Η ένωση προσώπων Άβαξ Α.Ε.-Μυτιληναίος Α.Ε. αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τον αυτοκινητόδρομο FlyOver της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών το κοινό σχήμα ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ. Επόμενο βήμα είναι η συμβασιοποίηση του έργου και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέχρι το τέλος του έτους.

Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς θα κάνει τις μετακινήσεις πιο γρήγορες και ασφαλείς, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο FlyOver), μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Στα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται, επίσης, εννέα ανισόπεδοι κόμβοι, οκτώ νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Δημιουργείται έτσι ένας οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλής τόνισε: «Στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ένα συνεκτικό πρόγραμμα έργων που θα αναμορφώσει συνολικά την πόλη. Η κατασκευή της μεγαλύτερης εναέριας οδού στην Ελλάδα, του FlyOver θα αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία της μετακίνησης των πολιτών οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους έναν ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Ο διαγωνισμός, για ένα από τα εμβληματικότερα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα, προχώρησε πολύ γρήγορα, αποδεικνύοντας ότι υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δίνουμε στη Θεσσαλονίκη τις υποδομές που έχει ανάγκη για να αναδειχθεί σε Μητρόπολη των Βαλκανίων».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης υπογράμμισε ότι: «Το FlyOver προσφέρει σύγχρονη και οριστική απάντηση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας παράλληλα την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για ένα απαιτητικό, τεχνικά, έργο για το οποίο οι κάτοικοι θα είναι υπερήφανοι. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς σύντομα οι πολίτες θα δουν να στήνονται εργοτάξια γι’ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε».