ξενοδοχεία κ.ά. Το ISOMAT ZERO PAINT βραβεύτηκε πρόσφατα και με χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Χρώματα» στα Building Materials Awards 2022.

Η ISOMAT διαθέτει 7 διαφορετικά χημεία Έρευνας & Ανάπτυξης και 2 χημεία Ποιοτικού Ελέγχου σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η δράση για το κλίμα αποτελεί τον 13ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου το 40% του συνόλου εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. προέρχεται από κτίρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των κτιρίων. Αναφορικά με τη λειτουργία των κατασκευών, η εφαρμογή συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου και έτσι μειώνεται δραστικά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα, που θεωρούνται κύρια υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η ISOMAT, πρωτοπορεί και σε αυτό το κομμάτι, καθώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία με εμπειρία 20 χρόνων στην εξωτερική θερμομόνωση και έχει αναπτύξει 5 πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις του κάθε κτιρίου. Η εφαρμογή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης ISOMAT THERMOSYSTEM συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση στη δημιουργία «πράσινων» κτιρίων. Η επιλογή «πράσινων» πιστοποιημένων δομικών υλικών συμβάλλει στην αειφορία των κατασκευών και σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Οι εγκαταστάσεις της ISOMAT στα Οινόφυτα Βοιωτίας (Κτίριο γραφείων, αποθήκες)

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σας; Και ποιες αλλαγές κρίνετε επιτακτικές ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια των επιχειρήσεων;

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις αλλά και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, κόστη μεταφοράς και ενέργειας, αποτελούν την παρούσα χρονική στιγμή τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τόσο στον δικό μας κλάδο, όπως και σε πολλούς άλλους.

Απαραίτητη κρίνεται η θεσμοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες είτε θα λύσουν, είτε θα μετριάσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από την ενεργειακή και την υγειονομική κρίση.

Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να γίνει λήψη αντίστοιχων μέτρων με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητα που συνεπάγεται αυτής.

Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμη είναι και η λήψη μέτρων θεσμικού χαρακτήρα, όπως απλοποιήσεις διαδικασιών αδειοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενεργειακών κοινοτήτων και παραγωγής ΑΠΕ αλλά και πιο μακροπρόθεσμων μέτρων, όπως αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τις βιομηχανίες, σχεδιασμός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και πολλά άλλα.

Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για το 2022 και ποιους στόχους έχετε θέσει ψηλά στην ατζέντα σας;

Για το 2022 και την επόμενη 3ετία συνολικά, εγκρίθηκε μόλις νέο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, συνολικής αξίας 11,2 εκατ. ευρώ, για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την αύξηση της δυναμικότητάς μας.

Επιπλέον, για το 2022 έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ για την παραγωγική μας θυγατρική στη Ρουμανία. Κύριοι στόχοι μας, όπως προαναφέραμε, είναι η βιωσιμότητα, η συνεχής μας ανάπτυξη, η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη ολοένα και πιο καινοτόμων και «πράσινων» προϊόντων.