Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ

«Θέλουμε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας να αυξηθεί στο 35% ως το 2030, κι επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο στόχος είναι παραπάνω από εφικτός», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πόσο επηρέασε η πανδημία την «πράσινη ατζέντα» τόσο της Ε.Ε. όσο και της ελληνικής κυβέρνησης;
Για περισσότερο από έναν χρόνο, η ανθρωπότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην πανδημία του νέου κορονοϊού και στις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αναγνωρίσει νωρίτερα ότι το μέλλον της εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη. Δεσμευόμενη στους στόχους του European Green Deal τέθηκε επικεφαλής στην κούρσα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με τo ευρωπαϊκό όραμα για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θέσαμε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τον Νοέμβριο του 2019, ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από την Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Και παρά τις δυσκολίες που βιώσαμε το 2020, ο σχεδιασμός μας εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις και με σταθερά βήματα. Προχωράμε συνεκτικά στην απανθρακοποίηση της οικονομίας μας ως το 2028, έχοντας εκπονήσει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που θέτει τα θεμέλια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στις λιγνιτικές περιοχές. Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΗ, η απόσυρση της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας της χώρας έρχεται τρία χρόνια νωρίτερα, με τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025. Ακόμη, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό μέσα στο 2020 η υλοποίηση και λειτουργία νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας να αυξηθεί στο 35% ως το 2030, κι επιτρέψτε μου να πω ότι αυτός ο στόχος είναι παραπάνω από εφικτός. Μέσα στο 2020 συνδέθηκαν νέες μονάδες ισχύος 1GW, ενώ, κατά τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, θα ενταχθούν εντός του 2021 νέες μονάδες ισχύος 1,6GW.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει τολμηρά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση, αν και αμφισβητήθηκε από κάποιους, επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Οι πολιτικές μας για την επόμενη μέρα πρέπει να απαντήσουν συγχρόνως σε δύο μεγάλες προκλήσεις: την ανάγκη επείγουσας δράσης για τον πλανήτη και τη γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Το Green Deal αποτελεί την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης για την επόμενη μέρα. Κι αυτό πια γίνεται και θεσμικά δεσμευτικό, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον πρώτο Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, με αναθεωρημένο τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030.
Νέα δεδομένα δημιουργούνται για όλες τις χώρες που θα αναγκαστούν να ξαναδούν την ενεργειακή και κλιματική τους στρατηγική. Τα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης είναι άμεσα. Η συζήτηση για έναν νέο Κλιματικό Νόμο έχει ήδη ανοίξει, με τον Πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο τον Ιούνιο για να βγει σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο που θα καθοδηγήσει τη χώρα μας σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον.

Έχετε αναφέρει στο παρελθόν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι «πράσινη». Ποιος ο ρόλος του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας στη μετα-κορονοϊό εποχή;
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι ο βασικός μοχλός για την ταχεία ανάκαμψη που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία εξερχόμενη από την πανδημία. Αυτό δεν είναι πια μόνο μια αίσθηση ή μια προσωπική επιθυμία, αλλά αποτυπώνεται στη στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα, όπως αυτή αντανακλάται στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο πράσινος πυλώνας αντιστοιχεί στο 38% των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν ως το 2026 την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώνουμε άμεσα τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διεκδικούμε 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιταχύνουμε την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΕΣΕΚ, έχουμε έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα δεκαετίας, που αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ύψους 44 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας θα βρεθούν τα νέα έργα ΑΠΕ, καθώς θέλουμε οι ανανεώσιμες να αποτελέσουν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε περίπου 8GW νέας εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά και φωτοβολταϊκά, υπερδιπλασιάζοντας την ισχύ που έχουμε σήμερα, και να ξεπεράσουμε τα 19GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Καίριο ρόλο διαδραματίζει η αποθήκευση ενέργειας, η οποία θα αυξήσει τη δυνατότητα του δικτύου να υποδεχθεί νέες μονάδες ΑΠΕ. Ήδη, στο Υπουργείο προετοιμάζουμε το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και συμμετοχή μονάδων αποθήκευσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο αυτό να τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, έχουμε προβλέψει και για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση των μονάδων αποθήκευσης μέσω των προτάσεων που υποβάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγχρόνως, προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Προς αυτόν τον σκοπό, σχεδιάζονται επενδύσεις, ύψους 9 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιηθούν μέσα από το ΕΣΕΚ, ενώ πόροι 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην αναβάθμιση και βελτίωση των δικτύων, καθώς και στην περαιτέρω αύξηση του ηλεκτρικού χώρου.

Βεβαίως, η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και, όπως ξαναείπα, απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Για αυτό και θα πρέπει να επιταχύνουμε την αντικατάσταση των πιο ρυπογόνων καυσίμων από πιο καθαρές λύσεις.
Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο, αν και είναι ορυκτό καύσιμο, έχει χαμηλότερες εκπομπές CO2 από τα συμβατικά, η υποκατάσταση της χρήσης πετρελαίου και λιγνίτη από φυσικό́ αέριο αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα πολιτικής προς πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ενίσχυση των εγχώριων δικτύων. Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Μείζονος σημασίας είναι και τα έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως η υποθαλάσσια αποθήκη Καβάλας, ο διαγωνισμός για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.
Συγχρόνως, με την ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων, όπως ο αγωγός IGB, στοχεύουμε στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως πύλης φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πώς διευκολύνετε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αναπτύξουν πρωτοβουλίες πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα ενέργειας;
Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Για αυτό και επιδιώκουμε να δομήσουμε ένα φιλικό, σταθερό και ασφαλές ρυθμιστικό περιβάλλον που θα προσελκύει και δεν θα αποθαρρύνει τους επενδυτές. Στόχος μας είναι μια πλήρως ψηφιοποιημένη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία αδειοδοτική διαδικασία, που να διαρκεί 2-3 έτη, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή Οδηγία. Είναι ξέρετε οξύμωρο να έχουμε, σήμερα, ένα αδειοδοτικό πλαίσιο που αγγίζει κατά μέσο όρο τα 5-7 έτη, ενώ θέλουμε να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση για την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας έγινε μέσα στο 2020 και τώρα είμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της β’ φάσης απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης της γραφειοκρατίας. Προχωράμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια αδειοδότησης. Θα αποτελεί ένα ηλεκτρονικό «one-stop shop» για τη διαχείριση όλης της διαδικασίας από τον επενδυτή.

Επίσης, συνεχίζουμε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές, ως το 2024 τις ανταγωνιστικές διαδικασίες. Τους διαγωνισμούς που είναι το βασικό εργαλείο ανάπτυξης για τις ΑΠΕ. Θέλουμε να πετύχουμε ανταγωνιστικές τιμές στις ΑΠΕ και να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο και θέλουμε τα έργα να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν γρήγορα, με ασφάλεια για τους επενδυτές και μέριμνα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Πώς θα περιγράφατε την πορεία των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες;
Συνηθίζω να λέω ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι μια ξεχωριστή περίπτωση προγράμματος. Ένα triple-win πρόγραμμα που όλοι κερδίζουν, οι ωφελούμενοι, οι επαγγελματίες, η κοινωνία και το περιβάλλον. Η επιτυχία του είναι τεράστια και μάλιστα είναι από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο πρόγραμμα. Η πλατφόρμα άνοιγε σε κάθε Περιφέρεια και έκλεινε μέσα σε 15-20 λεπτά. Εντάχθηκαν 36.354 κατοικίες και 990 πολυκατοικίες και δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμους πόρους για τις περισσότερες από 50.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε διάφορα στάδια ετοιμότητας.

Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα, που προέβλεπε διάθεση πόρων 1 δισ. ευρώ, που προβλέπεται με τη συμμετοχή και των ιδιωτών, να οδηγήσει στην υλοποίηση έργων αξίας τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για έναν τεράστιο κύκλο εργασιών για τον κλάδο των κατασκευών, που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από τη δεκαετή οικονομική κρίση κι εν συνεχεία από την πανδημία. Παράλληλα, δίνει ώθηση στην έρευνα και στην καινοτομία γύρω από νέες τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες, ανοίγοντας σημαντικές

προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Στόχος μας είναι να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κάθε χρόνο. Σύμμαχός μας είναι πλέον και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ και άλλα διαθέσιμα εργαλεία. Μέσω του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» κατευθύνουμε πόρους 1,08 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Στο pipeline μπαίνουν επίσης προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις με πόρους 450 εκατ. ευρώ από το RRF, καθώς και το Δημόσιο με 200 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος της χώρας αναμένεται βάσει του ΕΣΕΚ να οδηγήσει σε 8 δισ. ευρώ αύξηση της εγχώριας προστιθεμένης αξίας και στη δημιουργία περισσότερων από 22.000 νέων θέσεων εργασίας.

Κατά την άποψή σας, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την πανδημία ευκαιρία για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης;
Η ηλεκτροκίνηση είναι ξέρετε ένα στοίχημα, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό. Είναι μια απτή αντανάκλαση, θα έλεγα, του ενδιαφέροντός μας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Το πρώτο στοιχείο που μας έδειξαν τον προηγούμενο έναν χρόνο οι καθολικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις ήταν μια απότομη μείωση των επιπέδων αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Το αποτύπωμα των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα είναι πολύ έντονο. Στον βαθμό λοιπόν που η δοκιμασία του κορονοϊού μάς ευαισθητοποίησε ως προς την κλιματική αλλαγή και ανέδειξε την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα με καθαρό αέρα στις πόλεις που ζούμε, τότε, ναι, συνέβαλε στη στροφή σε πιο καθαρές μετακινήσεις.

Για τη χώρα μας, η πανδημία συνέπεσε με τη χρονιά που θέσαμε τις βάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με τον νόμο 4710 και μια ολοκληρωμένη δέσμη κινήτρων και επιδοτήσεων. Η ανταπόκριση των πολιτών δικαίωσε την πολιτική μας. Τα αποτελέσματα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω πανδημίας, ήταν εντυπωσιακά. Ενώ το 2019 κυκλοφορούσαν στη χώρα 1.345 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μόνο το 2020 ταξινομήθηκαν 2.135. Με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο του 2020, που το ποσοστό στις ταξινομήσεις έφτασε στο 10%. Τάση που συνεχίζεται και στην αρχή του 2021.
Επί παραδείγματι, έχουμε δεχθεί, μέσα σε εννέα μήνες, περίπου 12.600 αιτήσεις στο πρόγραμμα ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, οι οποίες δημιουργούν στην αγορά έναν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη δράση και τον επόμενο χρόνο και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα υφιστάμενα κίνητρα. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην παροχή επιπλέον κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις και τα ταξί, οι στόλοι των οποίων είναι και οι πλέον ρυπογόνοι και επιβλαβείς για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Όσον αφορά δε στα ηλεκτρικά ποδήλατα, που είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος, θα προσθέσουμε τη δυνατότητα επιδότησής τους και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της διανομής κατ’ οίκον.

Πού βρισκόμαστε όμως με τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων;
Αφού το 2020 φέραμε την ηλεκτροκίνηση στην προσκήνιο, το 2021 βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης. Έχουμε σχεδιάσει, λοιπόν, και υλοποιούμε υποστηρικτικές δράσεις, τόσο για τις δημόσια προσβάσιμες υποδομές φόρτισης, όσο και για τις ιδιωτικές. Και αναφέρομαι σε υποστηρικτικές δράσεις, γιατί με βάση το ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς που έχουμε θεσπίσει, η εγκατάσταση και η λειτουργία των υποδομών φόρτισης πραγματοποιείται από φορείς της αγοράς, τους ΦΕΥΦΗΟ.

Για να κινητοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις λοιπόν από τον ιδιωτικό τομέα -και ήδη βλέπουμε σημαντικές κινήσεις παικτών της ενεργειακής αγοράς προς την κατεύθυνση αυτή- η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων διασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για τη λειτουργία της νέας αυτής αγοράς, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα, οικονομικής ή άλλης φύσης, όπου χρειάζεται. Έτσι, στο κομμάτι των δημόσιων υποδομών φόρτισης, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης από τους Δήμους τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Με την ολοκλήρωσή τους, θα έχουν χωροθετηθεί περίπου 10.000 σημεία φόρτισης σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας του ΥΠΕΝ, του Πράσινου Ταμείου και της ΚΕΔΕ, η ανταπόκριση των δήμων ήταν εντυπωσιακή, με το σύνολο σχεδόν των μεσαίων και μεγάλων δήμων της χώρας να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύσταση του Μητρώου Υποδομών Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ενός εύχρηστου ηλεκτρονικού εργαλείου στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης. Τέλος, σχεδιάζουμε πρόγραμμα επιδότησης δημόσια προσβάσιμων υποδομών φόρτισης, με πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας έτσι μέρος του αρχικού κόστους επένδυσης, που σε περιπτώσεις ειδικά φορτιστών υψηλής ισχύος, είναι αρκετά σημαντικό. Στο κομμάτι των ιδιωτικών υποδομών, μάλιστα, η ανάπτυξη οικιακών σημείων φόρτισης υποστηρίζεται με οικονομικά κίνητρα, υπό τη μορφή επιδότησης μέσω του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, ενώ επιδότηση θα μπορούν πλέον να λάβουν και τα σημεία φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους στάθμευσης επιχειρήσεων για τη φόρτιση των εταιρικών στόλων ηλεκτρικών οχημάτων.Υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων;

Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τον φάκελο των θαλάσσιων αιολικών, τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μια χρονιά που καθορίστηκε από τις συνέπειες της πανδημίας και με αρκετά μέτωπα ακόμη ανοιχτά στο Υπουργείο σε σχέση με την ενέργεια, πίστευα ενστικτωδώς ότι αυτό δεν ήταν μια νομοθετική «πολυτέλεια». Πίστευα ότι εκεί έξω υπάρχει ενδιαφέρον το οποίο περίμενε ένα θετικό σήμα από εμάς για να εκδηλωθεί. Και αυτό το ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε συνομιλήσει με το σύνολο των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων, με διεθνείς φορείς, think tanks και experts διεθνούς εμβέλειας που μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία τους, καθώς και με την ίδια την αγορά, με στόχο να διαμορφώσουμε την πλήρη εικόνα του τι γίνεται σε άλλες χώρες. Και σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς είναι μεγάλο. Η πρόβλεψη για αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη από 12GW σήμερα σε 300GW ως το 2050, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο ολοκληρωμένο και κυρίως εφαρμόσιμο. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο και εν συνεχεία να αποτυπώσουμε αυτές τις αποφάσεις σε ένα σύγχρονο, ξεκάθαρο και περιβαλλοντικά στέρεο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μετουσιώσει το ενδιαφέρον της αγοράς σε πραγματικές επενδύσεις. Όπως έχω δεσμευτεί, θα είμαστε σε θέση ως το καλοκαίρι να το παρουσιάσουμε.