Με την εύρεση του αναδόχου που θα αναλάβει τις μελετητικές εργασίες ξεκινούν τα έργα για τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου επί της Σταδίου 47 σε θεατρικό μουσείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκπτωση βάσει της οποίας κατακυρώθηκε το έργο στην κοινοπραξία των Χ. Μαραβέας και Συνεργάτες – Άλκων Μελετητική, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός της μελέτης ξεπερνά τα 1,2 εκατ. ευρώ και οι τεχνικές εταιρείες την αναλαμβάνουν με αμοιβή 447 χιλ., παρέχοντας έκπτωση 64,74%.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο το καλοκαίρι του 2020, καθυστερώντας τη διαδικασία της αξιοποίησής του. Αυτός δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που δεν κινήθηκαν νωρίτερα οι διαδικασίες για το έργο, καθώς η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε μιλήσει για ένα κτίριο «που παρουσίασε πολύ μεγάλα προβλήματα ήδη εδώ και δεκαετίες», με αφορμή την περσινή πυρκαγιά. «Εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών, αλλά και του ίδιου έργου της αποκατάστασης του κτιρίου δεν υπήρξε συνέχεια» στο σχέδιο στέγασης του Θεατρικού Μουσείου στο ακίνητο. Στόχος του υπουργείου ήταν πάντω το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27.

Η άλλοτε κατοικία Σούτσου υπέστη αρκετές αλλά όχι ανυπολόγιστες ζημιές, καθώς η φωτιά περιορίστηκε στον δεύτερο όροφο του αρχικού κτιρίου, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί μέρος του ξύλινου πατώματος του δεύτερου ορόφου και να έχει καταρρεύσει η ξύλινη στέγη. Ωστόσο, η νεοκλασική όψη επί της Σταδίου, ο πρώτος όροφος, τα δομικά στοιχεία του ισογείου, του ορόφου και του υπογείου δεν έχουν υποστεί ιδιαίτερες βλάβες. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το ιστορικό νεοκλασικό, ώστε να στεγάσει την πλούσια κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του, ενώ προβλέπονται χώροι έρευνας κι εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο.

Ιστορικό κτίριο
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν ως νεοκλασικό με ισόγειο και δύο ορόφους χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας του Αλεξάνδρου Σούτσου, ενώ διέθετε και έξοδο στην οδό Γεωργίου Σταύρου, η οποία ήταν η έξοδος του στάβλου. Περιήλθε με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894 στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτσου. Η πρόσοψη κρίθηκε διατηρητέα από τον δήμο Αθηναίων το 2003. Σημειωτέον ότι το κτίριο εκμισθώνονταν έως τον Οκτώβριο του 2012 σε εμπορικές επιχειρήσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build