Με τρίπτυχο αξιών την ασφάλεια, την ηθική και την ποιότητα, η Otis Hellas & Cyprus πρωτοπορεί στην αγορά ανελκυστήρων εμφανίζοντας ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Όπως επισημαίνει στο Construction ο Παναγιώτης Ζήκος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο, «αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν risk management, εμείς στην Ελλάδα μάθαμε να το αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα χρονικά ορόσημα της Otis Hellas. Ποιες είναι οι αξίες και το όραμά σας όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί όλα αυτά τα χρόνια;

H Otis Elevator Company ιδρύθηκε το 1853 και είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και συντηρητής ανελκυστήρων, κυλιόμενων κλιμάκων και διάδρομων παγκοσμίως. Απασχολεί 70.000 εργαζομένους, διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 200 χώρες και συντηρεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας, τον Ιανουάριο του 1994, η Otis Elevator ήρθε σε συμφωνία (Joint Venture) με τη Βερέμης Α.Ε. για την ίδρυση της X. ΒΕΡΕΜΗΣ-ΟΤIS ABETE στην Ελλάδα. Κατόπιν, το 2005, η Οtis Κύπρου ενσωματώθηκε στο δυναμικό της Χ. ΒΕΡΕΜΗΣ-OTIS ΑΒΕΤΕ και το 2009 η Otis Elevator εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Χ.ΒΕΡΕΜΗΣ-OTIS ABETE. Τo 2020, λοιπόν, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Otis Hellas. Η Otis Hellas & Cyprus είναι πλέον μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου, απασχολεί 250 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, συντηρεί πάνω από 16.000 ανελκυστήρες, κυλιόμενες κλίμακες, αλλά και διαθέτει ένα διευρυμένο δίκτυο 14 υποκαταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η ασφάλεια όσων μετακινούνται με τα προϊόντα μας, η ηθική στις συναλλαγές μας και η ποιότητα των παρεχόντων προϊόντων και υπηρεσιών μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν τον αξιακό πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων μας. H αποστολή μας είναι να είμαστε μια παγκoσμίου κλάσης, πελατοκεντρική, προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση εταιρεία και το όραμά μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους την ελευθερία να συνδεθούν και να ευδοκιμήσουν σε έναν ψηλότερο, ταχύτερο και «εξυπνότερο» κόσμο.

Πρώτα η δεκαετής οικονομική κρίση και μετά η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Πώς διαχειριστήκατε αυτές τις περιόδους ύφεσης και τι μαθήματα πήρατε μέσα από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες όντας μέλος ενός διεθνούς ομίλου;

Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης ήταν άνευ προηγουμένου στη χώρα μας και επηρέασε βαθύτατα τον κλάδο των κατασκευών. Και όταν πήγαμε να συνέλθουμε, μια νέα κρίση, υγειονομική αυτήν τη φορά, πάγωσε εκ νέου τα μεγάλα έργα αλλά και τις εν ισχύ συμβάσεις παροχής υπηρεσιών συντήρησης της εταιρείας μας, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και της λιανικής.

Παρ’ όλα αυτά, ως εταιρεία, όντας μέλος ενός διεθνούς ομίλου, προσαρμοστήκαμε γρήγορα και βρήκαμε εναλλακτικούς τρόπους να λειτουργήσουμε και να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι οι συνθήκες που βιώσαμε δεν ήταν δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την εταιρεία ήταν το πώς θα κρατήσει το πρόσωπο που έχει προς την κοινωνία, αλλά και το πώς να είναι «εντάξει» απέναντι στους ανθρώπους της. Αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν «risk management», εμείς στην Ελλάδα λοιπόν μάθαμε να το αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η κατασκευαστική αγορά ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις στα δομικά υλικά. Η Otis Hellas πώς διαχειρίστηκε τις πρόσφατες ανατιμήσεις υλικών και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν;
Ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων για όλη την αγορά είναι πράγματι εξαιρετικά σημαντικός. Στην περίπτωσή μας, μάλιστα, οι τιμές των μεταφορικών είναι μέχρι και 15 φορές πάνω.

Ως Otis Ελλάδας, όμως, υπήρξαμε πρωτοπόροι στο να αξιοποιήσουμε εναλλακτικά κανάλια μεταφορών και με τον τρόπο αυτό να καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος των μεταφορικών μας σε σημαντικό βαθμό. Βλέπουμε επίσης μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις αναθεωρήσεις στις συμβάσεις και από πλευράς κράτους, κάτι που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να ισοσταθμίσουμε μέρος της αύξησης των πρώτων υλών που έχουμε δεχτεί.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, όταν ο πληθωρισμός συνεχώς αυξάνεται, όταν υπάρχει μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες, αλλά και στα κόστη μεταφοράς. Οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο τελικό προϊόν είναι λιγότερο από το 30% από την αύξηση που εμείς ως εταιρεία έχουμε δεχθεί. Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαίτερες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε, προσπαθήσαμε και τελικά απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των ανωτέρω ανατιμήσεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ένα πλήθος μεγάλων κατασκευαστικών έργων αλλά και μικρότερης κλίμακας για την ελληνική αγορά. Ποιο είναι το επενδυτικό σας πλάνο ενόψει της ανάκαμψης που αναμένεται στον κλάδο των κατασκευών;

Ως εταιρεία στοχεύουμε πολύ στην ανάπτυξη. Αφενός μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών μας και της επέκτασης του πελατολογίου μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και αφετέρου μέσω στρατηγικών επενδύσεων σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, στη διεύρυνση του δικτύου υποκαταστημάτων μας, αλλά και σε επενδύσεις στους ανθρώπους μας, σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ποιοτικές λύσεις για τους πελάτες μας.

Μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, η νέα γραμμή του μετρό, πολυώροφα κτίρια-ουρανοξύστες στην Κύπρο, θα δώσουν σημαντική πνοή στον κλάδο. Προσδοκούμε πώς και πώς να μπούμε σε μια αναπτυξιακή πια ρότα, η οποία θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών και της υπομονής που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Τι σημαίνουν για την Otis Hellas οι έννοιες «τεχνολογία», «καινοτομία» και «ψηφιακός μετασχηματισμός»; Πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σε αυτές τις εξελίξεις;

Η εταιρεία Otis τα τελευταία χρόνια επενδύει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων μέσα στα κτίρια, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απομακρυσμένη παρέμβαση για διάγνωση και επίλυση βλαβών, κλήση του ανελκυστήρα μέσω Mobile app, IoT και όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις ενσωματώνονται στους ανελκυστήρες νέας γενιάς της Otis.

Σε τοπικό επίπεδο, η εταιρεία είναι έτοιμη να λανσάρει στην ελληνική αγορά τη νέα καινοτόμα πλατφόρμα «Otis Smart Contracts», η οποία σχεδιάστηκε στην Ελλάδα και βασίζεται σε τεχνολογία blockchain. Θέτοντας την «εμπειρία» και την ικανοποίηση των πελατών της στο επίκεντρο των επενδύσεών της, προσφέρει για πρώτη φορά σε αυτούς τη δυνατότητα για άμεση και διάφανη ενημέρωση για τον εξοπλισμό των κτιρίων τους και τις εργασίες που εκτελούνται σε αυτούς.

Έχετε αναφερθεί δημοσίως στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ψηφιακού μητρώου για τον κλάδο των ανελκυστήρων. Ποια οφέλη θα προσφέρει σε θέματα διαφάνειας, πιστοποίησης και ασφάλειας;

Το μητρώο δεν θα ενισχύσει απλώς τη οργάνωση και λειτουργικότητα. Είναι ο νέος τρόπος λειτουργίας του κλάδου, απόλυτα εναρμονισμένος με τον ψηφιακό μετασχηματισμό που η χώρα μας ζει με επιτυχία. Είναι απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της διαφάνειας καθώς και της αμεσότητας.

Θα επιτρέψει να καταγράψουμε τα στοιχεία ασφαλείας όλων των ανελκυστήρων της χώρας, καθιστώντας την ασφάλεια επιβατών και τεχνικών δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Θα βάλει τάξη στον κλάδο μας όπου είναι απαραίτητο και θα επιτρέψει τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, ανοίγοντας διεξόδους στον τεχνικό κλάδο πέρα από κάθε προσδοκία. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα υιοθετήσει κάτι τέτοιο, γεγονός που δείχνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν γίνεται μόνο σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά αγγίζει όλη την κοινωνία ακόμα και τα τεχνικά επαγγέλματα.

Πέραν των ανατιμήσεων, η αγορά διαμαρτύρεται για την έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των ανελκυστήρων; Ποιο μήνυμα ενδεχομένως θέλετε να στείλετε στην πολιτεία;

Εδώ επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ ως πρόεδρος της ΠΕΤΑΚ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολογίας Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων). Είμαστε σε συνεχή επαφή με την πολιτεία και με διαρκείς παρεμβάσεις και σειρά προτάσεων προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας στον μετασχηματισμό και την εκπαίδευση, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα. Η πολιτεία και το Υπ. Παιδείας έχουν κάνει μεγάλα βήματα και είμαστε αρωγοί σε αυτό. Φέτος η ΠΕΤΑΚ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, δεν θα πραγματοποιήσει ημερίδα για την ασφάλεια, αλλά θα οργανώσει ημερίδα για την Παιδεία και την Ασφάλεια. Η μια άλλωστε προϋποθέτει την άλλη αν θέλουμε να ατενίζουμε το μέλλον του κλάδου μας με αισιοδοξία. Το Δ.Σ. εργάζεται πυρετωδώς σε αυτό και θα έλεγα να μείνετε συντονισμένοι για όσα έρχονται.

Ως εταιρεία, έχουμε επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, με την καθοριστική λειτουργία της ακαδημίας μας, Otis Academy, για να αναθρέψουμε τις νέες γενιές των εξειδικευμένων τεχνικών μας.