Του Γιώργου Μπενέκου

 

Τα προβλήματα των μικρών εργοληπτών, που δεν έχουν σχέση με τα μεγαλόπνοα προγράμματα των δισεκατομμυρίων, είναι τρέχοντα και μας αφορούν όλους.

 

Σε μία ραδιοφωνική εκπομπή του Βήμα FM παλαιότερα είχε εμφανιστεί ένας δικηγόρος και ανέφερε ότι οι εντολές της τρόικας ήταν να πάει η Ελλάδα στην κοινωνία του «90/10», δηλαδή 90% χαμηλόμισθοι (γράψε «πεινασμένοι») υπάλληλοι και 10% μεγάλες εταιρείες. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, βλέπουμε ότι δεν είχε άδικο και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα.

 

Η κατάργηση στην ουσία του ΜΕΕΠ με τη βραχυκύκλωσή του από τα ISO και τις τραπεζικές βεβαιώσεις που δεν βγαίνουν ποτέ για τους μικρομεσαίους, καθώς και την απίστευτη αθλιότητα των ειδικών όρων, το αποδεικνύουν καθημερινά. Ο αργός θάνατος όλων των εργοληπτικών οργανώσεων που έρχεται νομοτελειακά, αφού τους στερήθηκε (γράψε «απαγορεύθηκε») η δυνατότητα εσόδων και μάλιστα συνταγματικά είναι ακόμα ένα βήμα για την ολίσθηση στην κοινωνία αυτή.

 

ΛΑΙΛΑΠΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Για το ΜΕΕΠ αντιστάθηκε η ΑΕΠΠ με εξαιρετική απόφαση στην αρχή της λειτουργίας της, και δεν σταματάγαμε να τους χειροκροτούμε όλοι, αλλά μετά η απόφαση… έπεσε στο Εφετείο από τις πάνσοφες συνθέσεις του. Για τη λαίλαπα των ειδικών όρων, άντε έφταιγε η Δούρου και ο σύντροφος, που ήταν αγοραίοι και δεν ξέρανε και εξευτέλισαν τη χώρα πανευρωπαϊκά με τα 40 χλμ. από το Σύνταγμα, και τώρα ήρθαν οι μορφωμένοι με τα Master και τα πολλά γράμματα και ζήτησαν σαν όρο συμμετοχής να έχεις υπαλλήλους 7 γεωπόνους με ειδικότητα σπουδών την κηποτεχνία κάπου γύρω στο 1,5 μ. Άντε παρακολούθα τους όλους με τα golden boys τους της μίας και της άλλης πλευράς.

 

Προς τιμήν τους, και η ΑΕΠΠ και η ΕΑΔΗΣΥ στην αρχή το πάλεψαν με την αθλιότητα αυτή αλλά με έναν εσμό από 3.000 αναθέτουσες αρχές που η καθεμία στήνει τις δικές της κολεγιές, μάλλον παρέδωσαν το πνεύμα και γυρίσαμε στα τυπικά. Οι τρελές διατάξεις που ψηφίζονται και με την εφευρετικότητα και το υψηλότατο IQ των συναδέλφων, γίνονται αμέσως «πιάτσα» και στήνεται πανηγύρι

 

ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Έτσι, για να ευθυμήσουμε λίγο από την ατελείωτη γκρίνια, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια τελευταία απόφαση, όπου μία επιτροπή απέρριψε δύο προσφέροντες διότι υποτίθεται ότι δεν ήταν ελέγξιμη η ημερομηνία υπογραφής του ΤΕΥΔ, αν είναι δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο προ του διαγωνισμού, και το ανέθεσαν σε άλλη εταιρεία με το ΤΕΥΔ υπογεγραμμένο τρεις μήνες μετά τον διαγωνισμό. Ακούσατε τίποτα για κανένα πειθαρχικό ή οποιαδήποτε κύρωση; Ξεχάστε το… Η σοβαρότητα εν ανεπαρκεία. Μήπως σαν αδικούμενος στον διαγωνισμό θέλεις να προσφύγεις για το πρόδηλο;

 

Αν ανήκεις στις υποθέσεις που εξετάζει η ΑΕΠΠ, σε 20 μέρες βγαίνει άκρη, όποια και να είναι αυτή – θετική ή αρνητική. Αν πας όμως στο Εφετείο για το πρόδηλο, η δικαστική σοφία έχει καταστήσει ανενεργή τη διάταξη ανοίγοντας δικαστική πιάτσα ότι «πρόδηλο δεν υφίσταται». Έλα όμως που για να κερδίσεις τα ασφαλιστικά μέτρα μόνο με το πρόδηλο κερδίζονται… Οπότε, έχασες, σου αρνούνται την ακρόαση, την προσωρινή διαταγή και την αναστολή. Εάν και όταν του αγίου κάποτε κερδίσεις την ακύρωση (η σύμβαση εν τω μεταξύ έχει εκτελεστεί) πάλι δεν κερδίζεις τίποτε. Πρέπει να κατέβεις στο Πρωτοδικείο με αγωγή, να την κερδίσεις, να την εφεσιβάλει το Δημόσιο, να ξαναγυρίσεις στο Εφετείο και όποιος αντέξει..

 

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Άλλη μία ένδειξη για το πού πάμε είναι και οι πληρωμές. Οι μικρομεσαίοι που έχουν μόνο ίδια κεφάλαια και καμία πρόσβαση στις τράπεζες, αφού τελειώσουν την όποια δουλειά, εμφανίζονται οι οικονομικοί ελεγκτές και για υπηρεσιακές διαδικασίες και αβλεψίες και μόνο μένει ο ανάδοχος μικροεπιχειρηματίας απλήρωτος, και άντε να βγάλει άκρη με τα δικαστήρια και πότε. Τα μεγάλα ποσά τακτοποιούνται όλα.

 

Αυτή είναι η απίστευτη καθημερινότητα που ζούμε και όπως θέλετε αποκαλέστε την, κυκεώνα-τραγωδία-τρέλα, και όποιος θέλει ας πει ότι δεν μας πάνε σηκωτούς στην κοινωνία «90/10» την οποία δεν θα αντέξει κανείς. Φυσικά και δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν, γιατί δεν ήρθε κανείς να σώσει ή να βελτιώσει κάτι,  παρά μόνο να εκτελέσει το «his master’s voice».

 

*Ο κ. Γιώργος Μπενέκος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ)