Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα υλικά οικοδομών και στις πρώτες ύλες αγγίζουν και το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, το οποίο συμπλήρωσε 86.000 οριστικές αιτήσεις την περασμένη Παρασκευή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ίσως να μην είναι η τυχαία η μετάθεση της έναρξης υποβολής αιτήσεων για πολυκατοικίες συνολικά σε νέα ημερομηνία, από προχθές Δευτέρας που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στα υλικά, ο Αργύρης Αγγέλου, δήλωσε στο Build: «Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Έχει υπάρξει μια αύξηση 30% με 40% στο σύνολο των υλικών. Οι μεμβράνες που χρησιμοποιούμε για τις μονώσεις είναι παράγωγα του πετρελαίου και έχουν πάρει αύξηση 70%. Ο σίδηρος, που είναι μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ευρέως σε μονωτικές κατασκευές, βρίσκεται στο +200%».

«Μόνη λύση να ανεβάσει το κράτος τα κοστολόγια»
Ο κ. Αγγέλου προβλέπει ότι το πρόβλημα θα φτάσει στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, μέχρι τον δικαιούχο του προγράμματος, μιας και θεωρεί πιθανό να μη συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες τεχνίτες: «Οι τιμές του Εξοικονομώ είναι συμφωνημένες 5 χρόνια πριν, στη βάση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Υπήρξαν μικρές αυξήσεις, αλλά κατά κανόνα τις απορρόφησαν οι επαγγελματίες. Πλέον δεν θέλουν οι τεχνίτες να συμμετέχουν καθόλου στο πρόγραμμα και αυτή η τάση αυξάνεται… Η άνοδος στις τιμές δεν τους αφήνει καθόλου κέρδος, πόσο μάλλον όταν οι εξοφλήσεις για κάθε ολοκληρωμένη εργασία γίνεται μετά από 8 έως 10 μήνες».

«Δεν βλέπω άλλη λύση εκτός από το να ανεβάσει το κράτος τα κοστολόγια. Διαφορετικά, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματίες στο Εξοικονομώ και να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Το κράτος πρέπει να συμβάλλει στην εξισορρόπηση των τιμών, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους, αυτό δηλαδή που προκάλεσαν οι ανατιμήσεις», προτείνει.

Καμία απάντηση από το υπουργείο
Ο κ. Αγγέλου έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 για το θέμα, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
«Οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και κάτι περισσότερο από 4 και 5 μήνες, τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πρόβλημα έχει διογκωθεί», πρόσθεσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build