Για ακόμη μια φορά η συντακτική ομάδα του Construction ετοίμασε ένα τεύχος στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι πρωταγωνιστές του κλάδου των υποδομών, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο καθένας.

Στο εξώφυλλο του τεύχους Νοεμβρίου, ο Γιάννης Αρβανίτης, ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Europa. «Πρέπει να είμαστε και εμείς ως επαγγελματίες πιο “μπροστά” από την εποχή μας», επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις διαδικασίες σχεδιασμού, ελέγχου και πιστοποίησης των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου της εταιρείας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε το πολυσέλιδο αφιέρωμα για τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν με αφορμή τις αρχές της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Μεταφορών, Stefan De Keersmaecker, συνομιλεί μαζί μας για ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των οδικών έργων, η χρήση εναλλακτικών δομικών υλικών στην οδοποιία, τα διόδια με περιβαλλοντικές χρεώσεις, καθώς και η ηλεκτροκίνηση. Ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος, πρόεδρος της Hellastron, περιγράφει το προσωπικό του όραμα για την ανάπτυξη των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, τα «μεγάλα έργα» που έρχονται και εντάσσονται στο σχέδιο της Βιώσιμης Κινητικότητας, αλλά και το «πράσινο» μέλλον των μεγάλων οδικών αξόνων. Επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ, Χριστίνα Πλατή, αναλύει το ζήτημα των εναλλακτικών δομικών υλικών στην οδοποιία, ο Βασίλης Ιακώβου, Key Account Manager του Ομίλου Ηρακλής, τις λύσεις CBGM που προσφέρει ο όμιλος, ενώ ο Home & Distribution Offer Manager της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γιώργος Χατζηδάκης, εξηγεί τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία όσον αφορά τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο ίδιο τεύχος, εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών και κατασκευαστικών ομίλων της χώρας παίρνουν θέση για το ζήτημα της ασφάλισης στα κατασκευαστικά έργα – για τα ρίσκα, τις ασφαλιστικές καλύψεις και τα κριτήρια επιλογής των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Στο τρίτο αφιέρωμα του περιοδικού για την αντισεισμικότητα των υποδομών, επαγγελματίες του χώρου επιχειρηματολογούν πως το είδος και η μέθοδος της κατασκευής, η επιλογή υλικών με πιστοποιημένη σεισμική αντοχή, η ιδιομορφία του εδάφους και η κατάρτιση των μηχανικών, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αντισεισμική προστασία.

Ιδιαίτερα χρήσιμα, τέλος, θα βρείτε τα συμπεράσματα τόσο από το BIM Conference, που συνδιοργάνωσε η Boussias με το ΤΕΕ και το Υπουργείο Υποδομών, όσο και τα μηνύματα που εξέπεμψε η αγορά του real estate στην Prodexpo.

Όλοι οι συνομιλητές μας, παρά τις επιμέρους διαφορές στο αντικείμενο που δραστηριοποιούνται, έχουν ένα κοινό σημείο: την έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη της βιομηχανίας των υποδομών και κατασκευών.