Οι επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του μετρό της Αθήνας θα είναι στα δυτικά προάστια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής,  υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στην ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τη σύμβαση του έργου “Γραμμή 4 -Τμήμα Α`: Άλσος Βεΐκου-Γουδή”.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως εντός του 2022 θα δημοπρατηθεί η επέκταση της Γραμμής 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με 3 σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

Σε ό,τι αφορά τη Γραμμή 4 και τις επεκτάσεις της, ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την επέκτασή της με 6 σταθμούς, από το Άλσος Βεΐκου μέχρι την Πετρούπολη. Το κόστος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ και προς το παρόν αναζητείται χρηματοδότηση.

Στη γραμμή εκκίνησης η Γραμμή 4

Σχετικά με την κατασκευή της Γραμμής 4, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει η εγκατάσταση των εργοταξίων στους χώρους όπου θα γίνουν οι νέοι σταθμοί. Οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί από τον Μάρτιο με την ΕΡΕΤΒΟ, ενώ η κύρια σύμβαση του έργου με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM θα υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι, ενεργοποιώντας έτσι όλα τα έργα που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Γραμμή 4 ξεκίνησε να σχεδιάζεται τη δεκαετία του ’90. Χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η ωρίμανση του έργου, ενώ οι δικαστικές προστριβές φρέναραν την εξέλιξή του για περίπου 3 χρόνια. Τέλος, τόνισε πως η Γραμμή 4 είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο της τελευταίας εικοσαετίας μετά την Αττική Οδό.