Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης της οινοποιίας Μπουτάρη, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας. Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της ιστορικής οινοποιίας, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται ακίνητα με έντονο ενδιαφέρον τουριστικής αξιοποίησης όπως είναι αυτά στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης καθώς και εκείνο στο Σκαλάνι Ηρακλείου, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στη Νάουσα Ημαθίας και στο Πικέρμι Αττικής καθώς και αρκετά ακόμα ακίνητα, που προτίθεται να αξιοποιήσει η Premia. Την ίδια στιγμή μέσω της συμφωνίας Μπουτάρη – Premia προκύπτει και ένα δεύτερο πεδίο συμφωνίας, αυτό που αφορά στην ανάληψη της οινοποιητικής δραστηριότητας της Μπουτάρης από τον μεγαλομέτοχο της Premia, Ηλία Γεωργιάδη και ομάδα Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Η Premia θα μισθώνει τα ακίνητα που θα αποκτήσει στην οινοποιία Μπουτάρης
Το σχήμα που θα υλοποιηθεί εφόσον το δικαστήριο και οι πιστωτές εγκρίνουν την συμφωνία εξυγίανσης, θα είναι ότι η Premia, αποκτώντας τα ακίνητα ελεύθερα βαρών, θα έχει την δυνατότητα να τα μισθώνει στην Οινοποιία Μπουτάρη προς αξιοποίηση για τις ανάγκες της. Ταυτόχρονα όμως η Premia προτίθεται να αξιοποιήσει και τουριστικά τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα, σε περιοχές όπου ευνοεί η τοποθεσία. Ο λόγος που η Μπουτάρης ουσιαστικά θα χωριστεί στα δύο, είναι ότι η Premia διατηρεί δραστηριότητα αμιγώς στον τομέα των ακινήτων, κάτι που θα παραμείνει ως έχει. Ταυτόχρονα η Premia, η οποία εξετάζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της με πράσινα και βιώσιμα ακίνητα, θα έχει την δυνατότητα να το πράξει, δημιουργώντας υπεραξίες μέα από τα ακίνητα της Μπουτάρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που θα κατατεθεί στην Δικαιοσύνη αναμένεται να γίνει το αργότερο έως το τέλος του 2020, λόγω του ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρεί μικρότερο φόρτο εργασιών σε αντίθεση με τα δικαστήρια των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Μπουτάρης, Κώστας Μπουτάρης, θα διατηρήσει συμβουλευτικό ρόλο στην οινοποιία, καθώς δεν θα έχει κανενός είδους μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία. Στα πάγια στοιχεία της Μπουτάρης (ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδύσεις σε ακίνητα) Οινοποιία Μπουτάρη υφίστανται εμπράγματα βάρη ύψους €62.136 χιλ. (€ 48.244 χιλ. για δάνεια και € 13.892 χιλ. υπέρ του Δημοσίου).

Κατά διαστήματα οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε πλειστηριασμούς ακινήτων της, ωστόσο δεν τελεσιδίκησαν καθώς σε όλες τις περιπτώσεις ασκήθηκαν διαδικασίες ανακοπής τους. Οι δύο πλευρές πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνήσει σε όλους τους τομείς και πλέον οι πιστωτές και το δικαστήριο είναι αυτοί που καλούνται να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας για την ιστορική οινοποιία και τα ακίνητά της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build