Ο διαγωνισμός και οι μελέτες που διακρίθηκαν αποτελώντας σημείο αναφοράς της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας. Η ευκαιρία της Πολιτείας να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε ρόλο οδηγού για τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Η επερχόμενη έκθεση
Το «ArXellence 2» αποτέλεσε για την Alumil μια γέφυρα, με την οποία επιδίωξε να ενώσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις σύγχρονες ανάγκες αστικού σχεδιασμού της. Στον πυρήνα του θεσμού βρίσκεται η κοινωνική προσφορά, η ευγενής άμιλλα και το όραμα για ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης. Με άξονα αυτές τις αξίες, η Alumil πρόκειται να διοργανώσει στις 11-26 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων – Cisco (Παλαιά Σφαγεία) στη Θεσσαλονίκη, μια ολοκληρωμένη ανοιχτή έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις που κατέθεσαν αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία στοχεύει να κάνει τους κατοίκους της πόλης κοινωνούς του «ArXellence 2», ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη στο διεθνές σκηνικό. H έκθεση του Σεπτεμβρίου θα ρίξει την αυλαία της δεύτερης διοργάνωσης «ArXellence», αλλά η επόμενη μέρα θα βρει τους ανθρώπους της Alumil να διερευνούν με πάθος και μεράκι το επόμενο βήμα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έκθεση του «ArXellence 2» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.alumil.com/arxellence-exhibition.

Ο Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικών Ιδεών «ArXellence 2», που χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική πολυεθνική εταιρεία προηγμένων αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου Alumil, αποτελεί μία σημαντική πρόκληση αστικής αναγέννησης. Για τον Διαγωνισμό εξασφαλίστηκαν οι αιγίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τη στήριξη των τοπικών αρχών, η διοργάνωση είχε την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και τη συνεχή παρακολούθηση από το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council), για την τήρηση των προδιαγραφών της UNESCO.
Στόχος του διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των καλύτερων μελετών τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου Επιχειρηματικού Κέντρου (CBD – Central Business District) σε μία ευρύτερη περιοχή 120.000 τ.μ. πίσω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο αναξιοποίητο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η ανταπόκριση του αρχιτεκτονικού κλάδου στο κάλεσμα του «ArXellence 2» ήταν πρωτοφανής, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 1.400 από 90 χώρες και τις τελικές κατατεθειμένες μελέτες να φτάνουν τις 173, δικαιώνοντας έτσι την επιθυμία της Alumil να διοργανώσει αυτόν τον απαιτητικό διαγωνισμό, ακόμη και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έφερε η πανδημία.

Γιατί το δυτικό παραλιακό μέτωπο;
Ο διαγωνισμός «ArXellence 2» επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στην περιοχή μελέτης που ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «Λιμάνι» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου.
Η σημασία της εν λόγω περιοχής δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς σε αυτή την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διατηρητέων οικοδομημάτων, όπως είναι χαρακτηριστικά το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης και το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια περιοχή που συνδέεται και εξυπηρετείται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής, ενώ στο κοντινό μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του Μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ίδιο τεύχος ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, «σήμερα στην περιοχή μας υπάρχει βηματισμός από τους εμπλεκόμενους φορείς για το μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και πλέον εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη της νέας εποχής: την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, σε μήκος 40 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, το οποίο ξεκίνησαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι επτά παράκτιοι Δήμοι της Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Και μέσα σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή για την οποία διοργάνωσε διαγωνισμό η Alumil. Επομένως, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ArXellence 2, ώστε να διασυνδεθεί με την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου».

Η Alumil, λοιπόν, αναγνωρίζοντας την κομβική θέση της περιοχής αλλά και τη σχέση που μπορεί να αναπτύξει τόσο με την πόλη αλλά και τα Βαλκάνια, επέλεξε να θέσει ως θέμα του διαγωνισμού τον επανασχεδιασμό του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, στρέφοντας τα βλέμματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας σε αυτό το εδώ και χρόνια παραμελημένο σημείο. «Ήμασταν και παραμένουμε πεπεισμένοι πως μια πόλη με σύγχρονο αστικό σχεδιασμό και άρτιες υποδομές είναι μια πόλη φιλική προς τους πολίτες και διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Όταν λοιπόν καλέσαμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα να σχεδιάσει το νέο Οικιστικό, Πολιτισμικό και Επιχειρηματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαμε ακριβώς αυτό στο μυαλό μας: την ανάδειξη της πόλης, την εξωστρέφειά της και την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δώσουν πνοή σε μια παραμελημένη περιοχή και θα προσφέρουν καινούργιες ευκαιρίες στους κατοίκους της», έχει επισημάνει σε δηλώσεις του με αφορμή τον διαγωνισμό ArXellence 2 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, κ. Γιώργος Μυλωνάς.

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Ο διαγωνισμός «ArXellence 2» δεν αποτελεί απλώς «ασκήσεις επί χάρτου». Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων εξαιτίας της πανδημίας, η Alumil και οι συμμετέχοντες φορείς παρουσίασαν μια πλατφόρμα ιδεών με ρεαλιστικό και απολύτως υλοποιήσιμο σχεδιασμό για την ανάδειξη μιας αναξιοποίητης περιοχής με στρατηγική-επιχειρηματική θέση, τόσο για τα εγχώρια αλλά και για τα περιφερειακά δεδομένα. Αναμφισβήτητα, το «ArXellence 2» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η Πολιτεία σε μια υψηλού επιπέδου αστική ανάπτυξη που εντάσσεται στο πλήθος των υποδομών και αναπλάσεων που θα αλλάξουν το τοπίο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

«Είναι στο χέρι της Πολιτείας να μην αφήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη και να προχωρήσει σε ενέργειες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την πραγματοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου. Οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό από τη διεθνή Κριτική Επιτροπή απέδειξαν μέσα από τη ματιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μπει σε ρόλο οδηγού στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα σχέδια των μελετών που αναδείχτηκαν μας δείχνουν πως εάν η πόλη πορευτεί σε νέες στέρεες βάσεις, με άξονα την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τότε θα καταφέρει εξαιρετικά πράγματα και πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

«Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Alumil! Στόχος της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη τη χώρα. Η αξιοποίηση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό εγχείρημα που ανήκει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και είναι εκείνο που θα ορίσει το νέο “Brand Νame” της Θεσσαλονίκης».

 

Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

«Σήμερα στην περιοχή βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης σημαντικά έργα, και υποδομών και αστικών αναπλάσεων, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν το τοπίο. Οπότε πλέον αποτελεί αδήριτη ανάγκη η διενέργεια σχετικών διαγωνισμών, όπως ο διαγωνισμός της Alumil, και η κατάθεση φρέσκων προτάσεων και ιδεών που μπορούν να δώσουν νέο αέρα».

 

Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil

«Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του COVID-19, οι άνθρωποι της Alumil έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης».

 

Kasper Guldager Jensen, Πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού και εκπρόσωπος της UIA

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχα στο ταξίδι του διαγωνισμού και συγχαίρω τόσο την Alumil για την πρωτοβουλία όσο και τους αρχιτέκτονες, που είχαν το κουράγιο να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να καταθέσουν τις ιδέες τους για τον επανασχεδιασμό αυτής της σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης».